• Turkhane Logo

MİT kaçırmalarını AİHM ‘hızlandırılmış müracaat statüsü’ne aldı

AİHM MİT tarafından kaçırılan 5 Hizmet Hareketi gönüllüsü için Azerbaycan’dan savunma istedi. AİHM konuyu “hızlandırılmış müracaat statüsü”ne aldı.

17:26 25 Şubat 2019 Pazartesi
MİT kaçırmalarını AİHM ‘hızlandırılmış müracaat statüsü’ne aldı
AİHM MİT tarafından kaçırılan 5 Hizmet Hareketi gönüllüsü için Azerbaycan’dan savunma istedi. AİHM konuyu “hızlandırılmış müracaat statüsü”ne aldı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, MİT’e teslim edilen ve Türkiye’ye kaçırılmalarına göz yumulan 5 kişi için Azerbaycan’dan savunma istedi. AİHM başvuruyu “hızlandırılmış müracaat statüsü”ne aldı. AİHM sözkonusu 5 kişinin Türkiye’de “işkence görme riski”ni de Azerbaycan’dan istediği savunmada açıkça belirtti.

2018’DE KAÇIRILDILAR

İsa Özdemir, Mehmet Çelik, Ayhan Seferoğlu, Faik Semih Başoğlu ve Erdoğan Taylan, geçtiğimiz yıl MİT tarafından Azerbaycan’dan Türkiye’ye götürüldüler.


Azerbaycan’da yasal oturma statüsü bulunan sözkonusu 5 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kaçırılmasına Azerbaycan makamlarının göz yumduğu ya da MİT’e bizzat teslim ettikleriyle ilgili bilgiler ortaya çıkarken, konu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşındı.

Mahkeme yaptığı inceleme sonucunda, İsa Özdemir ve diğer dört mağdurun başvurularını “hızlandırılmış müracaat statüsü”ne aldı ve 6 Şubat 2019’da Azerbaycan’dan savunma istenmesini kararlaştırdı.

Karar bugün (25 Şubat 2019) AİHM’in sitesinde yayınlanarak Azerbaycan’dan resmen savunma istendi.


/



İŞKENCE GÖRME RİSKLERİNE VURGU

AİHM’in kararından sonra Azerbaycan 6 ay içinde savunmasını tamamlamak zorunda. Kararda, sözkonusu 5 kişinin, Türkiye’de işkence görebilecekleri de belirtilerek durum Azerbaycan’a soruldu.
Kararda, “zorla alınma” nitelemesi yapılırken durumun Sözleşmenin 3. maddesine aykırı olduğu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 5. maddesine aykırı olarak özgürlüklerinden yoksun bırakıldıkları, Sözleşmenin 4. maddesinin gerektirdiği şekilde etkili itiraz prosedürlerinin işletilmediği, işkence ve kötü muameleye maruz kalma riskini taşıyabilecekleri gerekçesiyle Azerbaycan’dan çıkarılmaya itiraz etme hakkının tanınıp tanınmadığı yönünde Azerbaycan’dan savunma istendi.

/


AİHM’İN KARARI İÇİN TIKLAYIN…
CEVHERİ GÜVEN BOLD/ÖZEL



 

Son güncelleme: 17:26 25.02.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı