• Turkhane Logo

Suç bulamayan mahkeme ifadeleri çarpıtıp suç uydurmaya başladı

Konya 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu ve tutuksuz sanıkların verdikleri ifadelerin çarpıtılarak ve bağlamından kopartılacak şekilde özetlenerek tutanaklara geçirildiği ifade ediliyor.

00:53 18 Ocak 2018 Perşembe
Suç bulamayan mahkeme ifadeleri çarpıtıp suç uydurmaya başladı
Konya 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu ve tutuksuz sanıkların verdikleri ifadelerin çarpıtılarak ve bağlamından kopartılacak şekilde özetlenerek tutanaklara geçirildiği ifade ediliyor.


 Etkin Pişmanlıktan yararlananların işkence altında ifade verdikleri, altında suç yazılı hazır fotoğrafları teşhis etmek zorunda bırakıldıkları gibi ifadelerini mahkeme başkanı kasıtlı olarak zapta geçmedi.

KONYADA ENGÜZİSYON YARGILAMASI

Hizmet Hareketine yönelik operasyonlar kapsamında tutuklanan ve adli kontrol şartıyla yargılanan kişilerin, haklarında aleyhte delil bulamayan mahkeme heyetinin, duruşmalardaki ifadeleri çarpıtarak ve bağlamından kopararak, ifadeleri suç itirafı şekline sokmaya çalıştığı belirtiliyor.

Yargılananların ve avukatlarının itirazlarına rağmen Mahkeme Başkanı Mevlüt Gülbudakın ben aynen geçirmiyorum diyerek itirazları dikkate almadığı belirtiliyor.
Mahkeme başkanı Gülbudakın ayrıca itirafçı sanıkların tüm suçlamaları çökerten ifadelerini de tutanağa geçmediği belirtiliyor.
21 Kasımdaki duruşmada etkin pişmanlık yasasından yararlanan Enes Varolun, çapraz sorgusundaki sözleri tutanağa geçmedi.

FOTOĞRAFLARIN ALTINDA ZATEN HERŞEY YAZIYORDU

Yargılanan isimlerden İbrahim Balcı söz alarak Enes Varola Benim hakkımda küçük bölge imamı isnadında bulunmuş. Ne zaman, nerede ve kimlerle böyle bir görev yaptığıma şahit olmuştur? sorusunu yöneltti.  Bunun üzerine Enes Varol, Ben ifade verirken fotoğrafların altında zaten ne iş yaptıkları yazıyordu. Ben de onlara bakarak teşhiste bulundum. dedi. Ancak  Mahkeme Başkanı tüm itirazlara rağmen bu sözleri zapta geçmedi.
 
Aynı davanın 29 Kasım 2017deki duruşmasında ise yine etkin pişmanlık yasasından yararlanan Muhammet Pekere sorular yöneltildi. Avukat Hatice Kübra Yiğit bir kısım müdafîler adına söz alarak Muhammet Peker evlerde faaliyette bulunduklarını, Fethullah Gülen CDleri izleyip mütevellilere izlettiğini söyledi. Örgütsel faaliyet adına Fethullah Gülenden silahlı örgütlenme ile ilgili nasıl bir talimat aldın ve üzerlerine bu talimatı nasıl aktardın? diyerek sordu.  Hakim cevaben: Bu soruya ben cevap vereyim, silah yok; burs, kurban topla, öğrenci yetiştir, adam kazan diye talimat almıştır. dedi. Ardından hakim Gülbudak, soru ile ilgili zapta geçtiği avukatın ismini zabıttan sildi.
 
30 Kasım 2017deki duruşmada ise yargılanan isimlerden Ali Bayındıra öğrenci velileriyle neden görüştüğü soruldu. Bayındır ifadesinde: Sabah Dershanesinde Zaman gazetesine ait denemeleri kullanıyorduk. Bu yüzden velilerle ilgili bu konuda görüşme yaptım. dedi. Zapta Zaman Gazetesi aboneliği için velilerle görüştüm. şeklinde geçti. İtirazlara rağmen sonuç değişmedi.
Aynı duruşmada Sıktı Arslanın avukatının sözleri kesintiye uğradı. 150 liralık bir ödemeyle ilgili sorular üzerine Arslanın avukatı, Müvekkilim söz konusu 150 TLyi ev ihtiyaçları için aldığını söyledi. dedi. Ancak zapta ev ihtiyaçları için kısmı geçmedi dedi. Hakim o kısmı zapta geçmeyeceğim dedi. Avukat olduğu gibi geçmeniz gerekmez mi? dedi. Hakim Ben olduğu gibi geçmiyorum avukat hanım.dedi.

ETKİN PİŞMANLIK KAPSAMINDA KONUŞMAYANLARA TUTUKLAMA KARARI

30 Kasımdaki duruşmada Mahkeme Başkanı ile yargılanan isimlerden Ferit Gürhan arasında yargılama usullerine tamamen aykırı bir diyalog gerçekleşti.
Hakim önceki aşamalarda etkin pişmanlık kapsamında ifade verip burada bundan sarfı nazar edenler hakkında tutuklama kararı verileceğini söyledi.
Ferit Gürhan: Ben KOM şubede bunları söylemek zorunda kaldım.
Hakim: Uygulamayı açıkladım.
Gürhan: Emniyetteki ifademi okumadım.
Hakim: Ferit aklın başında mı senin. Etkin pişmanlık kapsamında bir ifade vermiyorsun haberin olsun

SAVUNMA HAKKINA KISITLAMA

Mahkeme Başkanının bir diğer uygulaması ise savunma yapan sanıklara yönelik soruları kesmesi oldu. Başkan, iki sorudan sonra başka soru yok diyerek sanık avukatlarının konuyu genişletmesini engelledi.
Bunun üzerine Yasin Uzunlu söz aldı. Ali Kudat ve Ahmet Severe soru sormak istedim ancak ikinci soruyu sormadınız bizim bu şahıslara tekrar soru sorma imkanımız olacak mı dedi. Mahkeme Başkanı hayırdedi.

YARGILANANLAR İSYAN ETTİ

Hakimin tutanaklara sürekli müdahale etmesi üzerine Muhammet Dağlı söz aldı. Tutuksuz sanıklara sorduğumuz sorulara verilen cevaplarda lehimize olan hususlar zapta geçmiyor. Tekrar sorduğumuzda ise değerlendireceğinizi söylüyorsunuz fakat hiçbir yer not alınmıyor zapta da geçilmiyor. Bunları nasıl değerlendireceksiniz? dedi.
Hakim cevaben Onu bitince göreceksiniz dedi.

İŞKENCE ZAPTA GEÇMEDİ

Şahin Güncegörü ifade verirken Süleyman Yavuz söz aldı aldı ancak Mahkeme Başkanı önce kendisinin bir sorusu olduğunu dile getirerek, sanığın önceki dilekçelerini sordu. Sanık cevaben Metris ve Silivri ceza evinde kötü muamele ve işkence gördüm, darp edildim bu muameleden kurtulmak için o dilekçeleri yazdım, o dilekçelerin arkasında değilim. dedi. Ancak Mahkeme Başkanı kendi sorduğu sorunun cevabını dahi zapta bu şekilde geçmedi.

Son güncelleme: 00:53 18.01.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı