• Turkhane Logo

Damat ayarlı Kabine revizyonu

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, damat Berat Albayrak’ı yeniden siyasete dahil etmek için Kabine’de değişikliğe gidecek.

19:41 23 Mart 2021 Salı
Damat ayarlı Kabine revizyonu
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, damat Berat Albayrak’ı yeniden siyasete dahil etmek için Kabine’de değişikliğe gidecek.



Erken seçimi de dikkate alan revizyonla Cumhurbaşkanı yardımcısı sayısının üçe çıkarılacağı ve bakanların yarısının değişeceği konuşuluyor.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AKP Kongresi’nden sonra Kabine değişikliğine gideceğini açıkladı. Bu açıklamanın ardından Ankara’da dolaşan ‘Kabine toto’ listeleri de çoğaldı. Erdoğan’ın hangi liste üzerinde son kararını vereceği bilinmiyor. Ancak bütün listeler damat Berat Albayrak’ın geri dönüşü üzerine şekilleniyor.


ALBAYRAK MKYK’DA MI KABİNE’DE Mİ?

‘At izi it izine karıştı’ diyerek istifa eden Berat Albayrak ile ilgili kulislerde üç ayrı senaryo dolaşıyor. Dolar 8,50 lira ile tarihi zirve yapınca 8 Kasım 2020 tarihinde istifa eden Albayrak’ın, AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu’na gireceği belirtiliyor. Partinin A Takımına dahil edilmesi halinde Albayrak’a genel başkan yardımcılığı koltuğu da verilecek. Kayınpederinin başkanlık ettiği Kabine’lerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı yapan Albayrak’ın yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde ilk koltuğunu geri alacağı kaydediliyor. Zayıf ihtimal gibi gözükse de üçüncü senaryo Albayrak’ın ekonomi bakanlıklarının bağlı olduğu Cumhurbaşkanlığı Yardımcısı olacağı. Son kararı kayınpederi Erdoğan verecek.

SOYLU, ÇAVUŞOĞLU VE AKAR’IN KOLTUKLARI SAĞLAM

Kabinede yer almalarına kesin gözüyle bakılan iki isim ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar. Bu iki ismin mevcut koltuklarını koruyacakları, değiştirilse bile iç ve dış güvenlikten sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı görevlerine getirilecekleri kulislere yansıyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da görevini sürdüreceği kabine totolarda yer alıyor.

ADALET, SAĞLIK VE MİLLİ EĞİTİMDE DEĞİŞİM VAR MI?

Has Parti’den AKP’ye geçtikten kısa süre sonra Genel Sekreter olan Abdülhamit Gül’ün Adalet Bakanlığı’ndaki görevini sürdüreceği ifade ediliyor. Ancak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un koltuklarının sallantıda olduğu sıklıkla gündeme getiriliyor. Sebep olarak ise Bakan Koca’nın koronavirüs salgınında yaptığı açıklamaların ‘lebalep AKP kongrelerine’ vatandaş tepkisini arttırdığı vurgulanıyor. Selçuk’un sınav tarihleriyle ilgili açıklamalarının da öğrencilerin tepkisini topladığı aktarılıyor.

EKONOMİ YÖNETİMİ SİL BAŞTAN

Berat Albayrak’ın istifasıyla bakanlık koltuğuna oturan Lütfi Elvan’ın gideceğini söyleyen de var yerinde kalacağını düşünende. Ancak ekonomi yönetimiyle ilgili önceki AKP dönemlerinde olduğu gibi daha parçalı bir yapı üzerinde duruluyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, ihracat ve ithalatın bağlı olduğu Ekonomi Bakanlığı modeline benzer yeri bir sisteme geçileceği kaydediliyor. Bütün bu bakanlıkların üzerinde ise Cumhurbaşkanlığı Yardımcısı’nın koordinatör olacağı aktarılıyor.

DİĞER BAKANLARIN ÇOĞU GİDİCİ

İcracı bakanlıklar haricinde kalan diğer isimlerin çoğunun değişeceği vurgulanıyor. Daha çok siyasetin içinden gelen isimlerin bakanlık görevine getirileceği kaydediliyor. Bazı bakanların isimlerinin bilinme oranının binde 1’lerde bile olmadığına dair raporlar alan Erdoğan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet M. Kasapoğlu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un değişeceği kaydediliyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun göreve yeni gelmesi sebebiyle, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da Erdoğan’ın sır küplerinden olması nedeniyle koltuğunu koruyacağı aktarılıyor.

BAHÇELİ’NİN OLURU

Kabine totolara girmek için Ankara’da kulis yapan AKP’lilerin sayısı artıyor. Özlem Zengin, Numan Kurtulmuş, Mahir Ünal, Efkan Ala’nın kırmızı plaka bekleyen isimler arasında olduğu kaydediliyor. Ancak Erdoğan’ın MHP Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin tepkisini çekecek isimlerden uzak durduğu belirtiliyor. Yeni Kabine’nin erken seçim odaklı milliyetçi muhafazakar isimlerden oluşacağı Başkent koridorlarında sıklıkla konuşuluyor.

Son güncelleme: 19:41 23.03.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı