• Turkhane Logo

​Ahmet Takan: Erdoğan, neyin sonunu hazırlıyor?

23 Haziran'da tekrarlanan İstanbul seçimini CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu'nun yüzde 10 farkla kazanmasının yankıları sürüyor.

10:07 27 Haziran 2019 Perşembe
​Ahmet Takan: Erdoğan, neyin sonunu hazırlıyor?
23 Haziran'da tekrarlanan İstanbul seçimini CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu'nun yüzde 10 farkla kazanmasının yankıları sürüyor.


Seçim sonucu AKPde de ciddi bir tartışmaya neden olurken, Alibabacan-Gül kanadı ile Davutoğlunun yeni parti çalışmaları da hızlandı. 

Ankarada siyasi kulisler hareketli. 


Yeniçağ yazarı Ahmet Takan bugünkü yazısına Bugün hayal mi yoksa gerçek mi dedirtecek bomba bir haber vereceğim diye başlıyor.

Takan, bunun ne kabine  ne de AKP vitrini değişikliği ile alakalı olduğunu yazdı.

Ahmet Takan, önceki günkü AKPnin grup toplantısında, gözler Binali Yıldırım, Berat Albayrak ve Süleyman Soyluya çevriliyken, Erdoğanın konuşmasında çok kritik bir değerlendirme yaptığını aktarıyor:

Cumhurbaşkanlığı bünyesinde yeni yönetim sisteminin bir yıllık uygulama sonuçları, eksikleri, aksaklıkları ve geliştirilmesi gereken yönleriyle ilgili kapsamlı çalışma başlattık. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktayın başkanlığında bakanlıklarımızın, kurumlarımızın, akademisyenlerimizin, medya mensuplarının ve ilgili tüm kesimlerin katılımıyla bu değerlendirme çalışmasını gerçekleştireceğiz. Sonuçları da milletimizle paylaşacağız.

Tabii ki gözler ve kulaklar magazin haberlerde olduğu için Erdoğanın bu sözleri üzerinde kimse durmadı diyen Takan, şöyle devam ediyor: 

Saraydaki kaynaklarıma Ne oluyor? diye sorduğumda beni hayrete düşüren cevaplar aldım. Kısmi ambargolu anlatılanlardan özet:

İki çalışma yapılıyor saray bünyesinde, İlki, rasyonel parlamenter sistem diye adlandırılıyor.  Bu çalışmanın tam ortasında TBMMyi güçlendirmek bulunuyor. Cumhurbaşkanının yetkilerinin de biraz kısıtlanması öngörülüyor. Ancak, üniversitelere atamalar, diğer kritik bürokrasiye atama yapmak Cumhurbaşkanına bağlı olacak. Resmiyette partisiyle olan bağı da kesilecek. Böylelikle Cumhurbaşkanı yine güçlü olacak ama yetkilerinin bir kısmını TBMMye verecek, milletvekillerinin istifa etmeden Bakanlar Kuruluna girebilmesi de düşünceler arasında. İkincisi, yarı başkanlık sistemi. Bu sistemde yine Cumhurbaşkanını halk seçecek ama TBMM ve hükümet güçlü olacak.

Takana göre bu iki çalışma tekrarlanan İstanbul seçimin ardından hızlandırıldı.

Son güncelleme: 10:07 27.06.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı