• Turkhane Logo

Avrasya Araştırma Başkanı Özkiraz: AKP tıpkı DSP gibi bölünecek, grup grup milletvekilleri ayrılacak

Avrasya Araştırma şirketi Başkanı Kemal Özkiraz, AKP’nin 2021-2022 yıllarında DSP gibi bölüneceğini söyledi.

13:04 13 Kasım 2019 Çarşamba
Avrasya Araştırma Başkanı Özkiraz: AKP tıpkı DSP gibi bölünecek, grup grup milletvekilleri ayrılacak
Avrasya Araştırma şirketi Başkanı Kemal Özkiraz, AKP’nin 2021-2022 yıllarında DSP gibi bölüneceğini söyledi.



AKP’den grup grup milletvekillerinin ayrılacağını ifade eden Özkiraz, bunun da 2021 yılında erken seçimi gündeme getireceğini söyledi.Artı Gerçek’in sorularını yanıtlayan Özkiraz, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik gerçekleştirdiği askerî harekâtın iç politikaya etkisini değerlendirdi.

Bloklar arasında ciddi bir geçişkenliğin olmadıını ifade eden Özkiraz, “Bir miktar CHP’den HDP’ye, bir miktar MHP’den AKP’ye geçiş olabilir. İkisi de çok ciddi miktarlar değil. Operasyondan önce yaptığımız araştırmada AKP’de erime devam ediyordu, yani bir yükseliş yoktu” dedi.


Seçmenin çok fazla kutuplaştığını, bu nedenle böylesine bir olayda da oy geçişi olmadığını belirten Özkiraz, “CHP’den HDP’ye 1-2 puan gidecektir ki, bu da baraj sorunu yaşamamasını sağlar. İktidar psikolojik olarak güçlü hissediyor ama güçlü değil. Sayısal etkisi ise savaş maliyetinin ödeneceği 2020’de belli olacak” diye konuştu.CHP’nin harekâta destek vermesinin HDP tabanını nasıl etkilediği yönündeki soruya ise Özkiraz şu yanıtı verdi:

“HDP tabanı CHP’ye çok kızdı. Hatta CHP tabanı da CHP’ye kızdı. Ama bu kızgınlık oy oranı olarak ciddi bir şekilde yansımıyor. Sadece “CHP ilkesel politika yapmalı, oy olarak bakmamalı” tezini savunanlar HDP’ye oy verme eğiliminde. Ama seçmenin geneli ‘Erdoğan’ın CHP’nin hayır demesini ve onu da PKK ile işbirliğiyle suçlamak istediğini’ düşünüyor ve durumu ‘mecburiyet’ olarak değerlendiriyor.”

Yeni partilerini 2020’ye girmeden ilan etmeleri beklenen eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile eski Bakan Ali Babacan’ın oy potansiyellerini değerlendiren Özkiraz,

“Davutoğlu’nun oy oranları başlarda çok kötüydü ancak Ali Babacan’ın sürekli ertelemesi ile ‘Babacan korkak, Davutoğlu cesur’ diyen bir kitle oluştu. Davutoğlu, Babacan’a gitmesi beklenen oylarla yükseliyor. Babacan parti kurduğunda bu akış kesilir ve önemli kısmı da geri dönebilir. İki parti de siyaset açısından çok önemli çünkü iktidarın kesin olarak değişmesi bu iki partinin Cumhur İttifakı’ndan alacağı oya bağlı. İttifaklar çıktı, baraj endişesi kalmadı. Yeni bir sağ ittifakla iki parti de Cumhur İttifakı’ndan ciddi miktarda oy alır” ifadelerini kullandı.

Yeni partilerin siyaset sahnesine girmesiyle birlikte ittifakların da değişeceğini söyleyen Özkiraz “İYİ Parti bahsettiğim sağ ittifakla seçime girer, Cumhur İttifakı devam eder, CHP tek HDP tek başına seçime girer. Asıl mesele Cumhurbaşkanı adaylığında çatı olacak mı, olacaksa kim olacak ama bu başka bir gündemin konusu” dedi.

Baskın bir erken seçim beklemediğini ifade eden Özkiraz, şöyle devam etti:

“En erken 2021 olabilir ki, bu da AKP bölündüğü için olur. Hemen değil ama 2021-2022 yıllarında AKP tıpkı DSP gibi bölünecek, grup grup milletvekilleri ayrılacak. Çünkü 2020 herkes için çok çok zor bir yıl olacak.”

 

Son güncelleme: 13:04 13.11.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı