• Turkhane Logo

'Ekonomik kriz AKP'nin oylarını ne kadar düşürür?'

Türkiye'nin 2018 yılında başlayan ekonomik krizinin 2019'da giderek derinleşeceği öngörülüyor. Ancak krizin AKP'nin oyları üzerindeki olası etkilerine dair henüz kapsamlı bir araştırma yok.

09:36 17 Aralık 2018 Pazartesi
'Ekonomik kriz AKP'nin oylarını ne kadar düşürür?'
Türkiye'nin 2018 yılında başlayan ekonomik krizinin 2019'da giderek derinleşeceği öngörülüyor. Ancak krizin AKP'nin oyları üzerindeki olası etkilerine dair henüz kapsamlı bir araştırma yok.

T24 yazarı Barış Soydan, krizin AKPye oy kaybettireceğine ancak bir yenilgi getirmeyeceğine inananlardan.

AKP iktidarının yaşadığı krizleri değerlendiren Soydan, buradan hareketle, AKPye desteğin güneş görmüş kardan adam gibi erimeyeceği kanaatinde.

Krizin daha başındayız yorumunu yapan Soydan, AKPnin atlattığı krizlerden bazılarını sıraladı ve ekledi:


Yıl 2007. Genelkurmay’ın “e-muhtıra”sından bir kaç ay sonra yapılan genel seçimleri AKP yüzde 46.6 oy oranıyla kazanıyor... Yıl 2008, Amerika’da Lehman Brothers bankasının batmasıyla küresel kriz patlıyor. Erdoğan, “Kriz teğet geçecek” diyor ama öyle olmuyor, ekonomi 2009’da yüzde 4.7 daralıyor... Yıl 2009. Yerel seçimlerde AKP tarihi bir oy kaybı yaşıyor ve yüzde 38’e geriliyor... Kıssadan hisse: Ekonomik krizler, iktidar partisinin oy oranını önemli oranda etkiliyor.

Son krizin AKP oyları üzerindeki olası etkisine dair, Kriz elbette AKP’nin oylarını düşürecek. Ama düşüş beklendiği kadar sert olmayacak görüşünü dillendiren Soydan, bu tespitini şöyle açıkladı:

1) Krizin daha başındayız.

2) 10 ay süren işsizlik aylığı, krizde işsiz kalanların verebileceği tepkiyi nötralize ediyor.

3) Seçmen sadece ekonomik gerekçelerle oy vermiyor. İdeoloji ve yaşam tarzı meselesi var bir de.

4) Ve en önemlisi, ortada bir alternatif yok.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in önceki gün yayınladığı raporda dediği gibi:  Ekonomideki bozulma, AKP’nin oylarında büyük bir etki yaratmamış gibi gözüküyor.

Soydan, bir çiçekle bahar olmadığı gibi bir krizle de iktidarın gitmeyeceğine işaret ettiği yazısında, Krizlerin iktidar değişikliğiyle sonuçlanması elbette mümkün. Ama Akarca’ya göre bunun için 1990’larda olduğu gibi arka arkaya birkaç krizin yaşanması (1989, 1994-1995, 1999-2000, 2001-2002 Krizleri) ve halkta mevcut yönetimin ekonomiyi düzeltemeyeceği + düzeltebilecek bir alternatifin çıktığı kanaatinin oluşması gerekiyor. Sonuç: Ufukta bir mucize görünmüyor yorumunu yaptı.
 

Son güncelleme: 09:36 17.12.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı