• Turkhane Logo

Alman gazetesi: Erdoğan 'refah' kozunu kaybediyor

Alman basını, Erdoğan’ın bir siyaset aracı haline getirdiği ve kriz dönemlerinde ‘koz’ olarak kullandığını söylediği ‘ekonomik refah’ kartını kaybettiğini yazdı.

09:51 28 Ağustos 2018 Salı
Alman gazetesi: Erdoğan 'refah' kozunu kaybediyor
Alman basını, Erdoğan’ın bir siyaset aracı haline getirdiği ve kriz dönemlerinde ‘koz’ olarak kullandığını söylediği ‘ekonomik refah’ kartını kaybettiğini yazdı.




Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkiler ve İtalya’nın mülteci politikası Alman basınının öne çıkan yorum konuları arasında yer alıyor.


Frankfurter Allgemeine Zeitung  Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilere yer ayırdığı yorumunda Cumhurbaşkanı Erdoğanın ekonomik refah kozunu kaybetmek üzere olduğunu yazıyor:

 Otoriter Türkiyeyi güçlendirmek Almanyanın görevi olamaz. Erdoğan değişmezse, arada aşılması imkânsız bir uçurum kalır. Kriz Türkiyeye etkide bulunma fırsatı yarattı. Erdoğan ideolojilere önem vermeyen bir iktidar hırslısıdır. Gücünü arttırmak için her fırsatı değerlendirmeye çalışır. Önce AB sürecinden ve yüksek büyüme hızından kazançlı çıktı. Bunlardan artık bir şey kazanamıyor. Şimdi kurumların ve muhalefetin zaaflarından gücünü garantiye almada yararlanıyor. Daha fazla refah vaatlerini yerine getirememesi ise konumunu sarsıyor. Kriz, büyük devlet hayallerini gerçeklerle uyumlaştırıp, sisteme ince ayar verilmesine yarayabilir. Türkiyenin yeni bir başarı öyküsüne ihtiyacı var. Türkiye, Avrupanın dibindeki istikrarsız bölgede bir çıpa haline dönüşüp, petrol çağının kapanmasından sonra ekonomik gücüyle bölgesinin parlak bir aktörü haline gelebilir. Para krizi kısa vadede Türkiyede nefeslerin tutulmasına yol açtı. Krizi fırsata çevirmek Türkiyenin elindedir.”

 Türkiyede davası süren Alman vatandaşı çevirmen ve gazeteci Meşale Tolu pasaportunun iade edilmesinden sonra Almanyaya döndü. Freiburgda yayımlanan Badische Zeitung gazetesi Tolunun yurt dışına çıkma yasağının kaldırılmasını konu alan yorumunu şöyle sürdürüyor:

 Tolunun Türkiyeden ayrılmasına izin verilmesi iyi oldu. Ancak Türkiyedeki kabul edilemez gelişmeler açısından Türkiyenin Almanya yönünde attığı bu adım yeterli sayılamaz. 2016daki darbe teşebbüsünü destekledikleri gerekçesiyle binlerce kişi hapsedildi. Yargının bağımsızlığı ağır yara aldı. Fikir hürriyeti sınırlandı. Türkiyeye yardım konusu gündeme geldiğinde bütün bu hususlar konuşulmalıdır. Temasların meyve vermesi için küçük bir umut var: Ekonomik baskı arttığında, Erdoğan hep yumuşamıştır.”

 Frankfurter Rundschau gazetesi mültecilere davranışından dolayı İtalya İçişleri Bakanı Salvini hakkında tahkikat başlatılmasına şu satırları ayırmış:

 Salvini ve diğer hükümet üyeleri Avrupa Birliği karşısında da ‘hepsine karşı tek başına sloganıyla kahramanlığı soyunuyorlar. Göçmenleri ülkeye almamakta direndikleri gibi, İtalyanın kotasını doldurduğunu da iddia ediyorlar. Oysa İspanyaya daha fazla mülteci gidiyor. AB bütçesine yaptığı ödemeleri azaltma ve üye ülkeler arasında mültecilerin paylaşımı konusunda uzlaşma sağlanamadığı takdirde bütçe görüşmelerini bloke etme tehdidi şantajdan başka bir şey değildir. Brüksel ve ABdeki ortakları uluslararası anlaşmalara uymadığı takdirde yalnız kalacaklarına İtalyanları inandırmalıdır.”

 Südwest-Presse gazetesi de İtalyan hükümetinin ABdeki ortaklarını taviz vermeye zorlamasını eleştiriyor:

 Bir AB üyesinin şantajla taleplerini kabul ettirmeye çalışması görülmemiş bir şeydir. Ancak İtalya bunda başarılı oldu ve başka ülkeleri yüzlerce mülteciyi almak zorunda bıraktı. İçişleri Bakanı Salvininin ‘Diciotti gemisindeki göçmenlerin karaya ayak basmasını yasaklaması, hakkında tahkikat başlatılmasına neden oldu. Salvini, Avrupa çapında mültecilerin nasıl paylaşılacağına dair bir formülün bulunmaması sayesinde bunu yapabiliyor. Muhtemelen yılda binlerce değil de 20 ya da 50 mülteciyi ülkeye kabul etmek kolay geliyor.”

Son güncelleme: 09:51 28.08.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı