• Turkhane Logo

Malezya’dan kaçırılan İsmet Özçelik’e son savunması alınmadan 10 yıl ceza

Malezya’dan kaçırılan İsmet Özçelik, iddianamede isnat edilen suçlarla değil başka iddialarla 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Üstelik son savunması dinlenmeden.

08:25 26 Temmuz 2019 Cuma
Malezya’dan kaçırılan İsmet Özçelik’e son savunması alınmadan 10 yıl ceza
Malezya’dan kaçırılan İsmet Özçelik, iddianamede isnat edilen suçlarla değil başka iddialarla 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Üstelik son savunması dinlenmeden.



İsmet Özçelik, 2017 yılında Malezya’dan illegal biçimde kaçırılarak Türkiye’ye getirildi. Bank Asya’ya para yatırmak ve Bylock kullanmak suçlamasıyla tutuklanan Özçelik’e yaklaşık iki tutukluluğun ardından 9 yıl 11 ay hapis cezası verildi. Özçelik hakkında Bylock ve Bank Asya suçlamalarının düşürülmesi üzerine mahkeme iddianamede olmayan suçlarla ceza verdi.

İsmet Özçelik’in yargılandığı Konya 2. Ağır Ceza Mahkemesinden bugün hüküm çıktı.


180 GÜN SÜRE TANINMIŞTI

İsmet Özçelik’in kaçırılması ve tutuklanmasıyla ilgili Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu, derhal serbest bırakılması çağrısı yapmış ve karara uyması için Türk makamlarına 180 gün süre tanımıştı. Ayrıca BM Komisyonu, keyfi tutukluluk için Özçelik’e tazminat ödenmesine hükmetmişti. BM kararında asıl dikkat çeken unsur ise Bylock ve Bank Asya nedeniyle tutuklama yapılamayacağıydı.

BM’nin kararı bir önceki duruşmada gündeme gelmiş ancak Konya 2. Ağır Ceza Mahkemesi kararı dikkate almamıştı. Bugün yapılan karar duruşmasında ise dikkat çekici bir gelişme yaşandı. Mahkeme, gerekçeli kararında Bylock kullanmak ve Bank Asya’ya para yatırmak suçlamalarına yer verilmedi.

  Edilen hiçbir lafın faydası yok. Babama mahkemede son söz hakkı bile verilmeden 10 yıl hapis kararı verildi. Hesap günü gelecek ümidiyle sabredeceğiz. Babama inşirah ver Allahım. — suat özçelik (@suatozcelik_) July 25, 2019

TANIK İFADELERİ KARARDA YER ALMADI

Özçelik hakkında iddianamede 8 tanığın ifadesine yer verilmiş ancak bu tanıkların tamamı ifadelerini geri çekmişlerdi. Sonrasında bir tanık tekrar duruşmaya getirilmiş ve Emniyette verdiği ifadesini yenilemişti. Özçelik savunmasında bu tanığın iddialarına karşı çıkmıştı. Hükümde, savcılığın elinde kalan son tanığın ifadesine de yer verilmedi.

Duruşma savcısı, iddianamede yer almayan yeni suçlar üzerinden bir mütalaa sundu. Özçelik hakkında üyelik ve örgüt propagandası suçlamasıyla üst sınırdan ceza verilmesini talep etti.

Mütalaada; Özçelik’in Hizmet Hareketi’ne ait kurumlarda sigortalı olarak çalışması ve 2015 yılında Facebook’tan yaptığı paylaşımlarda kapatılan medya kurumlarının linklerini paylaşması örgüt üyeliğine ve propagandasına delil olarak gösterildi.


İsmet Özçelik, UNRCR tarafından koruma kartına sahip olmasına rağmen Türkiye’ye iade edilmişti.

SAVUNMASINI YAPAMADAN KARAR YAZILDI

Bugün görülen duruşmada, savcılık mütalaası sunulurken, SEGBİS sisteminde yaşanan arıza nedeniyle Özçelik duruşmaya bağlanamadı. Bu arada mahkeme ise kararı yazmaya başladı. Yargılama usulüne aykırı olarak, sanığın son savunması alınmadan hüküm yazılmaya başlanırken, teknik sorun çözüldü ve Özçelik duruşmaya bağlandı.

Özçelik’in kısaca son sözleri alındı. Mütalaada yapılan yeni suçlamaları duyamadığı için Özçelik bunlara değil mütalaaya konulmayan eski suçlara ilişkin savunma yapmak durumunda kaldı.

Ardından mahkeme heyeti savcının talebi doğrultusunda örgüt üyeliğinden ve propagandadan ceza verdi. Özçelik toplam 9 yıl 11 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Son güncelleme: 08:25 26.07.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı