• Turkhane Logo

İçişleri’nden OHAL itirafı: Uzatılmazsa 13 bin 590 kişiyi ihraç etme şansımız kalmaz

AKP hükumetinin OHAL uygulamalarının süresini 3 yıl uzatan torba teklifinin gerekçesi belli oldu.

13:50 14 Temmuz 2021 Çarşamba
İçişleri’nden OHAL itirafı: Uzatılmazsa 13 bin 590 kişiyi ihraç etme şansımız kalmaz
AKP hükumetinin OHAL uygulamalarının süresini 3 yıl uzatan torba teklifinin gerekçesi belli oldu.



İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, 13 bin 590 personel hakkında ihraç soruşturması yapıldığını belirtti. “Eğer süre uzatılmazsa bunlarla ilgili bir disiplin işlemi yapma şansımız kalmayacak” dedi.

AKP’nin torba teklife koyduğu gözaltı sürelerinin 12 güne çıkarılması, kamu görevlilerinin ihracı, TMSF’nin şirketlere kayyım olarak atanması gibi bazı tedbirlerin üç yıl daha uygulanabilmesini öngören torba teklifi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.


Komisyonda OHAL uygulamalarının 3 yıl uzatılmasına muhalefet milletvekilleri tepki gösterdi. Gazete Duvar’ın haberine göre eleştiriler üzerine söz alan İçişleri Bakan Yardımcısı Ersoy, “Bu kanundaki üç yılık sürenin uzatılmasını İçişleri Bakanlığı olarak biz istedik” dedi. Ersoy’un açıklamasına CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, “Soylu maddeler bunlar” tepkisi verirken Bakan Yardımcısı Ersoy, halen 13 bin 590 personel hakkında soruşturma yürütüldüğünü, OHAL süresi uzatılmazsa bu kişiler hakkında Devlet Memurları Kanunu’na göre işlem yapmak zorunda kalacaklarını belirtti.

EĞER SÜRE UZATILMAZSA…

Ersoy, şunları söyledi: “Elimizde şu anda işlemleri devam eden, karar verme aşamasına gelmiş 5 bin 422, idari soruşturmaları da devam eden 8 bin 168 olmak üzere toplam 13 bin 590 personelimizin dosyası var. Bu dosyalarla ilgili idari süreci tamamlayamazsak bu sürede, eğer süre uzatılmazsa bunlarla ilgili bir disiplin işlemi yapma şansımız kalmayacak… Eğer bu süre uzatılmazsa Devlet Memurları Kanunu’na göre işlem yapmamız gerekecek. Disiplin işlemi yapabilmemiz için zaman aşımı süresi suçun işlendiği andan itibaren her hâlükârda iki yıldır; altı ay içinde soruşturmayı açacaksınız, iki yıl içinde cezayı vereceksiniz. Beş yıl tamamlandığına göre; adli sonuçları beklediğimiz için, yeni bilgi ve belgelere ulaştığımız için, birtakım dijital belgeleri yeni çözümleyebildiğimiz için süreci tamamlayabilme şansımız olmadı. Bu süreci tamamlayabilmek, herhangi bir şekilde FETÖ şüphesi nedeniyle görevden uzaklaştırdığımız, açığa aldığımız elemanlarla ilgili idari işlemleri tamamlayabilmek adına bu sürenin uzatılmasını talep ettik; işin özü bu.”

OHAL YETKİLERİYLE 3 YILDA 16 BİN KİŞİ İHRAÇ EDİLDİ

İçişleri Bakan Yardımcısı Ersoy, OHAL bittikten sonra çıkan yasanın 3 yıllık döneminde de 5 binin üzerinde personeli bakanlıktan ihraç ettiklerini anlattı. Teklifin imzacılarından AKP Milletvekili Orhan Yegin ise OHAL yetkilerini uzatan kanunun 3 yıllık uygulanma sürecinde belediyelerden bakanlıklara, sahil güvenlikten üniversitelere rütbe geri alma dâhil toplam 16 bin 261 kişinin ihraç edildiğini kaydetti.

Son güncelleme: 13:50 14.07.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı