• Turkhane Logo

'Başkentte garip fısıltılar dolaşıyor... Sıcak bir yaz geçirmeye hazır olun'

Türkiye 23 Haziran İstanbul seçimlerine kilitlendi. Siyasetin gündeminde seçim kadar seçim sonrasında gündemi epey meşgul edecek konular var.

10:08 18 Haziran 2019 Salı
'Başkentte garip fısıltılar dolaşıyor... Sıcak bir yaz geçirmeye hazır olun'
Türkiye 23 Haziran İstanbul seçimlerine kilitlendi. Siyasetin gündeminde seçim kadar seçim sonrasında gündemi epey meşgul edecek konular var.

S-400 yaptırımları, ekonomik kriz ve AKPnin bölünmesine yol açacağı düşünülen yeni partilerle ilgili gelişmeler.

Yeniçağ yazarı Ahmet Takan, Türkiyede yaşanan siyasi kriz her geçen gün ağırlaşarak derinleştiğini belirterek, 1 numarada ekonomik çöküş var. S-400, Suriye, Akdeniz ve Ege denizindeki krizler bunu takip ediyor. Temmuz ayı gerçekten ciddi gelişmelere gebe bir ay. Oldukça sıcak bir yaz daha geçirmeye hazırlıklı olun diyor.

Takana göre siyasi iktidarın ne yapacağı kestirilemiyor ve büyü bozuldu bir kere... Yeniçağ yazarı, askerlik düzenlemesi için ise, siyasette çok deneyimli bir dostum, yeni askerlik  düzenlemesinde iktidarın içine düştüğü sıkıntıyı örnek vererek şu yorumu yaptı diyor ve şöyle aktarıyor:


Askerlik yasasında tam net bir karar ortaya koyamadılar. O kadar üzerinde çalıştılar ama yine de istedikleri gibi toplumu ikna edemediler. Bu konuda eğer rahatsızlık olmasaydı istediklerini çoktan yaparlardı. Bir tutukluk var iktidar partisinde. Hem Erdoğanda, hem de ekibinde ciddi bir yorgunluk var. Tıkandı Türkiye. Nerede ne yapacağını bilemez hale geldi. Dolayısıyla sıkıntılar gün geçtikçe saklanamıyor. Kontrol elden kaçıyor. İstanbul seçimleri tekrarı sürecinde yaşananlar da bunu ortaya koydu. Şimdi Temmuz ayındaki durumu bekliyor herkes.

Takan siyasi kulislerde tuhaf senaryoların konuşulduğunu, bazen akılları çatlatacak hatta sizlere çok tuhaf da gelebilecek senaryolardan bahsediliyor!... diyerek aktarıyor.

Sorunların bu yönetim  tarafından çözülemeyeceği taraflı tarafsız hatta iktidar içinde olan birçok kesim tarafından seslendiriliyor. Her geçen gün dağılan, sürekli yalpa yapan, çözümsüzlükleri yeni bir vizyon yeni bir politikaymış gibi sunan bir iktidar yapısı ve onun küçük ortağı... Gereğinden fazla, tolere edilebilir oranların kat kat üstünde yapılan hatalar... Geniş tabanlı yeni bir formül?.. Ben demiyorum!.. Kapalı kapılar ardında konuşuluyor da konuşuluyor... Başta ekonomik kriz olmak üzere, Türkiyenin devasa sorunlarına çözüm olabilir mi?..  24 Hazirandan sonra yeni tartışma konularının gündeme gireceğini söylemek kahinlik olmaz!.. Ama bildiğim kesin bir şey var;onca sorun varken, TBMM bu yaz tatile girmemeli ve çalışmalarına kesintisiz devam etmeli...

Bir süredir AKPli muhalif ve küskünlerin kuracağı belirtilen yeni partiler de gündemi epey meşgul ediyor. Seçimden sonra özellikle gözler Abdullah Gül, Ali Babacan ve Ahmet Davutoğluda olacak. Takana göre de AKPli muhaliflerin ne yapacağı 23 Hazirana endeksli:

Azledilen Başbakan unvanına sahip Ahmet Davutoğlunun tavrı net gibi gözükse de o cepheden sürpriz bekleyenler var. Abdullah Gül ile birlikte hareket eden  AKPli muhalifler ve henüz rengini belli etmeyenler, Ali Babacanı kolluyorlar. Bir de Mehmet Şimşek ne yapacaksorusu var. Erdoğanın İstanbul seçimine yönelik Saadet Partililer üzerinden izleyeceği duyurulan yeni stratejiye de (bire bir markaj)  dar bir gözlükten bakmamak lazım. Çünkü,  Abdullah Gül ve taraftarlarının SP üzerindeki gizli hamleleri de saray cephesini epey meşgul ediyor. Şu an okuduğunuzda olur mu? diyebileceğiniz, Ankara kulislerinde seslendirilen son bir senaryodan  bahsedeyim.

İddia o ki;

AKPnin içinde 50-60 civarında milletvekili Ali Babacan ile birlikte hareket edebilir. Bunu  bazı Saadet Partililer de  söylüyor.  Bu milletvekilleri şu an  herhangi bir partiye angaje olmayı düşünmüyorlar. Sadece Babacana sıcak bakıyorlar, ondan yana tavır koyuyorlar. Babacan ile bazı şeylerin olabileceğini düşünüyorlar bu isimler muhalefet cephesine destek verecekler TBMMde. İstifa ettiklerinde hemen  bir pati kurma çabası ya da bir parti çatısı altında toplanma çabası içinde olmayacaklar. Sadece, TBMMde Cumhur İttifakının çoğunluğu bitecek. Zaten, Cumhur İttifakının çoğunluğu bittikten sonra istedikleri partiye geçerler ya da parti kursunlar erken seçim kaçınılmaz olur. Erken seçim şu anda önemli derecede konuşulur durumda.

Seçim sonucu Cumhur İttifakını da etkileyebilir. KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, seçimin kaybedilmesi halinde bunun da tartışmaya açılacağını ve farkın fazla olması halinde ittifakın dağılabileceğinden söz etmişti. Takana göre seçimden sonra ittifak çatırdayabilir:

MHPnin durumu farklı. Aslında MHP ne yapacak en çok merak edilen konulardan biri bu. AKP seçimden sonra hele de İstanbulda seçimi kaybederse MHP ile yolları ayıracak. Artık bunu bilmeyen kalmadı. Bahçeli, AKPnin içinde milliyetçi bir kesim var onlara oynuyor. Milliyetçi kesime yakın olan milletvekillerini tutmaya çalışıyor. Bu milletvekilleri ile ittifakın dağılmasının önüne geçmeye çalışıyor, kendini güçlendirmek istiyor ama yeter mi, bu ayrı konu. 23 Hazirandan sonra olacaklar sonunda bunlar netleşir.

Burası Ankara!.. Senaryolar ne biter ne de sonu gelir... Şu şöyle olsun, bu böyle olsun demek benim işim değil. Ancak ne olursa olsun, çözüm mutlaka TBMM içinden olsun!..

Son güncelleme: 10:08 18.06.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı