• Turkhane Logo

'Bu muydu ihracatta övündüğünüz tablo?'

AKP'nin ekonomi kurmayları son yıllarda artan ihracat rakamları ile övünüyor. Ancak ithalat, ihracattan daha hızlı artıyor ve alınan mallar dövizle ödeniyor. Aslında zarar büyük.

14:42 04 Haziran 2018 Pazartesi
'Bu muydu ihracatta övündüğünüz tablo?'
AKP'nin ekonomi kurmayları son yıllarda artan ihracat rakamları ile övünüyor. Ancak ithalat, ihracattan daha hızlı artıyor ve alınan mallar dövizle ödeniyor. Aslında zarar büyük.


Bu tabloya rağmen artan ihracat rakamları ile övünülmesine tepki gösteriyor Dünya Gazetesi ekonomi yazarı Alaattin Aktaş. 

Nisan sonu itibariyle yıllık ihracatın 161,4 milyar dolara çıktığını belirten Aktaş, bunun şu ana kadar ulaşılan en yüksek düzey olması nedeniyle memnuniyetle karşılandığını ifade ediyor ancak ticaretin bir de ithalat ayağı olduğunu hatırlatıyor ve ekliyor:


Ama dış ticaret yalnızca ihracat ayaklı olabilir mi? Bir kere bu ihracatı yapabilmek için üretim, bu üretim için de ithalat gerekiyor. Elbette ithalatla karşılanan başka ihtiyaçlar da var.

İhracatımız rekor kırmış da acaba yıllık ithalat ne düzeyde oluşmuş? Nisan sonundaki yıllık ithalat da 248 milyar dolar. 2013 sonundaki 252 milyardan sonraki en yüksek düzey.

Zaten 2013’te 100 milyar dolar dış ticaret açığı vermişiz. 2013’ten sonra dört yıl geçmiş, son veri de nisan ayına ilişkin. Ve bakıyoruz 2013 yılındaki 100 milyar dolarlık açıktan sonra en yüksek açığı 87 milyar dolarla bu yılın nisanında vermiş durumdayız.

2016 sonunda 56 milyara inen yıllık ticaret açığı, aradan bir buçuk yıl bile geçmeden bu yıl nisanda 87 milyar dolara fırlamış.

Ama ihracat rekor kırıyor! İthalatı görmezsek her şey harika. İthalatı görmezden gelelim gelmeye ama başka bir yerde karşımıza çıkıyor bu sevimsiz sayı ve başımızı ağrıtıyor. Cari işlemler dengesi açığı ithalattaki bu büyüme yüzünden artıyor. Ne yapacağız şimdi, cari işlemler hesabını da mı değiştireceğiz!

Aktaş, 2002 yılından bu yana ithalat ve ihracatın seyrine dair paylaştığı verilerde, sadece 2009 ve 2016 yıllarında, ihracatın ithalatı geçtiğini ancak AKPnin 14 yılında ithalat endeksinin hep daha yüksek olduğunu ifade ediyor. 

Türkiyenin bu negatif tabloyu ihracat lehine değiştirmesi gerektiğine değinen Aktaş, aksi halde şimdiye kadarki en yüksek ticaret açığının kapıda olduğunu vurguluyor. 

İhracat gibi ithalatın da rekor kıracağına dikkat çeken Aktaş, yazısını şöyle sürdürüyor:

2011’deki 106 milyar dolarlık ticaret açığını aşarsak şaşırmayalım.

Ama bu yıl böylesine yüksek ticaret açığı verilirken imdada turizm yetişecek. Ticaret açığındaki rekorun cari açığı da rekor düzeylere çıkarması turizm sayesinde engellenebilecek. Turizmdeki gelişmelere daha sonra detaylı olarak değineceğiz ama ilk dört ayın tablosunu özetleyelim.

Türkiye’ye ilk dört ay itibarıyla en fazla yabancı turist bu yıl geldi. Geçen yılın ilk dört ayında 5.9 milyon olan yabancı turist sayısı bu yıl 7.8 milyona çıktı. Neredeyse üçte birlik bir artış var. İşte cari açık yönünden Türkiye’yi kısmen rahatlatacak olan da turizmdeki bu gelişme.

Son güncelleme: 14:42 04.06.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı