• Turkhane Logo

"Artık seçime gerek kalmadığını düşünenlerin sayısı az değil"

Cumhuriyet yazarı Çiğdem Toker: AKP+MHP+BBP ittifakı, ittifak yokken çıkaracağı milletvekili sayısından 14 milletvekili daha fazla çıkarıyor.

11:29 26 Şubat 2018 Pazartesi
Cumhuriyet yazarı Çiğdem Toker: AKP+MHP+BBP ittifakı, ittifak yokken çıkaracağı milletvekili sayısından 14 milletvekili daha fazla çıkarıyor.

Türkiye, bir erken seçim olmaması halinde 2019’da yerel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimi olmak üzere iki farklı seçime gidecek.

Seçim öncesinde ise seçim yasasında değişiklik öngören yasa teklifi tartışılıyor. AKP-MHP ittifakının kanun teklifindeki maddeleri inceleyen Cumhuriyetten Çiğdem Toker, 16 Nisan referandumunda, oylama sürerken sonucu değiştiren mühürsüz oy pusulasını geçerli sayma hukuksuzluğu bu kez kalıcı hale getiriliyor ya. AKP+MHP hukukçuları bunu yaparken çok acayip bir kılıf bulmuş diyor.

Toker, yazısında gerekçe olarak, “..sandık kurullarının ihmali sonucu arkası mühürlenmeyen oy pusulalarının geçerli sayılacağı..” denildiğini ifade ederek, şu soruyu soruyor:

Kamu görevlisi için ihmal, istisnai mıdır yoksa yaygın bir kural mı? Nadiren görülen ve görüldüğü zaman da bir yaptırıma bağlanması gereken “ihmal”i gayet normal bir durum gibi göstermeyi, bunun kuralını yazmayı bir hukukçu kendisine nasıl yakıştırıyor?

Tokere göre bu tuhaf maddeyle, sandık kurullarına adeta bir talimat veriliyor.

Toker, “Sen şu pusulaların arkasını mühürlemeyi bir ihmal et bakayım” talimatı verilmiş diyor. Toker, teklifin yasalaşması halinde seçmenlerin sandıktan da uzaklaşabileceğine işaret ediyor.
 
 Tokerin yazısı şöyle devam ediyor:

Memur diyorum çünkü, bu teklif yasalaştığında sandık kurullarında siyasi parti temsilcisi olmayacak zaten. Hepsi “kamu görevlisi” olacak.

Aslında oturup burada ciddi ciddi tartışıyoruz ama belki de fazla naif kalıyoruz.

Zira bu teklifle, bir seçim yapmaya zerre gerek kalmadığını savunanlar az değil.

Aynı apartmandaki sakinlerin farklı sandıklara bölünebileceği, sandıkların taşınabileceği gibi diğer maddelerle beraber düşündüğünüzde yabana atılır bir yanı yok.
 
 
Toker yazısında bir başka sorunun daha yanıtını arıyor:
 
 
 İttifak düzenlemesi AKP+MHP+BBP üçlüsünün fazla milletvekili çıkarmasını sağlayacak mı?
 
 
Mühendis/yazılımcı olarak belirttiği Can Karatoprak’ın çalışmasına dayandırarak bu sorunun yanıtını evet olarak veriyor Toker.
 
 
Karatoprakın çalışmasını baz alarak verdiği örneklere göre ittifak olması halinde 14 milletvekili daha fazla çıkarabilmeleri mümkün ittifak cephesinin:
 
 
İki genel seçim ve bir referandumda CHP Genel Merkezi’nde Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanlığı’nda gönüllü olarak görev yapmış Karatoprak’ın çalışması 1 Kasım 2015 seçim sonuçlarını baz alıyor ve bütün seçim çevreleri üzerinde tek tek hesaplanmış.
 
 
Kanun teklifini esas alarak, 550 milletvekili sayısına göre D’Hondt sisteminin uygulandığı çalışmada,
 
AKP+MHP+BBP ittifakı, ittifak yokken çıkaracağı milletvekili sayısından 14 daha fazla milletvekili çıkarıyor.
 
Örneğin Ankara 1. Seçim Çevresi...
  
Bugünkü ittifak mantığından gidildiğinde:
 

1 Kasım 2015 seçimlerinde AKP+MHP+BBP’nin oy toplamı:  1 milyon 119 bin 340. (AKP: 837 bin 602, MHP: 269 bin 514, BBP: 12 bin 224)
 
Devam edelim.
 
Aynı seçimde AKP 8, CHP 7, HDP 1, MHP 2 milletvekili çıkardı. BBP barajı geçemediği için milletvekili yok. AKP+MHP toplamı 10 milletvekili ediyor.
  
Fakat bugünkü ittifak hesabına BBP oyu da dahil edileceği için D’Hondt sistemiyle milletvekili sayısı 11’e yükseliyor, CHP bir milletvekili kaybediyor.
  
Meselenin özünü, tek başına milletvekili çıkarmaya yetmeyen artık oyların, ittifak kapsamına alındığında “artı milletvekili” yazabileceği oluşturuyor.
 

Son güncelleme: 11:29 26.02.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı