• Turkhane Logo

Rusya 15 Temmuz'u haber alıp Türk yetkililere iletmiş

"15 Temmuz’a dair sis perdeleri aralandıkça, oynadığı rol konusunda da Moskova sessizliğini bozabilir”

21:39 19 Temmuz 2018 Perşembe
Rusya 15 Temmuz'u haber alıp Türk yetkililere iletmiş
"15 Temmuz’a dair sis perdeleri aralandıkça, oynadığı rol konusunda da Moskova sessizliğini bozabilir”

Türk siyasi tarihinin en kanlı darbe girişimine sahne olan 15 Temmuz Projesinin üzerinden iki yıl geçti ama hâlâ kafalarda yanıtını bekleyen sorulara tatmin edici cevaplar verilmedi.

241 vatandaşın hayatını kaybettiği, 2 bin 194 kişinin de yaralandığı 15 Temmuz darbe projesi girişiminin gerçekleştiği günün öncesine ilişkin bazı iddialar da gündeme geldi ve gelmeye devam ediyor. Rusya uzmanı Kerim Has, kişisel Twitter hesabından Rus askeri uzmanların darbe girişimini günü ve saatine kadar Türk yetkililerine ilettiğini yazdı.

Şu ana kadar konuştuğu birçok saygın Rus askeri uzmanın, Moskova’nın darbe girişimini çok önceden istihbaratını aldığını belirttiğini söyleyen Has, “Hatta bu uzmanlardan bazıları Moskova’nın 15 Temmuz’dan ne derece haberdar olduğunun, Türkiye’deki Rus istihbaratçıların 15 Temmuz’dan en az birkaç gün öncesinde her türlü duruma karşı ne denli temkinli ve hazır vaziyette beklediklerine bakarak anlaşılabileceğini de vurgulamıştır” ifadesini kullandı.


Kerim Has’ın tweetlerindeki son yorum ise dikkat çekici.

Has, “Muhtemel ki zamanla 15 Temmuz’a dair sis perdeleri aralandıkça, oynadığı rol konusunda da Moskova sessizliğini bozabilir” görüşünü dile getiriyor. 

/

Kerim Has’a takipçilerinden biri “Darbe esnasında fiili bir Rus desteği almış olabilirmiyiz? Fransız basınında s-400’lerin havadaki darbeci F16’lara kitlendiği gibi şeyler de yazılmıştı” sorusunu yöneltiyor. Rusya uzmanı bu soruya, “Yanılabilirim ama bildiğim kadarıyla, temkinle bekle-gör pozisyonu takınıldı” yanıtını veriyor.





Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de darbe girişiminin 15 Temmuz’dan bir gün önce Cumhurbaşkanlığı Sarayına haber verildiğini iddia etmişti.

Perinçek, Erdoğan’ın eniştemden öğrendim’ dediği darbe girişiminin, Kremlin’e ve Rus ordusuna yakınlığı bilinen Rus stratejist Alexander Dugin tarafından Melih Gökçek ve Tayyip Erdoğan’ın bazı başdanışmanlarına aktarıldığını ileri sürmüştü.

Perinçek, Alexander Duginin Başbakan Binali Yıldırım ile de görüştüğünü kaydederek Rus devleti, Türk ordusu içinde bir hareketlilik saptıyor dediğini söylemişti.
 

Son güncelleme: 21:39 19.07.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı