• Turkhane Logo

Yarbay Mehmet Alkan hakkında “Cemaatçi” diyen gizli tanık meğer “Kanaatini” belirtmiş

Eski Yarbay Mehmet Alkan’ın yargılandığı Ankara 27’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya gizli tanık Abdullah’ın verdiği ifade damgasını vurdu.

08:55 14 Haziran 2019 Cuma
Yarbay Mehmet Alkan hakkında “Cemaatçi” diyen gizli tanık meğer “Kanaatini” belirtmiş
Eski Yarbay Mehmet Alkan’ın yargılandığı Ankara 27’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya gizli tanık Abdullah’ın verdiği ifade damgasını vurdu.



Mehmet Alkan hakkın “Cemaatçi olduğunu biliyorum” diye ifade veren gizli tanık Abdullah, mahkeme elinde bilgi olmadığını kanaatini söylediğini aktardı.

22 Ağustos 2015’te Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde PKK’nın karakol saldırısında şehit olan Jandarma Yüzbaşı Ali Alkan’ın abisi Mehmet Alkan, kardeşinin şehit cenazesinde gösterdiği tepki nedeniyle gündeme gelmişti.


Hükümet yetkililerine gösterdiği tepki nedeniyle ilk önce açığa alınan 15 Temmuz’dan sonra da 672 sayılı KHK ile ihraç edilen eski Yarbay Mehmet Alkan’ın, Ankara 27’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki terör örgütü üyeliği suçundan tutuksuz yargılamasına devam edildi.

GİZLİ TANIK SADECE KANAATİNİ SÖYLEMİŞ

Gizli tanık Abdullah, daha önce “cemaatçi olduğunu biliyorum” dediği Yarbay Mehmet Alkan için 15 Temmuz’dan sonra “F../PDY üyelerinin açıklamalarına benzer” açıklamalar yaptığını söyleyerek, “Bunun dışında sanığın örgüt üyesi olduğu yönünde somut bir bilgim yok. Sadece bu konudaki kanaatimi söyledim” ifadesini kullandı. Mahkeme, savcıya mütalaa için süre verdi.

Ankara 27’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuksuz sanık Mehmet Alkan ile avukatları katıldı. Yargılamanın bir önceki duruşmasında Eski Yarbay Mehmet Alkan, hakkında ifade veren gizli tanık Abdullah’ın dinlenmesi kararı veren mahkemeye tepki göstermiş ve salondan çıkarılmıştı.

MAHKEME BAŞKANI, ALKAN’IN İDDİASINI GÜNDEME GETİRDİ

Bugünkü duruşmada Mahkeme Başkanı Hâkim Murat Viran, o tartışmayı hatırlatarak, “Siz ‘Yargıtay üyesi olacaksınız diye duruşmayı oyuna çeviriyorsunuz’ dediniz. Şimdi söyleyin kim bizi Yargıtay üyesi yapacak? Kim burada tiyatro oynuyor? Cevabınızı tutanaklara geçeceğiz” dedi.

Mahkeme Başkanının bu tepkisi üzerine sanık Alkan, “Benim kim olduğum herkes tarafından biliniyor. Yargılamanın başından beri bu suçlamayla yargılanmaktan ötürü, burada olmaktan utandığımı söylüyorum. Ancak yasal faaliyetlerimin suç olarak gösterilmesi ve yargılanmamı oyun olarak söyledim. Herkes için ‘Yargıtay üyesi olacak’ demedim. Ancak siyasi baskılar nedeniyle istenilmeyen kararlar veren hâkimlerin başına neler geldiğini biliyoruz. Yargı camiasında bunlar konuşuluyor. Bu sözlerim mahkemenize yönelik değil, genel bir tepki” diye karşılık verdi.

TERÖRİST OLMAK BU KADAR KOLAY MI?

Mehmet Alkan’ın sözleri üzerine Başkan Viran, “Kurumlar bu kadar kolay suçlanamaz, suçlanmamalı” dedi. Sanık Alkan ise, bu sözlere karşılık, “Peki terörist olmak bu kadar kolay mı?” ifadesini kullandı.

Tartışma sırasında söz alan sanık avukatı İlter Aksoylu, “Müvekkilim geçen celse yaşanan olaylardan dolayı çok üzüldü. Duruşma sonrası sizin odanıza gelerek özür dilemek istedi; size ulaşamadı. Ancak müvekkilimin öfke patlamasına neden olan bariz hatalar yapıldı. Bunları siz de biliyorsunuz. Bu nedenle anlayış göstermenizi bekliyoruz” dedi.

Mahkeme heyeti, daha sonra sanık Alkan hakkında F.../PDY üyesi olduğu yönünde ifade veren gizli tanık Abdullah’ı dinledi. Antalya’dan ses ve görüntüsü değiştirilerek SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katılan gizli tanık Abdullah, 15 Temmuz’dan önce İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na cemaat ile ilgili ifade verdiğini ve bütün bildiklerini anlattığını söyledi.

Gizli tanık Abdullah, sanık Alkan’la ilgili ifadesinde “F.../PDY” üyesi olup olmadığı konusunda bir bilgisi bulunmadığını; ancak o tarihte cemaat üyesi olduğu yönünde kanaati bulunduğunu söylediğini belirtti. Tanığın örgütü cemaat olarak adlandırmasına tepki gösteren Mahkeme Başkanı Murat Viran, “Bu yapı 1973’ten beri terör örgütüdür. Bilinip bilinmemesi hiç önemli değil” dedi.

GİZLİ TANIK DEŞİFRE OLURUM DİYE SORULARI CEVAPLAMADI

Gizli tanık Abdullah, mahkemenin sorduğu soruların neredeyse tamamına, “Bütün bunları savcılık ifademde söyledim. Anlatırsam kimliğim ortaya çıkar” karşılığını verdi. Sanığın, F.../PDY üyesi olup olmadığıyla ilgili somut görgü ve bilgisi ısrarla sorulan gizli tanık, “2015 yılında bir dava nedeniyle hukuki destek almak için sanığın evine gittiğimde evinde Zaman gazetesi vardı” dedi.

Mahkeme Başkanının bunun bir ispat olmadığını daha somut bir bilgi vermesini istemesi üzerine gizli tanık, “Sanık 15 Temmuz darbe girişiminin ardından basında bazı açıklamalar yaptı. Bu açıklamalar F.../PDY üyelerinin açıklamalarıyla benzer nitelikteydi. Bunun dışında sanığın örgüt üyesi olduğu yönünde somut bir bilgim yok. Sadece bu konudaki kanaatimi söyledim” ifadelerini kullandı.

SAVCIYA MÜTALAA İÇİN SÜRE VERİLDİ

Tanığın ifadelerinin ardından mahkeme, esas hakkındaki görüşünü açıklaması için savcıya söz verdi. Cumhuriyet Savcısı, duruşma savcısının ameliyat olması nedeniyle mazeretli olduğunu, kendisinin de geçici olarak mahkemeye atandığını belirtti. Savcı, bu nedenle dosya konusunda detaylı inceleme yapmadan görüş belirtmek istemediğini belirterek süre istedi. Mahkeme de savcıya süre vererek, duruşmayı erteledi.

Son güncelleme: 08:55 14.06.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı