• Turkhane Logo

Can Dündar: 'Hitler uygulaması', Erdoğan’a yerel seçimleri kaybettirebilir'

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen hafta Hitler’i andı; hem de Stalin’le birlikte…

12:39 09 Kasım 2018 Cuma
Can Dündar: 'Hitler uygulaması', Erdoğan’a yerel seçimleri kaybettirebilir'
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen hafta Hitler’i andı; hem de Stalin’le birlikte…




30larda toplumu formatlamak için bu tür uygulamalar yapılıyorlardı dedi.


Bu tür uygulamalar dediği, Türkiye’de çocuklara her sabah tekrarlattırılan bir ant…  1933’de, devrin Milli Eğitim Bakanı tarafından kaleme alınan, Türküm, doğruyum, çalışkanım diye başlayan öğrenci andı, o zamandan beri okulların güne başlama ritüeliydi.

Erdoğan, 2013’te Andımız uygulamasına son verdi. Dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde, çocuklar böyle içtimaa dizilmez, onlara ırkçı sloganlar söyletilmez dedi. Erdoğan’a göre Türküm doğruyum demek, Kürtlere de Kürdüm doğruyum deme hakkı yaratıyordu. Cumhurbaşkanı, Bizim andımız, İstiklal Marşı’mızdır dedi. Ancak İstiklal Marşı’nda da Kahraman Türk ırkından söz ediliyor.

Konunun gündeme gelme nedeni, önceki hafta Danıştay’ın Ant yasağı kararını bozması… Erdoğan, tamamen kontrolüne aldığını düşündüğü yargıdan çıkan bu karara çok sinirlendi. Yargıçlara, 5 yıldır neredeydiniz. Şimdi mi aklınıza geldi diye kızdı.

Konunun ardında, milliyetçilik-ümmetçilik tartışması yatıyor. AKP’yi dışardan destekleyen ortağı milliyetçi MHP, Andımız’da ısrar ediyor. Erdoğan ise, Biz Türküz, Türkçü değiliz diyerek İslamcı-ümmetçi çizgiyi savunuyor.

Konu, iktidar blokunu çatlatacak kadar büyüdü ve sonunda MHP lideri, yerel seçimde ittifak yapmayacaklarını açıkladı. Erdoğan da, Herkes kendi yoluna karşılığını verdi.

Hitler uygulaması dediği bir öğrenci andı, Erdoğan’a Mart’taki çok kritik yerel seçimleri kaybettirebilir.

 

Son güncelleme: 12:39 09.11.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı