• Turkhane Logo

Silivri Cezaevi'ndeki koronavirüs tedavisini 'maruz kalan' bir mahkum anlattı

Silivri Cezaevinde 44 koğuş arkadaşıyla birlikte koronavirüse yakalanan bir mahkum, gazeteci Bünyamin Güler’e yazdığı mektupta kendilerine reva görülen insanlık dışı tedavi ve yaşam şartları anlattı.

00:44 30 Ekim 2020 Cuma
Silivri Cezaevi'ndeki koronavirüs tedavisini 'maruz kalan' bir mahkum anlattı
Silivri Cezaevinde 44 koğuş arkadaşıyla birlikte koronavirüse yakalanan bir mahkum, gazeteci Bünyamin Güler’e yazdığı mektupta kendilerine reva görülen insanlık dışı tedavi ve yaşam şartları anlattı.


Gazeteci Bünyamin Güler, sosyal medya hesabından Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan bir mahkumdan kendisine gelen mektubu paylaştı.

İsmi paylaşılmayan mahkum, mektupta 51 aydır tutuklu bulunduğu cezaevinde yaşadığı insanlık dışı yaşam şartlarını anlatıyor.


7 mahkum için tasarlanan koğuşlarda yer yokluğundan 35-40 kişi kalmak zorunda kaldıklarını anlatan mahkum mektubunda, “İnsafsızca, hayvandan daha aşağılık bir muameleyle, zalimane zorla sıkıştırılarak, aşırı kalabalık, yaşama/ölüme maruz bırakılarak…” ifadelerini kullandı.

BESLENME SIKINTISI

Beslenme sıkıntısına da değinen mektup sahibi, koğuşlarda 7 kişilik yemekle 40 kişinin doymaya çalıştığını söyledi. Kalabalık koğuşlarda 2 tuvalet ve banyo ile bir mutfağın kullanım sırası yüzünden mahkumlar arasında sinir harbinin yaşadığını belirten mahkum, hijyenik olmayan ortamlar yüzünden cilt hastalıkları başta olmak üzere birçok rahatsızlığın baş gösterdiğini sözlerine ekledi.

ULUSAL VE ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE GÖRE SUÇTUR

Mahkumların, aşırı kalabalıktan kaynaklı gürültü ve uğultular yüzünden uyku sorunun yaşadığı, sık sık mahkum arasında buna bağlı gerginlik yaşandığı, yıpratıcı, intihara sürükleyici, acil olmadan hiç bir tedavinin yapılmadığı bir durum içinde bulunduğunu belirten mektup sahibi, “Tüm bu şartlara bağlı halen tutuklu bulundurulma ulusal ve uluslararası sözleşmeler kapsamında hem suçtur hem de hayati tehlike yaşatmaktadır” ifadelerini kullandı.

TOPLU TIBBİ DENEY

Koronavirüs salgınından sonra tedbir bahanesiyle aileleriyle görüşmeleri engellenen, spor ve çeşitli diğer aktiviteleri askıya alınan mahkumlar için hayatın daha da çekilmez hal aldığını yazan mahkum, cezaevinde 44 koğuş arkadaşıyla birlikte yakalandığı koronavirüsü tedavi için cezaevi yönetiminin uygun gördüğü yöntemi şöyle anlattı: “Doktor onaysız, reçetesiz, kutusuz, tabletsiz, ambalajsız tamamı açılmış olarak plastik torbada verilen, isimsiz 12 adet hap ile gayri resmi kimyasalla tedavi (!) Toplu tıbbi deney, toplu ölüm, sistematik ve nitelikli işkenceyle öldürmeye soykırım yapmaya çalışmıştır.

CEZAEVLERİNDE NELER OLUYOR?

Gazeteci Güler mektubu şu not ile takipçileriyle paylaştı: ” Silivri Cezaevi’nden mektup var! Sadece 2 dakikanızı ayırıp okumanızı istiyorum…Cezaevlerinde neler yaşanıyor?”
  Silivri Cezaevinden mektup var!

Sadece 2 dakikanızı ayırıp okumanızı istiyorum...

Cezaevlerinde neler yaşanıyor? pic.twitter.com/2XhAsdcLil — Bünyamin Güler (@bnymnguler) October 29, 2020  

Son güncelleme: 00:44 30.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı