• Turkhane Logo

Emre Alkin: 'Faizler düşerse ne olur?' diye soranlar için söyleyeyim...

Türkiye ve ABD arasındaki fay hattının daha da genişlememesi adına Başkan Trump'ın attığı adımlar oldukça dikkat çekici.

09:32 22 Temmuz 2019 Pazartesi
Emre Alkin: 'Faizler düşerse ne olur?' diye soranlar için söyleyeyim...
Türkiye ve ABD arasındaki fay hattının daha da genişlememesi adına Başkan Trump'ın attığı adımlar oldukça dikkat çekici.



Piyasaları bu mesajlar sakinleştiriyor diyebilirim. Özellikle Merkez Bankası kararı öncesinde bu gelişmeler oldukça önemli diye düşünüyorum.

Geçen hafta televizyondan ve diğer medya mecralarından bazı isteklerde bulundum. Merkez Bankasının kıymetli yöneticilerine de bu taleplerimi ilettim. En başta eski web sitesinde daha fazla veri olduğunu, şimdikinin şık olmasına rağmen iletişim olarak zayıf bir görünüm arz ettiğini söyledim. Gerçekten de yeni web sitesi çok şık ama eski web sitesinde çok daha fazla bilgi vardı. Ayrıca kullanıcı dostu bir web sitesiydi.


Merkez Bankasının eski web sitesinde dünya ekonomisi ile ilgili karşılaştırmalı veriler vardı ama yeni web istesinde sadece Başkan konuşmalarında bu verileri yer alıyor. Arayıp bulmak kolay değil. Gerçekten de akademisyenler ve analistlerin Türkiye ile dünya verilerini karşılaştırmalı olarak takip edebilmelerini sağlamak çok önemli. Belki de iletişimin en önemli tarafı burada. Merkez Bankasının web sitesinde mutlaka enflasyon, büyüme, politika faizler, PMI verileri vs gibi datanın küresel olarak karşılaştırmalı şekilde verilmesi gerekir. Hatta gelişen ve gelişmiş ülke sınıflandırması yapılarak. Aksi taktirde haksız yorumlarda bulunanların sayısı giderek artacak.

Reel faiz hesabında yapılan yanlışlıklar !...

En önemli ayrıntıyı en sona sakladım: Merkez Bankasının yapacağı muhtemel faiz indiriminin sadece politik değil, teknik altyapısının da oluştuğunu anlatamadığı ortada. Yeni bir grafikle politika faizi ve beklenti enflasyonu arasındaki büyük makası göstermek gerektiğini sayısız kez ifade ettim. Çünkü politika faizinden enflasyonu çıkararak reel faiz 8 puan diyenlerin hata yapıyor. Esasında Türkiyenin önümüzeki bir yıl için şu an 12 puan reel faiz teklif ettiğini söylüyorum. 

Para Politikası Toplantısı gerçekleşmeden önce Merkez Bankamızın elini güçlendirecek bazı önerileri aktarmayı sorumluluk hissettiğim için bunları yazma gereği duydum. Çünkü Merkez Bankaları gerçek iletişimi basın toplantılarıyla değil, resmi web siteleri ve resmi basın metinleri üzerinden yaparlar. 

Bu arada, faizler düşerse ne olur ? diye soranlar için söyleyeyim:  Açıkçası döviz kurlarında faiz indirimi sonrasında kısa vadeli bir yükseliş gerçekleşebilir ama çabucak sakinleşeceğine inanıyorum. Yeter ki, terör-iç politika-diplomasi konularında ters gelişmeler olmasın. 

Son güncelleme: 09:32 22.07.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı