• Turkhane Logo

AB de Türkiye de alınan karardan memnun

"Gerçekçi olalım, Türkiye'de demokratlar artık tamamen yalnız"

09:52 09 Temmuz 2017 Pazar
AB de Türkiye de alınan karardan memnun
"Gerçekçi olalım, Türkiye'de demokratlar artık tamamen yalnız"

AP, Türkiye’yle üyelik müzakerelerini askıya alınması yönünde kabul ettiği raporu değerlendiren Prof. Dr. Cengiz Aktar, ABden müzakereler konusunda artık bir şey beklememek gerektiğini vurgulayarak, Üyelik defteri artık kapandı dedi. 

Avrupa Parlamentosu’nun (AP), Türkiyenin Avrupa Birliğine (AB) üye olması yönündeki müzakereleri askıya alınmasını değerlendiren AB uzmanı Prof. Dr. Cengiz Aktar, alınan karardan ABnin de Türkiyenin de memnun olduğunu söyledi. 

O DEFTER KAPANDI

Türkiyenin AB üyeliği müzakerelerinden daha farklı bir ilişki kurma yönünde adımlar atılabileceğini düşünen Aktar, Türkiyenin herhangi bir üçüncü ülke gibi ilişkilerini devam ettireceğini düşünüyorum. Başta ticaret olmak üzere NATO ilişkileri, enerji ve mülteci konuları üzerinden bir ilişki kurulacak o kadar. Üyelik defteri artık kapandı diye konuştu.

TÜRKİYEDEKİ DEMOKRATLAR HİÇ OLMADIĞI KADAR YANLIZ

Türkiye-AB ilişkilerinin bozulmasında Türkiyenin anti-demokratik kararlarının etkili olduğuna dikkat çeken Aktar, AB temsilcilerinin artık Türkiye ile ilişki kurmak istemediklerini ifade etti. Aktar, şöyle dedi: Avrupa, Türkiyenin demokrasisi ya da bekası için gerekli bir çabası yok. Gerçekleri görmek lazım. Türkiyedeki demokratlar hiç olmadığı kadar yalnız artık. 

TÜRKİYEDE MEMNUN AB DE

Müzakere sürecinin bitme aşamasına gelmesinin hem AB hem de Türkiyenin sonuçtan memnun kaldığını dile getiren Aktar, ABden de artık hiçbir şey beklememek gerekiyor dedi. Türkiyenin AB üyeliği müzakereleri için hiçbir adım atma girişiminde bulunmayacağı sözlerine ekleyen Aktar, şunları söyledi: AKP rejiminin yönetimi ile istenilen haklar konusunda bir kumaş uyuşmazlığı söz konusu. Bir daha müzakerelerin konuşulmasının söz konusu olabileceğini düşünmüyorum.​

‘TÜRKİYENİN ANTİ-DEMOKRATİK TAVIRLARININ SONUCUDUR

ABnin 2013 yılından itibaren Türkiyede yaşanan anti-demokratik tutumlara karşı tavır aldığını hatırlatan Aktar, Türkiyede 2013ten bu yana gelen durumu ve son olarak 2016da artan gayri demokratikleşme durumu, AB tarafından en yakın dostlarını bile kendinden uzaklaştırdı. Fiiliyatta zaten müzakereler bitmiş durumdaydı. Raporun sunulmasında hukuken bu uzaklaşmanın adı konulsun mu konulmasın mı tartışmalarıdır diye belirtti. 

Son güncelleme: 09:52 09.07.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı