• Turkhane Logo

Ege'de dengeler değişiyor!

Türkiye ile Yunanistan arasında yıllardır süren Ege denizi ve hava sahası üzerindeki mücadelede yeni dönem başlıyor. Türkiye, askeri üstünlüğünü Yunanistan’a kaptırıyor.

20:29 18 Aralık 2020 Cuma
Ege'de dengeler değişiyor!
Türkiye ile Yunanistan arasında yıllardır süren Ege denizi ve hava sahası üzerindeki mücadelede yeni dönem başlıyor. Türkiye, askeri üstünlüğünü Yunanistan’a kaptırıyor.


Türkiye’nin özellikle Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile yaşadığı gerilimi avantaja çeviren Atina yönetimi, hava gücü ve donanmasını güçlendirmek için bir dizi anlaşma imzaladı.

İki yıl içinde Ege’deki avantaj Yunanistan lehine dönmüş olacak.


5 KAT BÜTÇE İLE 18 SİPARİŞ

turkishminute.com’dan Cevheri Güven’in haberine göre Yunanistan Hükumeti Eylül ayında dev savunma programını açıkladı ve silah ithalatı için bütçesini beş kat artırarak 2.5 milyar dolara yükselttiğini duyurdu.

Nüfusu Yunanistan’dan yaklaşık 7 kat büyük olan Türkiye’nin yıllık 3 milyar dolar silah alımı yaptığı düşünüldüğünde bu artış Yunanistan için oldukça yüksek bir oran anlamına geliyor.

Bütçenin açıklanmasının ardından Atina yönetimi, Fransa’dan Rafale savaş uçakları alınacağını ve bunun için 2,3 milyar euro ödeneceğini bildirdi.

Anlaşma, Rafale savaş uçaklarında kullanılan yüksek teknoloji ürünü uyumlu füzeleri de kapsıyor.

Anlaşma 18 Rafale savaş uçağını kapsıyor ve teslimat 2021 ortasında başlayacak ve iki yıl içinde tamamlanacak.

Rafale uçaklarıyla uyumlu havadan havaya Meteor füze sistemleri de teslim edilecek.

18 adet uçaktan 12’si halen Fransa’nın kullandığı uçaklardan, 6 adet yeni uçak ise Dassault Aviation firması tarafından Yunan Ordusu’na teslim edilecek.

Yunanistan Hükumet Sözcüsü Stelios Petsas, konuyla ilgili basını bilgilendirdiği toplantıda Türkiye’nin ismini anmadan “Bu adım, havada güç dengesini değiştirecektir” dedi.

Rafale savaş uçaklarından 12’sinin şu an Fransız hava kuvvetlerinin kullanımında olduğunu ve altı yeni savaş uçağının Dassault Aviation firmasından satın alınacağını belirtti.

KASIMDA ABD’YE BAŞVURDU

Yunanistan’ın hava gücünde Türkiye’ye karşı dengeyi değiştirmek için attığı ikinci büyük adım ise Kasım ayında 24 adet F-35 savaş uçağı için ABD’ye resmi başvuru yapması oldu.

Türkiye, Rusya’dan satın alınan S-400 hava savunma sistemi nedeniyle ABD’nin tepkisiyle karşılaşmış ve F35 savaş uçağı projesinden çıkartılmıştı.

Türkiye anlaşma çerçevesinde 100 adete F35 savaş uçağı alacaktı. ABD yönetimi Türkiye’nin 1.25 milyar dolar ödediği 8 adet F35’in teslimatını da durdurdu.

Atina yönetimi Türkiye ile ABD ve NATO arasındaki F35 krizini değerlendirdi ve Kasım ayında 24 adet F-35 savaş uçağı için ABD’ye başvuru yaptı.

ABD’nin Atina Büyükelçisi Geoffrey R. Pyatt  30 Kasım’da yaptığı açıklamada Yunan Hava Kuvvetleri’nin filosuna F-35’i de katma konusundaki ilgisinin “memnuniyetle karşılandığını” belirtti.

Yunan Basınına göre de ABD, F35’lerin satışı konusunda Yunanistan’a olumlu yanıt verdi.

TÜRKİYE’NİN F-16’LARI İÇİN KÖTÜ HABER

ABD geçen hafta Türkiye’ye karşı askeri yaptırımlar öngören CAATSA yaptırımlarını açıkladı.

Yaptırımlar çerçevesinde Türkiye’ye yeni silah satışı yapılmayacak ve askeri iş birliği neredeyse durma noktasına gelecek.

Bu durum da Türkiye ile Yunanistan hava gücünün bel kemiğini oluşturan F-16’ları yakından ilgilendiriyor.

Yunanistan envanterindeki 114 adet F-16C’nin Blok50 modernizasyonunu tamamladı.

Türkiye’nin envanterindeki 158 adet F-16C ise Blok30 seviyesinde modernize edilmiş durumda.

CAATSA yaptırımları nedeniyle Türkiye’nin F16’larını modernize edebilmesi yakın dönemde mümkün görünmüyor.

Modernizasyonun İsrail’de yapılabilmesi için Türkiye ile İsrail arasında gizli diplomasi yürütüldüğü de kulislere sızmış durumda.

YUNANİSTAN DONANMASINA TAZE GÜÇ

Türkiye ile Yunanistan arasındaki mücadele sadece Ege hava sahasındaki it dalaşlarından ibaret değil.

İki ülke uzun yıllardır Ege karasularındaki sınır anlaşmazlığı nedeniyle gerilim halinde.

Son yıllarda ise Avrupa’ya mülteci akınında iki ülke donanması karşı karşıya geldi.

Yakın dönemin en büyük gerilimi ise petrol ve doğalgaz araması nedeniyle karşı karşıya gelen iki ülkenin donanmasına ait gemilerinin çarpışması oldu.

12 Ağustos’ta Doğu Akdeniz’de Türk fırkateyni Kemalreis ve Yunan fırkateyni Limnos çarpıştı ve iki gemide hasar meydana geldi.

Yunanistan, yeni silah alım programı çerçevesinde donanmasını da güçlendirme kararı aldı ve 4 adet yeni fırkateyni kapsayan ihale duyurusu yaptı. 

Yunan donanmasına bağlı dört fırkateyn de modernize edilecek. Program çerçevesinde dört donanma helikopterinin yanı sıra karadan havaya füzeler, donanma için torpidolar da ordu envanterine katılacak.

Donanmanın modernizasyonu 10 yıllık bir dönemi kapsıyor.

ABD’nin Yunanistan Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, Yunanistan donanmasının satın almayı planladığı 4 fırkateynle ilgili yaptığı açıklamada ise “Bu fırkateynlerden üçünü burada Yunanistan’da ortaklaşa üretme konusundaki benzersiz Amerikan önerisiyle orada çok rekabetçi bir ürün sunacağını düşünüyoruz.” dedi.

Yunanistan, Amerika Birleşik Devletleri’nden fırkateyn satın almaya karar verirse, ABD hükümeti, bunlardan üçünün, Yunanistan’ın Siros Adasında bulunan ABD’ye ait Onex Tersanesi tarafından ortak olarak üretilmesini öneriyor.

ABD ve Yunanistan deniz kuvvetleri yaz aylarında Doğu Akdeniz’de ortak deniz tatbikatı gerçekleştirmiş, bu tatbikat Türk devletinin tepkisine neden olmuştu.

ABD YUNANİSTAN’A ASKERİ ÜS KURDU

Türkiye ile yaşanan gerilim sonrası ABD’nin Yunanistan’la askeri alandaki en önemli yakınlaşması ise Yunanistan’ın Türk devleti sınırına yakın bölgesindeki Alexandroupoli’de deniz ve hava güçleri için askeri üs kurması oldu.

Temmuz ayında ABD askeri üssü resmi törenle açıldı. Açılış töreninde 101. ABD Hava İndirme Tümeni’ne ait Skorsky helikopterler ile askeri araçlar ve mühimmat indirildi.

Üste ilk olarak Yunan ordusunun helikopter pilotları Amerikan askerleri tarafından eğitilecek.

Beş yıllık zaman diliminde Yunan ordusunda yapılacak bir başka revizyon ise tam zamanlı görev yapan 15 bin profesyonel askerin orduya alınmasının öngörülmesi.

HAVADA MEVCUT DENGE

Türkiye ile Yunanistan arasında hava gücünde bugün itibariyle mevcut denge şu şekilde:

Türkiye’nin 207 adet savaş uçağı bulunuyor:

49 adet F-4E

158 adet F-16C

Yunanistan’ın ise 189 adet savaş uçağı var:

34 adet F-4E

114 adet F-16C

16 adet Mirage 2000EG

25 adet Mirage 2000-5/Mk II

Son güncelleme: 20:29 18.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı