• Turkhane Logo

​HRW: Ankara Emniyeti’nde tutulan dört kişiyle ilgili endişelerimiz artıyor

15 Temmuz darbe girişiminin ardından tıpkı 90'lı yıllarda Kürt coğrafyasında yaşanan kaçırılma vakaları görülmeye başladı.

12:36 07 Ağustos 2019 Çarşamba
​HRW: Ankara Emniyeti’nde tutulan dört kişiyle ilgili endişelerimiz artıyor
15 Temmuz darbe girişiminin ardından tıpkı 90'lı yıllarda Kürt coğrafyasında yaşanan kaçırılma vakaları görülmeye başladı.



Şubat ayından beri kayıp olan altı KHK’liden dördü, Emniyet’in iddiasına göre bir gece GBT kontrolü sırasında bulundu ve gözaltına alındı. Salim Zeybek, Özgür Kaya, Erkan Irmak ve Mikail Ugan, 29 Temmuz’dan beri Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi’nde gözaltında tutuluyor.

Altı aydır kayıp olan dört kişi gelen tepkiler üzerine sadece iki kez aileleriyle görüştürüldü. Ailelerin yakınlarıyla görüşmeleri sonrası HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’ya yaptığı açıklamalar dikkat çekiciydi:


“Çok fazla zayıflamışlardı; 20-25 kilo vermişlerdi. Ciltleri solgundu, beyazlamıştı. Sanki altı aydır güneş görmemişlerdi. Davranışları farklıydı. Ürkektiler, sıkıntılıydılar. Sürekli gözleriyle odada başlarında bekleyen polise bakıyorlardı. Hepsi de sanki talimatla konuşur gibi aynı cümlelerle aynı şeyi söylüyordu: Özel avukat istemiyoruz, uluslararası müracaattan vazgeçilsin, Twitter hesaplarını kapatalım. Bu olayı takip eden milletvekilleriyle görüşmeyin.”

Altı ay önce siyah transporterlarla kaçırıldığı belirtilen Salim Zeybek, Özgür Kaya, Erkan Irmak ve Mikail Ugan’ın bu süre zarfında nerede oldukları henüz bilinmiyor. Gözaltında tutulan dört kişi ise avukatlarıyla görüştürülmüyor.

Bu duruma tepki gösteren Avrupa merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), altı aydır kayıp dört kişiye avukatlarla görüşme izni verilmemesinin gerçeklerin baskı yoluyla örtbas edilmeye çalıştığı şüphesini güçlendirdiğini açıkladı.

HRW Direktör Yardımcısı Tom Porteous Türk yasaları ihlal edilerek, avukatların bu kişilerle görüşmesi engellendi. Bu, yetkililerin söz konusu dört kişinin beş buçuk ay boyunca gerçekte ne yaşadıklarını gizlemeye çalıştıkları yönündeki şüphemizi güçlendiriyor” dedi.

Porteous, bu kişilerin Şubat ayında zor kullanılarak kaçırıldıkları iddiaları ile bu süre zarfında ne yaşadıklarının tüm yönleriyle aydınlatılması, olaya karışan herkesin de yargı önünde hesap vermesi gerektiğini belirtti.

Şubat ayından beri kayıp olan Mustafa Yılmaz ve Gökhan Türkmen ise halen bulunamadı. Yılmaz ve Türkmen’in de diğer dört kişi gibi kaçırıldığı belirtiliyor. Porteous bu iki kişinin nerede bulunduklarının ortaya çıkartılması için Türk makamlarına acilen gerekli adımları atmaları yönünde çağrıda bulundu.

HRW, gözaltında tutulan dört kişinin bağımsız doktorlar tarafından kapsamlı bir sağlık muayenesine izin verilmesi gerektiğini belirtti. 

Son güncelleme: 12:36 07.08.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı