• Turkhane Logo

Zaman yazar ve editörleri hakim karşısında: Suçlama yazı ve twit, istenen ceza müebbet!

Yazdıkları yazılar ve twitlerden dolayı ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 15 yıl hapse kadar cezalandırılması istenen Zaman Gazetesi’nin 11 eski yazar ve editörünün yargılandığı davanın karar duruşmasına bugün ve yarın devam ediliyor.

12:22 05 Temmuz 2018 Perşembe
Zaman yazar ve editörleri hakim karşısında: Suçlama yazı ve twit, istenen ceza müebbet!
Yazdıkları yazılar ve twitlerden dolayı ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 15 yıl hapse kadar cezalandırılması istenen Zaman Gazetesi’nin 11 eski yazar ve editörünün yargılandığı davanın karar duruşmasına bugün ve yarın devam ediliyor.


İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmanın sonunda mahkemenin kararını açıklaması bekleniyor. Davada 4 gazeteci tutuklu yargılanırken 7 gazeteci tutuksuz yargılanıyor.

Geçen ay yapılan duruşmada mahkeme tahliye taleplerini reddetmişti. Adli kontrolün kaldırılması yönündeki tüm talepler ise kabul edilmedi. Mahkemenin tutukluluğun devamına yönelik kararına üyelerden biri muhalefet şerhi koydu. Şerhte AliBulaç’ın tahliye gerekçesi hatırlatılarak eşitlik ilkesi uyarınca tüm sanıkların tahliye edilmesi gerektiği belirtildi.

Dava kapsamında gazeteci ve yazarlar  Ahmet Turan Alkan, Mümtazer Türköne, Mustafa Ünal, ve İbrahim Karayeğen tutuklu,  Ali Bulaç, Şahin Alpay, Nuriye Akman, Lale Kemal, Orhan Kemal Cengiz, İhsan Dağı ve Mehmet Özdemir tutuksuz yargılanıyor.

***

5 yazara ağırlaştırılmış müebbet talebi!

Davada, Bulaç, Alkan, Türköne, Ünal ve Alpay hakkında “darbe” ve “terör örgütü üyeliği” suçlamalarıyla ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapis cezası istenirken Akman ve Kemal hakkında “terör örgütüne üye olmadan yardım etmek” suçundan 15’er yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Geçtiğimiz aylarda savcı mahkemeye ek mütalaa sunarak daha önce “darbe” ve “örgüt üyeliği” suçlamaları yöneltilen İbrahim Karayeğen, Mehmet Özdemir, Orhan Kemal Cengiz ve İhsan Dağı hakkındaki suçlamaları değiştirdi. Savcı ek mütalada “darbe” suçlamasını düşürdü. Zaman gazetesi gece editörü İbrahim Karayeğen ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mehmet Özdemir hakkında Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 314/1. maddesi uyarınca “silahlı terör örgütü yöneticiliği” suçundan 22,5 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Daha önce Karayeğen ve Özdemir için TCK 309/1. maddesi uyarınca “Anayasal düzeni devirmeye teşebbüs etmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, “terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla da 15 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.

Zaman gazetesi eski yazarı İhsan Dağı ve avukat ve kapatılan Today’s Zaman ve Bugün gazeteleri köşe yazarı Orhan Kemal Cengiz hakkındaki “darbe” ve “terör örgütü üyeliği” suçlamalarını da değiştirerek Dağı ve Cengiz hakkında Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 7/2 ve TCK 43/1 maddesi uyarınca “zincirleme şekilde terör örgütü propagandası” suçlamasıyla 13’er yıla kadar hapis cezası talep etti.

31 sanıklı olarak başlayan davada Zaman gazetesi de dahil olmak üzere çeşitli medya kuruluşlarını bünyesinde barındıran Feza Gazetecilik A.Ş., Cihan Medya Dağıtım ve Fia Prodüksiyon çalışanlarının dosyaları daha sonra davadan ayrılmış, dosyaları ayrılan 18 kişinin yargılandığı dava geçtiğimiz ay hükme bağlanmıştı.

Zaman Davasında karar duruşması: Deliller sadece köşe yazılarım

4ü tutuklu 11 gazetecinin yargılandığı Zaman Davasına bugünkü duruşma ile devam ediliyor.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın iki gün sürmesi planlanıyor. Karar duruşması da olması beklenen duruşmayı takip eden P24, dakika dakika gelişmeleri Twitter’dan aktarıyor. 

Duruşma başlarken mahkeme başkanı savunmaların tamamlanması halinde yarın (6 Temmuz 2018) karar verileceğini belirtti.

Duruşmada savunmasını yapmaya ilk olarak Şahin Alpay başladı. “İddianamedekilere ek olarak sunulan delillerin çoğu, tıpkı iddianamedeki delillerin tamamı gibi, Zaman gazetesinde yazdığım yazılardan oluşmakta” diyen Alpay, “Evet, Zamanda yaklaşık 14 yıl süreyle köşe yazarlığı yaptım. Ondan önce Cumhuriyet, Sabah ve Milliyet gazetelerinde de yazarlık ve editörlük yaptım. Zaman ciddi bir gazete olmak, toplumun tüm kesimlerine seslenmek arayışıyla çok farklı görüşte yazarlara sayfalarını açıyordu. Ben de özgürlükçü demokrasiyi savunan görüşlerimle, Zaman’ın okurlarına hitap etmekte yarar gördüm” diye konuştu. #ŞahinAlpay: Evet, Zamanda yaklaşık 14 yıl süreyle köşe yazarlığı yaptım. Ondan önce Cumhuriyet, Sabah ve Milliyet gazetelerinde de yazarlık ve editörlük yaptım. pic.twitter.com/5MEuUZ0q4q — Punto24 Dava Takip (@P24DavaTakip) July 5, 2018

Zaman gazetesine kayyum atanma sürecinde destek için binaya gittiğini söyleyen Alpay,  “O gün orada tepkilerini göstermek için sadece benim gibi Zaman yazarları ve çalışanları değil, başka gazeteciler yanında CHP milletvekilleri de vardı. Bunun neresi bir suç delili olarak mütalaa edilebilir, anlamak mümkün değildir” ifadesini kullandı. 
#ŞahinAlpay: Gülen hareketine saygılı yaklaşmış olmamın yegane nedeni, ona toplum bilimsel açıdan bakmam oldu; asla herhangi bir aidiyet, mensubiyet gereği değil. pic.twitter.com/5Eq5c7cbao — Punto24 Dava Takip (@P24DavaTakip) July 5, 2018

Son güncelleme: 12:22 05.07.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı