• Turkhane Logo

AKP, İdlib'deki Rusya tavizini unutturmak için Fırat'ın Doğusu ipine sarıldı'

Türkiye'nin, ABD ve omurgasını YPG'nin oluşturduğu SDG'ye yönelik tehditleri ve Fırat'ın doğusuna bir kara operasyonu düzenleme tehditleri devam ederken, böylesi bir harekatın mümkün olup olmadığı da gündemin önemli tartışma konusu oldu.

11:51 05 Kasım 2018 Pazartesi
 AKP, İdlib'deki Rusya tavizini unutturmak için Fırat'ın Doğusu ipine sarıldı'
Türkiye'nin, ABD ve omurgasını YPG'nin oluşturduğu SDG'ye yönelik tehditleri ve Fırat'ın doğusuna bir kara operasyonu düzenleme tehditleri devam ederken, böylesi bir harekatın mümkün olup olmadığı da gündemin önemli tartışma konusu oldu.


Sözcü Gazetesi yazarı Zeynep Gürcanlı, AKPnin, İdlibde Rusyaya verdiği tavizlerin üzerini örtmek için Fıratın Doğusuna operasyon düzenleme tehdidinde bulunduğunu ancak gerçek bir harekatın pek de mümkün görünmediğini yazdı. 

5 Kasım tarihli yazısında Gürcanlı, Her ne kadar AKPliler Amerikan karşıtı nutuklar da atsalar, Afrin benzeri bir operasyonun Fıratın doğusuna gerçekleştirilmesi uzak bir ihtimal gibi görünüyor yorumunun ardından, gerekçe olarak da, Bunun en temel nedeni ise bu bölgenin bizzat Amerikan askerlerinin devriye gezdikleri alan olması. İktidarların yaptıkları, yapacaklarının teminatıdır. Dolayısıyla dış politikasını ABDye karşı çok sert konuşmalar yapmak, ancak alanda Amerikan çıkarlarına dokunmamak üzerine kuran AKP hükümetinin, böyle bir riski göze alması pek mümkün görünmüyor ifadelerini kullandı.


Gerçek bir operasyon düzenlenme ihtimalinin düşüklüğüne rağmen, Türkiye tarafından başlatılan topçu atışlarına değinen Gürcanlı, İrana yönelik ABD ambargosunun başladığını hatırlattı ve ekledi:

ABDnin İrana yönelik petrol ve doğalgaz ambargosu bu hafta başlıyor. Fıratın doğusuna yönelik bombardımanın, tam da İrana yönelik yaptırımlardan bir hafta kadar önce başlaması tesadüf değil. Türkiye, eğer gözünü karartırsa, Washington yönetimine Ortadoğuda ciddi sıkıntı çıkartabilecek potansiyelde olduğunu hatırlatmış oldu.

Halkbanka kesilmesi muhtemel cezanın da bu pazarlıkta önemli bir yere sahip olduğunu, Reza Zarrabın Türkiyede çete kurarak yaptığı alavere/dalavereleri nedeniyle, ABDnin Halkbanka vereceği cezanın tam da yerel seçimlerden önce açıklanması, AKP hükümetinin hiç işine gelmez. Cumhurbaşkanı Erdoğanın ABD Başkanı Trumpla yaptığı görüşmede Halkbank konusuna da değindiklerini açıklaması, Türkiyenin sıkıntı çıkarmamasına karşılık, Halkbankın pazarlık masasına girdiğinin kanıtı niteliğinde sözleriyle aktaran Gürcanlı, bir diğer gerekçeyi ise İdlibi unutturmak olarak özetledi.

Gürcanlı, meselenin İdlib boyutuna dair şu satırları kaleme aldı:

İdlibde Rusyayla varılan uzlaşma sonucunda, AKP hükümeti Esad yönetimini devirmek politikasını sessiz sedasız terk etti. – bakmayın siz AKPlilerin Esed gidecek söylemlerine- AKPnin politikası Moskovanın bastırması sonucunda artık sadece Suriye iç savaşının başından beri besleyip büyüttüğü cihatçı grupları- hadi bizzat tasfiye etmek demeyelim- zapturapt altına almakla sınırlı.

Üstelik, AKP hükümetinin Suriye politikasında yaptığı bu büyük fedakarlık bile Rusyayı tatmin etmemiş olacak ki Putin İstanbuldaki dörtlü zirvede İdlib düzenlemesinin geçici olduğunu, bu bölgenin de er-geç Esad yönetimine devredileceğini üstüne basa basa söyledi.

İşte AKPnin Fıratın doğusuna -pek sonuç getirici gibi görünmeyen bombardımanı, biraz da İdlib sıkışmışlığını unutturmak için gibi.

 

Son güncelleme: 11:51 05.11.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı