• Turkhane Logo

Hamileler gizli talimatla mı tutuklanıyor?

Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, kanuna rağmen 3 hamilenin neden tutuklandığını Adalet Bakanı’na sordu. Gergerlioğlu, tutuklamalarla ilgili bir iddiayı da gündeme getirdi.

17:53 12 Haziran 2020 Cuma
Hamileler gizli talimatla mı tutuklanıyor?
Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, kanuna rağmen 3 hamilenin neden tutuklandığını Adalet Bakanı’na sordu. Gergerlioğlu, tutuklamalarla ilgili bir iddiayı da gündeme getirdi.

Ankara ve Manisa’da bir hafta içinde yapılan gözaltılarda 3 hamile kadın tutuklanıp cezaevine gönderildi. 5 aylık hamile Sehat Sarı Aksaray ve 7 aylık hamile Ümmiye Kara Sincan Cezaevinde tutuklu. 12 haftalık hamile Hatice Aydın ise Manisa Cezaevinden bugün tahliye edildi.

5275 sayılı Ceza İnfaz Kanununa göre hamile ve yeni doğum yapan kadınların tutuklanmaması gerekiyor. Yeni infaz yasasından sonra yapılan değişikliğe göre ise bebekli annelerin gözaltına alınması ya da tutuklanması 18 ay ertelenmek zorunda.

HDP Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu kanuna rağmen hamilelerin neden tutuklandığını Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e bir soru önergesi vererek sordu. Tutuklama kararını veren hakim ve savcıları da Hakimler Savcılar Kuruluna şikayet etti.


Gergerlioğlu Abdulhamit Gül’e 4 soru sordu:

1- 5275 Sayılı Kanunun 16/4 maddesine göre tutuksuz yargılanması gereken hamile ve yeni doğum yapmış Hatice Aydın, Ümmiye Kara ve Sehat Sarı neden tutuklanmıştır? Bu tutuklamayı yapan hâkim ve savcılar hakkında açılmış herhangi bir soruşturma var mıdır?

2- İnfaz yasası değişikliği ile bebekli annelerin bebekleri 6 aylık olana kadar tutuklanmaması gerektiği maddesi 1 yıl 6 aya çıkarılmıştır. Buna rağmen annelerin tutuklanmasının sebebi hakimlerin infaz yasasını görmezden gelmeleri midir?

3- Bu tutuklamaları yapan hâkim ve savcılara gizli talimat gönderildiği iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa gerekçesi nedir?

4- Hakim ve savcıların 5275 Sayılı kanunu uygulamaları ve hamile / yeni doğum yapmış kadınların tutuksuz yargılanmaları için Adalet Bakanlığı hangi tedbirleri alacaktır?

HSK’YA DİLEKÇE: SORUŞTURMA AÇILMASINI TALEP EDİYORUZ


Ömer Faruk Gergerlioğlu, HSK’ya verdiği dilekçede şu ifadeleri kullandı: “Hamile / yeni doğum yapmış Hatice Aydın, Ümmiye Kara ve Sehat Sarı 5275 SY Md. 16,CMK md 100 ve AİHM nin tutuklama ile ilgili kriterlerine aykırı olarak tutuklamaya sevk edilmek, tutuklamak ve tutukluluğun devamına karar vermek, bu yönde mütalaa vermek suretiyle görevi kötüye kullanma suçu ve hürriyeti tahdit suçlarını işleyen savcı ve hakimler hakkında cezai soruşturma yapılması talebidir. Yukarıdaki ismi yazılı Cumhuriyet savcısı, sulh ceza hakimi ve ağır ceza mahkemesi hakimleri hakkında aşağıdaki vahim hak ihlalleri nedeniyle soruşturma açılmasını talep ediyoruz.

A-Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devleti olup, kişi hak ve hürriyetlerinin özüne, demokratik toplum gereklerine aykırı olacak şekilde dokunulamaz. ( AY md.13 )

B- Tutuklama bir tedbir olup ancak CMK md.100 deki tutuklama koşulları ve adli kontrol tedbirlerinin yetersiz olacağının somut delillerle kanıtlanması durumunda başvurulacak bir tedbir olmasına rağmen, Hatice Aydın, Ümmiye Kara ve Sehat Sarı hamile / yeni doğum yapmış adlı kadınların, hamile iken tutuklamaya sevk edilmiş, tutuklanmış halen tahliye edilmemiştir.

C- Hatice Aydın, Ümmiye Kara ve Sehat Sarı hamile / yeni doğum yapmış olduğunu söylemesine müteakip tekrar cezaevine gönderilmiştir.”

HAMİLE VE HASTALARLA İLGİLİ KANUN

Gergerlioğlu, hamile ve hasta tutuklularla ilgili 5275 Sayılı Ceza İnfaz Kanunu maddelerini de tekrar hatırlattı:

1 – Akıl hastalığına tutulan hükümlünün cezasının infazı geriye bırakılır ve hükümlü, iyileşinceye kadar Türk Ceza Kanununun 57 nci maddesinde belirtilen sağlık kurumunda koruma ve tedavi altına alınır. Sağlık kurumunda geçen süreler cezaevinde geçmiş sayılır.

2 – Diğer hastalıklarda cezanın infazına, resmî sağlık kuruluşlarının mahkûmlara ayrılan bölümlerinde devam olunur. Ancak bu durumda bile hapis cezasının infazı, mahkûmun hayatı için kesin bir tehlike teşkil ediyorsa mahkûmun cezasının infazı iyileşinceye kadar geri bırakılır.

3 – Yukarıdaki fıkralarda belirtilen geri bırakma kararı, Adlî Tıp Kurumunca düzenlenen ya da Adalet Bakanlığınca belirlenen tam teşekküllü hastanelerin sağlık kurullarınca düzenlenip Adlî Tıp Kurumunca onaylanan rapor üzerine, infazın yapıldığı yer Cumhuriyet Başsavcılığınca verilir. Geri bırakma kararı, mahkûmun tâbi olacağı yükümlülükler belirtilmek suretiyle kendisine ve yasal temsilcisine tebliğ edilir. Mahkûmun geri bırakma süresi içinde bulunacağı yer, kendisi veya yasal temsilcisi tarafından ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına bildirilir. Mahkûmun sağlık durumu, geri bırakma kararını veren Cumhuriyet Başsavcılığınca veya onun istemi üzerine, bulunduğu veya tedavisinin yapıldığı yer Cumhuriyet Başsavcılığınca, sağlık raporunda belirtilen sürelere, bir süre bulunmadığı takdirde birer yıllık dönemlere göre bu fıkrada yazılı usule uygun olarak incelettirilir. İnceleme sonuçlarına göre geri bırakma kararını veren Cumhuriyet Başsavcılığınca, geri bırakmanın devam edip etmeyeceğine karar verilir. Geri bırakma kararını veren Cumhuriyet Başsavcılığının istemi üzerine, mahkûmun izlenmesine yönelik tedbirler, bildirimin yapıldığı yerde bulunan kolluk makam ve memurlarınca yerine getirilir. Bu fıkrada yazılı yükümlülüklere aykırı hareket edilmesi hâlinde geri bırakma kararı, kararı veren Cumhuriyet Başsavcılığınca kaldırılır. Bu karara karşı infaz hâkimliğine başvurulabilir.

4 – Hapis cezasının infazı, gebe olan veya doğurduğu tarihten itibaren bir yıl altı ay geçmemiş bulunan kadınlar hakkında geri bırakılır. Çocuk ölmüş veya anasından başka birine verilmiş olursa, doğumdan itibaren iki ay geçince ceza infaz olunur.”

“TUTUKLAMA EN SON BAŞVURULACAK TEDBİRDİR”


AİHM’nin Şahin Alpay ve Mehmet Altan kararları ile Anayasa Mahkemesinin son içtihatlarını vurgulayarak tutuklamanın en son başvurulacak bir tedbir olduğu söyleyen Gergerlioğlu, “Durum bu iken Hatice Aydın, Ümmiye Kara ve Sehat Sarı hamile / yeni doğum yapmış iken tutuklanmış halen tahliye edilmeyerek tutukluluğu devam ettirilmektedir. Kanun yukarıda da görüldüğü üzere çok açık olduğu hiç bir yoruma gerek olmadığı halde kanununu uygulamayan savcı ve hakimler alenen görevi kötüye kullanma suçu ve hürriyeti tahdit suçlarını işlemektedir.” dedi.

“ACIMASIZCA BİR MUAMELE REVA GÖRÜLMEKTEDİR”

Gergerlioğlu şöyle devam etti:

“Kanunun tutuklu kadın ile ilgili vazettiği bu düzenlemedeki amaç, bebeği ve anneyi korumaktır. İnsanlık var olduğu günden bu yana doğum yapmış kadına ve hatta doğum yapan hayvanlara bile şefkatle yaklaşmıştır. Bu insan olmanın gereğidir. Bütün dinlerde bu vardır. Dünyadaki ülkelerin tamamında ve bunların kanunlarında da yine buna yönelik hükümler konulmuştur. Şikayet ettiğimiz konuda ise yargı görevlileri adeta düşman ceza hukuku uygulamaktadırlar. Dünyanın demokrasisi en geride ülkesinde bile uygulanmayacak bu tutukluluk işlemi maalesef ki maalesef Anadolu’nun bu topraklarında Türk insanı tarafından uygulanmakta, doğum yapmış ve hamile kadınlara adeta acımasızca muamele reva görülmektedir. İşin en kötü yanı ise topluma adalet dağıtma görevini üstlenen insanlar maalesef böyle vicdanları inciten yaralayan bu işlemlere imza atmaktadırlar.

“HER ŞEY KAYIT ALTINDA, ENİNDE SONUNDA SORUMLULAR CEZALANDIRILACAKTIR”

Unutulmamalıdır ki 2020 yılındayız ve yaşadığımız bu çağa dijital çağ denmektedir. Bu dijital çağda hiçbir şey silinmiyor ve unutulmuyor ve her şey kayıt altındadır. Siyasi idarenin gücünü arkasına alarak zayıf insanları bu şekilde ezmeye yönelik uygulamalar yaparak kendilerine hiçbir şeyin olmayacağını düşünenler bu durumun ilanihaye devam edeceğini sananlar aldanmaktadır. Yapılan bu zulümler unutulmayacağı gibi ilgilileri hakkında da cezai işlemler de eninde sonunda yapılacaktır. İŞKENCE VE İNSANLIĞA KARŞI SUÇLARDA ZAMAN AŞIMI İŞLEMEZ. (TCK MD.94) Tarihin kara sayfasına girilmek istenmiyorsa derhal hamile ve doğum yapmış ve halen cezaevinde tutuklu kadınlara yönelik kanun işletilmeli ve cezaevlerindeki hamile ve doğum yapmış kadınların tahliyesi derhal sağlanmalıdır.”

Kaynak. Bold Medya


 

Son güncelleme: 17:53 12.06.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı