• Turkhane Logo

15 Temmuz’da dağıtılan silahların üstünü 696 sayılı KHK ile örttüler

Suç örgütü lideri Sedat Peker 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sırasında AKP’lilere silah dağıtıldığını açıkladı.

12:32 09 Temmuz 2021 Cuma
15 Temmuz’da dağıtılan silahların üstünü 696 sayılı KHK ile örttüler
Suç örgütü lideri Sedat Peker 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sırasında AKP’lilere silah dağıtıldığını açıkladı.



İsim isim kaleşnikof dağıtılan kişiler iddiayı doğrularken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘paramiliter güçlere dokunulmazlık’ veren kararnamesi akıllara geldi. Erdoğan, 15 Temmuz  öncesi ve sonrasında dağıtılan silahlarla suç işleyen sivillere 696 sayılı KHK ile yargı yolunu kapattı.

Peker’in ifşaatları, AKP Hükumetinin 15 Temmuz’da dağıtılan silahlara Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kılıf bulma çabalarını hatırlattı. 24 Aralık 2017’de Resmi Gazetede yayımlanan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi ve sonrasındaki eylemlere müdahale eden sivillerin cezai sorumluluğunu kaldırdı.


ÖNCE ASKER VE POLİSİ KORUMAYA ALDI

Erdoğan imzasıyla yayımlanan ilk kararnamede 15 Temmuz gecesi görev alan asker ve polis koruma altına alınmıştı. İlk düzenleme şu şekildeydi: “15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında karar alan, karar veya tedbirleri icra eden, her türlü adli ve idari önlemler kapsamında görev alan kişiler ile olağanüstü hal süresince yayımlanan kanun hükmünde kararnameler kapsamında karar alan ve görevleri yerine getiren kişilerin bu karar, görev ve fiilleri nedeniyle hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluğu doğmaz.”

PEKER’İN İŞARET ETTİĞİ AKP’LİLERİ KORUMAK İÇİN

AKP iktidarı bu maddeye aşağıdaki fıkrayı ekleyerek sivillere de dokunulmazlığın önünü açtı: “Resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına veya resmi bir görevi yerine getirip getirmediklerine bakılmaksızın 15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden kişiler hakkında da birinci fıkra hükümleri uygulanır.”

SİVİLLERİN BOĞAZINI KESMENİN ÖNÜ BÖYLE AÇILDI

O dönem büyük tartışmalara neden olan düzenlemeyle ilgili CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “‘Terörle mücadele ediyorum’ diyecek herkesin başkalarını boğazlamasının önünü açtılar” yorumu yapmıştı. CHP İstanbul milletvekili Barış Yarkadaş ise “AKP son KHK ile paramiliter güçlere ‘dokunulmazlık’ verdi. Toplumsal muhalefeti kontrgerilla yöntemleriyle sindirmek istiyorlar” demişti.

ANAYASA MAHKEMESİ İPTAL ETMEDİ

CHP, düzenlemenin iç savaşa sebep olacağı gerekçesiyle KHK’nın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. AYM “Kuralın öngördüğü bastırma kapsamında hareketlerin hukuka uygunluk sebeplerinin bulunduğu sınırlar içinde kalan fiiller olması nedeniyle söz konusu fiillerin hukuk düzeniyle çeliştiği söylenemez” yorumunda bulundu. Oy birliği ile KHK’nın iptal kararını geri çeviren AYM gerekçede “Dava konusu kuralın bir yargılama engeli getirmediğinin de vurgulanması gerekir” ifadesini kullandı.

ŞEHİT SİVİLLERE OTOPSİ YAPILMADI

Sedat Peker’in açıklamaları, 15 Temmuz gecesi şehit edilen sivillerin dağıtılan silahlardan çıkan kurşunlarla hayatını kaybettiği iddialarını güçlendirdi. O gece yaşamını yitiren sivillere otopsi yapılmadığı ortaya çıkmıştı. Otopsi yapılması halinde şehit edilen kişilerin hangi silahlarla öldürüldüğü tespit edilecekti.


Erdoğan imzasıyla yayımlanan KHK ile 15 Temmuz öncesi ve sonrası dağıtılan silahlarla suç işleyenlere dokunulmazlık getirildi.

Son güncelleme: 12:32 09.07.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı