• Turkhane Logo

Meriç’te kararan hayatlar meclise taşındı

Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan Meriç nehrinde hayatını kaybeden Abdürrezzak ailesini meclis gündemine taşıdı.

20:15 15 Şubat 2018 Perşembe
Meriç’te kararan hayatlar meclise taşındı
Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan Meriç nehrinde hayatını kaybeden Abdürrezzak ailesini meclis gündemine taşıdı.

Yaşamını yitirenlerden kimin sorumlu olduğunu soran Aslan, bu tür acı olayların bir daha yaşanmaması için hükümetin KHK ile ihraçlara son verip vermeyeceğini sordu.

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Başbakan Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak yanıtlanması için meclise soru önergesi sundu. Önergede geçtiğimiz günlerde Türkiye’de yaşanan cadı avından kaçmak isterken Meriç Nehri’nde alabora olup hayatlarını kaybeden Abdürrezzak ailesiyle ilgili sorular sordu. Öğretmen Ayşe ve Uğur Abdürrezzak çifti gibi KHK ile ihraç olup ülkesini terk ederken yaşamını yitirenlerin sayısını soran Aslan, KHK ile mağduriyetlerin yaşanmaması için alınan tedbirlerin olup olmadığını belirtti.



Milletvekili Aslan’ın soru önergesinin tamamı şöyle:
 
 KHK ile eşiyle birlikte görevinden ihraç edilen 37 yaşındaki öğretmen Ayşe (Söyler) Abdürrezzak, çocukları 11 yaşındaki Abdulkadir Enes ve 3 yaşındaki Halil Münir ile birlikte botla Meriç Nehri üzerinden Yunanistan’a gitmek isterken yaşamını yitirdi. Ayşe Öğretmen ve çocuklarını taşıyan botun alabora olduğu öğrenildi. 2005’te öğretmen Uğur Abdürrezzak ile evlenen Ayşe öğretmenin KHK ile eşiyle birlikte görevinden ihraç edildiği ortaya çıktı. Baba Uğur Abdürrezzak’ın da aralarında olduğu bottaki diğer 5 kişinin ise kayıp olduğu açıklandı. Daha önce de aynı şekilde KHK mağduru 5 kişilik maden ailesi suda boğularak hayatlarını kaybetmişti.
 
Bu bağlamda;
1-20 Temmuz 2016’dan bu yana KHK ile ihraç edilip işsiz kalarak çaresizce ülkesini terk ederken yaşamını yitirenlerin sayısı kaçtır?

2-Mağduriyetlerin yaşanmaması, ilgisiz ve suçsuz olanların da ihraç edilmemesi için önlem alınmakta mıdır? Alınıyorsa yaygın bir mağduriyetin yaşanmasının nedeni nedir?

3-KHK ile ihraçlarda hangi kriterler esas alınmaktadır? Somut dayanaktan ve yargı kararından yoksun olarak yapılan ihraçları, ahlaki, vicdani ve hukuki açıdan doğru buluyor musunuz?

4-KHK ile eşiyle birlikte görevinden ihraç edilen 37 yaşındaki öğretmen Ayşe (Söyler) Abdürrezak, çocukları 11 yaşındaki Abdülkadir Enes ve 3 yaşındaki Halil Münir’in ölümünden kimler sorumludur?     

5-Daha önce aynı şekilde KHK mağduru 5 kişilik maden ailesi bu şekilde suda boğularak hayatlarını kaybetmişlerdi. Yeni mağduriyetlerin yaşanmaması için KHK’lar ile ihraca son verecek misiniz?

Son güncelleme: 20:15 15.02.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı