• Turkhane Logo

Baraj yüzde 7’ye düşürülüyor: MHP ittifaktan ayrılıyor mu?

Erdoğan ve Bahçeli’nin anlaşarak seçim barajını yüzde 7’ye düşürme kararı almalarının yankıları sürüyor.

16:23 04 Eylül 2021 Cumartesi
Baraj yüzde 7’ye düşürülüyor: MHP ittifaktan ayrılıyor mu?
Erdoğan ve Bahçeli’nin anlaşarak seçim barajını yüzde 7’ye düşürme kararı almalarının yankıları sürüyor.



Barajın yüzde 7’ye indirilmesi sonrası MHP’nin Cumhur İttifakından ayrılacağı iddiası ortaya atıldı. AKP ile ortak Anayasa hazırlayan, Seçim Kanunu’nu değiştirmek için kolları sıvayan MHP, ittifaktan ayrılır mı?

  Gazeteci Fehmi Koru “Baraj yüzde 7 olarak tescillendi de bu konu neden MHP’yi ilgilendiriyor?” başlığıyla bir yazı kaleme aldı. Yazıda “Siyaseti yakından izleyen bir gözlemcinin söylediği en kestirmeden şu: MHP, ‘Benden bu kadar’ deyip kendisini ittifak dışına atacak…” iddiasında bulundu.


ANKARA GAZETECİLERİ KISA VADEDE AYRILIK GÖRMÜYOR

Siyaseti yakından izleyen Ankara gazetecileri, bu iddianın altının boş olduğu görüşünde. 1 Kasım 2015 seçimlerinde başlayan ve 2018 yılında Cumhur İttifakı ile sonuçlanan AKP-MHP ortaklığı kısa vadede bozulacak gibi görünmüyor. Gerekçe olarak AKP ile seçime gidildiğinde MHP’nin baraj endişesi olmayacağını gösteriyor. MHP yüzde 7’nin altında kalsa bile ortağı AKP barajı geçtiği için MHP milletvekili çıkarabilecek.

ANAYASA ÇALIŞMASI VE SEÇİM KANUNU HAZIRLIĞI

Sık sık Devlet Bahçeli’nin evinde yapılan görüşmelerde Erdoğan’ın MHP ile yola devam etme isteğinde olduğu mesajını kamuoyuna verdiği kaydediliyor. Yine iki partinin güçlendirilmiş Türk tipi başkanlık için Anayasa değişikliği, dar ya da daraltılmış bölge seçim sistemi üzerinde ortak çalıştığı biliniyor. Afgan ve Suriyeli mülteciler hariç hemen her konuda ortak açıklamaya yapan Cumhur İttifakı ortaklarının en azından ilk seçime birlikte gireceği tahmin ediliyor.

BÜROKRASİDEKİ MHP KADROLARI DA BİRLİKTEN YANA

Bürokrasideki MHP kadrolarının da AKP ile birliktelikten yana olduklarına dair bilgiler Başkent kulislerinde konuşuluyor. Özellikle güvenlik bürokrasisindeki MHP kadroları AKP ile ayrılığın kendilerinin konumlarını kaybetme anlamına geldiğine dair MHP genel merkezine mesajlar iletiyor.

Bu durumda MHP’nin Cumhur İttifakından ayrılmasının çok büyük bir krizle olabileceği vurgulanıyor. 2023 Cumhurbaşkanı adayını da Tayyip Erdoğan olarak açıklayan MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Cumhur İttifakından ayrılması zor görünüyor.

Son güncelleme: 16:23 04.09.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı