• Turkhane Logo

Yargıtay, 6 gazeteci hakkında verilen kararın bozulmasını istedi

Mehmet Altan, Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak, Yakup Şimşek, Fevzi Yazıcı ve Tuğrul Özşengül sadece haberleri, tweetleri ve televizyon programları ile Zaman’ın reklam filminden hareketle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

08:18 11 Ocak 2019 Cuma
Yargıtay, 6 gazeteci hakkında verilen kararın bozulmasını istedi
Mehmet Altan, Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak, Yakup Şimşek, Fevzi Yazıcı ve Tuğrul Özşengül sadece haberleri, tweetleri ve televizyon programları ile Zaman’ın reklam filminden hareketle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Avukatların itirazını değerlendiren Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kararın bozulmasını talep etti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 Temmuz 2016’da gerçekleşen askeri darbe girişimin ardından tutuklanan ve “ağırlaştırılmış müebbet hapis” cezasına çarptırılan gazetecilerden Ahmet Altan, Mehmet Altan, Nazlı Ilıcak, Fevzi Yazıcı, Yakup Şimşek ve Tuğrul Özşengül hakkında verilen kararın bozulmasını talep etti.Başsavcılık, “Anayasal düzeni ortadan kaldırma” suçundan hüküm giyen gazetecilerin “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” ve “terör örgütüne üye olma” suçundan yargılanmaları istedi.

6 GAZETECİ “DARBEYE TEŞEBBÜS” ETMEKTEN YARGILANDI


İstanbul 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi 6 gazeteci hakkında, 15 Temmuz darbe girişimini önceden bildikleri ve darbe teşebbüsüne yardım etme suşlamasıyla yargılamıştı.

Mahkeme heyeti, 6 gazeteci hakkında “Anayasal düzeni yıkmaya teşebbüs” suçundan 16 Şubat 2018’de “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası” verdi.

Mahkeme tüm tepkilere rağmen gazetecilere verdiği cezada hiçbir indirime gitmedi. Mahkemenin verdiği karar yapılan itiraz üzerine dosya İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’ne gönderildi. Bölge İdare Mahkemesi, 2 Ekim 2018’de yerel mahkemenin verdiği kararı onayladı.

İtiraz üzerine dosya Yargıtay’a gönderildi.

YARGITAY BAŞSAVCILIĞI, VERİLEN KARARIN BOZULMASINI İSTEDİ

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, yaptığı inceleme doğrultusunda Ahmet Altan, Mehmet Altan, Nazlı Ilıcak, Fevzi Yazıcı, Yakup Şimşek ve Tuğrul Özşengül hakkında “Anayasal düzeni ortadan kaldırma” suçundan verilen “ağırlaştırılmış müebbet hapis” cezasının bozulmasını talep etti.

Başsavcılık verdiği kararda; Nazlı Ilıcak, Mehmet Altan ve Ahmet Altan’ın Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçundan değil, terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme suçundan yargılanmaları gerektiğini ifade etti.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Zaman gazetesinin görsel yönetmeni Fevzi Yazıcı, Zaman Marka ve Tanıtım Müdürü Yakup Şimşek ve TURKHANE internet sitesi Yazarı Tuğrul Özşengül hakkında ise “terör örgütüne üye olma” suçundan yargılanması gerektiğini vurguladı.

YARGITAY KARARI BOZARSA NE OLACAK?

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan 6 gazetecinin itirazına Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi bakacak. Yargıtay, Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi doğrultusunda bozma kararı vermesi durumda dosya tekrar İstanbul 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilecek.

26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi, verdiği kararda ısrar etmez ve Yargıtay’ın bozma kararı doğrultusunda tekrar yargılama yapması durumunda Nazlı Ilıcak, Mehmet Altan ve Ahmet Altan “terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme” suçlamasıyla 5 ile 10 yıl arasında hapis talebiyle yargılanacak.

Tutuklu kaldıkları süre göz önüne alındığında mahkemenin 3 gazeteci hakkında bu davadan tahliye kararı verebileceği belirtiliyor.

Diğer gazeteciler Fevzi Yazıcı, Yakup Şimşek ve Tuğrul Özşengül hakkında da “terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla 6 ile 15 yıl arasında ceza talebiyle yargılanacak.



 

Son güncelleme: 08:18 11.01.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı