• Turkhane Logo

Ekonomist Aktaş: Konutta durum vahim ki ne vahim!

AKP iktidarının ekonomide sacayağını oluşturan sektörlerin başında gelen inşaat, en zor günlerini yaşıyor.

11:04 22 Ekim 2018 Pazartesi
Ekonomist Aktaş: Konutta durum vahim ki ne vahim!
AKP iktidarının ekonomide sacayağını oluşturan sektörlerin başında gelen inşaat, en zor günlerini yaşıyor.



Toplu iflasları, konkordatolar takip ediyor. Döviz kurundaki artışla birlikte konut satışları da 2018 Eylül ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9.2 oranında azalarak 127 bin 327 oldu. 

Ancak yabancılara yapılan konut satışlarında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 151.1’lik bir artış söz konusu. Dünya yazarı Alaattin Aktaş, “Yabancıya satışa bakıp avunmayın, konutta durum çok kötü” diyor ve ekliyor:


“Ama etrafta koskoca bir orman var ve ağaçlar çürüyor, durum vahim ki ne vahim!”

Yabancıya satılan konutta payın rekor seviyeye ulaşmasını sağlayan birkaç etken olduğunu söyleyen Aktaş, “Bunlardan biri yüksek kur. Eylüldeki aylık ortalama dolar kurunun 6.37 düzeyinde oluştuğunu ve bunun ay ortalaması bazında rekor olduğunu, dolayısıyla konut satışında ortaya çıkan bu artışta kurun büyük etkide bulunduğunu unutmayalım” görüşünü dile getiriyor.

Türk vatandaşlığı hakkı elde etmede sınırın 1 milyon dolardan 250 bin dolara indirilmesinin de eylüldeki satışların artmasında en büyük etken olduğunu kaydeden Aktaş, “Dolayısıyla eylüldeki yabancı ilgisine bakarak konut sektöründe sorunların aşıldığını söylemek mümkün değil. Kaldı ki, bu iki önemli etkene rağmen yabancı payı yüzde 5’i bile bulmadı” ifadesini kullanıyor.

“Yabancılar hiçbir zaman konut sektöründe lokomotif olamaz. Birkaç ay daha yüksek sayılar görebiliriz, hepsi o” diyen Aktaş, eylül ayındaki ipotekli konut satışının geçen yılın tam yüzde 72 altında olduğuna dikkat çekiyor. İpotekli satışların hemen hemen tümünün banka kredisi kullanılarak gerçekleştirildiğini söyleyen ekonomist, konut kredisi faizinin yüzde 28.83’ü bulduğunu belirtiyor ve “Yani ekimin verileri de hiç iç açıcı gelmeyecek, bu da şimdiden belli” yorumunu yapıyor.

 

Son güncelleme: 11:04 22.10.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı