• Turkhane Logo

“Dost görünen düşmanlar”ın ektirmediği kenevirin üretimi AKP döneminde dibi görmüş

Erdoğan’ın “dost görünümlü düşmanlar yüzünden ekilemediğini” söylediği kenevirin üretimi AKP döneminde nasıl azaldığının rakamları ortaya çıktı.

16:48 22 Ocak 2019 Salı
“Dost görünen düşmanlar”ın ektirmediği kenevirin üretimi AKP döneminde dibi görmüş
Erdoğan’ın “dost görünümlü düşmanlar yüzünden ekilemediğini” söylediği kenevirin üretimi AKP döneminde nasıl azaldığının rakamları ortaya çıktı.




Erdoğan, “Bu kenevir çok faydalı bir madde, bir çok kullanım alanı var fakat dost görünümlü düşmanlarımız bize bunu ektirmediler” demişti.


Bor efsanesinin ardından şimdi de kenevir furyasının başladığını ve yandaş medyanın Türkiye’nin kenevirden 100 milyar dolar kazanacağını yazdığını ifade eden yazar Cüneyt Akman, yandaş medyanın hesabına göre Türkiye’nin dünyada kenevir bakımından bir yıldız olarak parlayacağının yazıldığını ancak gerçeğin oldukça farklı olduğunu belirtti.

Akman, şu bilgileri paylaştı:

“1960’da Türkiye’de 137 bin dekar kenevir ekimi vardı ve 5 bin ton kenevir ürünü alınıyordu. 1980’e gelindiğinde 94 bin dekar, 14 bin ton ürün. Dekar olarak azalmış ama ürün olarak artmış. 1990’da 25 bin dekar, 3.600 ton da üretim. 2000’e geldiğimizde hala 9 bin dekar ekim var ve 1.250 ton civarında da hala üretimimiz var.

Sonra ne olmuş, AKP iktidara gelmiş, 2005’te 650 dekara indirmişler ve 13 tona düşürmüşler üretimi. 2015’te 10 dekara indirmişler ve Türkiye’nin kenevir üretimi bir tona düşmüş.”

Kenevir üretiminin şu ana 19 ilde serbest olduğunu bildiren Akman, “Kenevir üretmek için izin alıyorsunuz. İzin aldığınız zaman belli bazı illerde ve belli bazı miktarlarda üretiliyor ve sıkı denetim var. Ama bu şartlar altında dahi çok rahat binlerce ton ürettiğimiz keneviri AKP döneminde artık üretmez hale gelmişiz.

Cumhurbaşkanı dost görünen düşmanlar bunu yaptı derken, bu kararı alanların altında AKP’ye yakın imzalar var. Yandaş medya dost görünen düşmanların kim olduğunu bulup açıklarsa hakikaten güzel olur, hepimiz öğrenmiş oluruz” diye konuştu.

“ECEVİT DÖNEMİNDE SOSYAL DEMOKRATLAR AMERİKA’YA AYAK DİREDİ”

Amerika’nın 1960’lardan sonra eroin ve esrarın hammaddeleri olan haşhaş ve kenevirin ekimini kısıtlamak veya ortadan kaldırmak için sıkı bir şekilde dünyanın bir çok ülkesine baskı yaptığını kaydeden Akman, şöyle devam etti:

“Türkiye, dünyanın en iyi haşhaşını üreten, yani afyon bitkisini, dolayısıyla morfin ve eroinin de hammaddesi oluyor bu, ülkelerin başında geliyordu ve Türkiye büyük baskı sonucu bir ara rejimde Amerika’nın dediğini dinledi.

Bu Amerika’nın dediğini dinleyen hükümetler genellikle askeri darbe hükümetleri oluyor. Türkiye’de afyon yasaklandı, haşhaş ekimi yasaklandı. Sonrasında Ecevit döneminde köylülerin talebi doğrultusunda Türkiye Amerika’ya bu bakımdan karşı çıktı ve haşhaş ekimini serbest bıraktı.

Karşılığında da Amerika’dan çok büyük baskılar gördük, Kıbrıs harekatıyla beraber düşünüldüğünde Amerika’nın bize yıllarca uyguladığı silah ambargosunun da önemli sebeplerinden birisidir, pek çok baskının sebebidir. Ecevit döneminde sosyal demokratlar ayak dirediler ve Türkiye’de haşhaş üretimini yeniden başlattılar.

“KENEVİR BİRDEN BİRE UYUŞTURUCU ÜRETMEZ HALE Mİ GELDİ?”

Akman, o dönemlerde kenevirin Türkiye açısından önemli bir ürün olmadığını, bütün dünyada olduğu gibi biraz Amerikan baskısından, biraz da teknolojik sebeplerden dolayı üretiminin azaldığını, 3 bin, 5 bin, 10 bin ton seviyelerine gerilediğini, bu seviyelerin normal olduğunu söyledi.

Kendir veya kenevirin çoğunlukla lif için kullanıldığını hatırlatan Akman, şöyle konuştu:

“Halat, ip yapımında, onun dışında bazı tekstil ürünlerinde kullanılırdı. Sentetik elyaflar ortaya çıkmaya başladığında ister istemez kenevirde bir azalma oldu.

Asıl mesele, kenevir, esrar dediğimiz şeyin ya da Amerika’da bilinen adıyla marihuana dediğimiz uyuşturucunun ana bitkisidir. Dolayısıyla uyuşturucuya karşı mücadele kapsamında bunların üretiminde azalma oldu. Olay bu.

Şimdi peki ne oluyor? Kenevir birden bire uyuşturucu üretmez mi oldu? Niçin buradan bir mucize bekliyoruz?”

 

Son güncelleme: 16:48 22.01.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı