• Turkhane Logo

Mahkeme Başkanı işkenceyi meşrulaştırdı

Albay Cebeci gördüğü işkenceleri detaylı biçimde anlatmaya başladı, mahkeme başkanından skandal cümleler geldi.

19:55 01 Haziran 2017 Perşembe
Mahkeme Başkanı işkenceyi meşrulaştırdı
Albay Cebeci gördüğü işkenceleri detaylı biçimde anlatmaya başladı, mahkeme başkanından skandal cümleler geldi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin işgal girişimi emrini verdiği iddiasıyla yargılanan Kurmay Albay Sadık Cebecinin gözaltı sürecinde işkence gördüğünü iddia etmesi, mahkeme başkanını şehit yakınlarını tepkisine yol açtı.

15 Temmuzda İstanbuldaki eylemleri planladıkları iddiasıyla 6sı general 24 sanığın yargılandığı davada olay tarihinde Esenlerde bulunan 47nci Motorize Piyade Alay Komutanı olan Kurmay Albay Sadık Cebeci savunma yaptı. 

İŞKENCE SUÇUNU BİR HAKİM YOK SAYDI
İstanbul Büyükşehir Belediye binasının işgal edilmesi ile İstanbul Valiliği ve Ak Parti İl Başkanlığının işgal girişimi emrini verdiği iddia edilen Albay Cebeci, darbe girişimi olduğunu bilmediğini, kanunsuz hiçbir emir uygulamadığını, suçlamaları kabul etmediğini belirterek, daha önceki ifadelerini işkence altında verdiğini ileri sürdü. 

Albay Cebeci, kendisinden işkenceyle nasıl ifade alındığını detaylı biçimde anlatmaya başladı. Bu sırada savunma hakkı kutsal olmasına ve savunmanın kesilmesinin mümkün olmamasına rağmen, mahkeme Başkanı Cem Karaca araya girdi. 

Hakim Cem Karaca, işkence iddialarını tutanağa geçirip, işkenceciler hakkında suç duyurusunda bulunması gerekirken, işkencenin anlatılmaması için Albay Cebeciyi uyardı. 

Hakim Karaca, 89 şehit var. Bu kadar mağduriyet var. Kendi mağduriyetini anlatma burada. dedi. Hakim bu sözleriyle mağduriyetler arası ayrım yaparken ve insanlığa karşı suç kapsamında olan işkenceyi görmezden geldi. Albay Cebecinin savunma hakkına devam etmek istemesi üzeine Hakim Karaca tekrar sözünü kesip Burada sana işkence yapan polisleri yargılamıyoruz. Bunlar senin savunmana tesir edecek konular değildir. O kısımları atlayın sadece size yöneltilen iddialara cevap verin dedi.

Oysa işkence altında alınan ifadelerin geçersiz sayılması ve dosyadan çıkartılması gerekiyor. Yani Hakim Karacanın söylediğinin aksine doğrudan savunmaya tesir edecek konular. 

LİNÇLİ YARGILAMA
Salonun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının sağladığı ring araçlarıyla AKPli izleyiciler tarafından doldurulduğu görüldü. AKPli izleyicileri AKPli milletvekili Metin Külünkün yönettiği görülürken, izleyiciler zaman zaman tutukluların bulunduğu bölüme geçmeye çalışıp linç girişimi yaptı. Jandarma araya girerken mahkeme başkanı duruşmaya ara verdi. 

SAVCI: DAVANIN AİHMDEN DÖNECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORSAN YANILIYORSUN

Başsavcıvekili Fatih Karakuş da Albay Cebecinin işkence iddialarını anlatmaması için devreye girdi. İşkence altında ifade verdiğini söyleyerek bu davanın AİHMden döneceğini düşünüyorsan yanılıyorsun diyen Fatih Karakuş, salondaki izleyicilerden alkış aldı.

Araya giren sanık avukatlarından Ali Rıza Dizdar, mahkeme heyetinden alkış yapılmasına izin vermemesini istedi. Bunun üzerine duruşmayı izleyen bazı şehit yakınları, gaziler ve izleyici bölümüne oturanlar, avukata da tepki gösterdi. 

KONUŞTURULMADI 
Hakimin sürekli kendisini susturması, işkence olaylarını anlattırmaması, izleyicilerin bağırışları ve alkışları zaman zaman fiili girişimleri arasında Albay Cebeci savunmasını kısa keserek sustu. Hakim sanığın savunmasını tamamladığını yazdırarak çapraz sorguya geçti. 

Son güncelleme: 19:55 01.06.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı