• Turkhane Logo

ABD Suriye'de sessizce neler yapıyor?

Rus uzman: "Türkiye'nin İncirlik kartı çöktü. ABD Suriye'de Qayyarah-2’yi kuruyor."

17:08 30 Nisan 2017 Pazar
ABD Suriye'de sessizce neler yapıyor?
Rus uzman: "Türkiye'nin İncirlik kartı çöktü. ABD Suriye'de Qayyarah-2’yi kuruyor."

ABD’nin Suriye’deki faaliyetlerine dikkat çeken Rus uzman, ABD’nin Suriye Kürdistan’ında kurduğu askeri tesisler ile IŞİD sonrasında da kalıcı olacağına ve Türkiye’yi kızdıracak gelişmelerin bölgede yaşanabileceğine dair ipuçları verdi.

Al Monitor’a yazan Rus uzman şunları vurguladı: ABD’nin IŞİD’’in kalesi Rakka’yı geri almak için Suriye’de askeri varlığını geliştiriyor ve yeni hava alanı inşa ediyor. Kaç tane daha hava üssü inşa edecekler ve ne kadar kalacaklar göreceğiz. Fakat Rusya’daki yaygın kanı, Raqqa ve Deir ez Zor, Suriye Demokratik Güçleri tarafından özgürleştirilse bile ABD Suriye Kürdistanı’ndan ayrılmakta isteksiz davranacak. Suriye’nin kalbine yerleşen ABD, sürekli İncirlik üssüne sınırlama getireceğim diye ABD’yi tehdit eden Erdoğan’ı kızdırmaya  devam edecek.

ABD TESİSLERİ İÇİN SADECE LOJİSTİK DİYOR AMA TAKTİK FÜZE FIRLATIYOR

ABD resmi olarak Suriye’nin kuzeyindeki tesisleri IŞİD’le savasan müttefiklerine malzeme desteği vermek için kullandığını belirtigi iki tesisi bulunuyor.

Bunlardan biri  AH-64 Apache, Black Hawk ve CH-47 helikopterlerinin tespit edildigi eski Lafarge tesisi, diğeri ise Kobani’nin yaklaşık 20 mil güneyinde yer alıyor.

ABD BÖLGEDE TÜRKİYEYİ DURDURDU
Bölgede Türkiye’yi durduran ABD, kendisi için askeri tesis kurmaya devam ediyor

Türkiye’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusunu Menbic’de Şubat ayında durduran Amerikan askerleri, bunun dışında Ayn Issa tesislerini ise Suriye Demokratik Güçlerini eğitmek için kullanıyor. ABD Rmelan’da bulunan Abu Hajar hava limanını da kullanıyor. Mart ayında IŞİD’den kurtarılan Taqba hava üssünü yeniden inşa eden ABD’li mühendisler, burayı Iraktaki Qayyarah üssüne benzeterek Qayyarah-2’yi kuruyor.

Başta ABD ve Rusya olmak üzere dış aktörler Suriye’nin de facto olarak belirli bölgelere bölündüğünü resmi olarak reddetse de tesislerin kullanımı tam tersi bir durum olduğunu gözler önüne seriyor. Bununla birlikte eğer taraflar çatışmaları politik bir raya oturturlarsa Rusya ve ABD güçleri Suriye tarzı Dayton Anlaşmasının garantörü olarak bölgede olabilirler.

Son güncelleme: 17:08 30.04.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı