• Turkhane Logo

Eski Türk askeri üç müebbet hapis cezasına çarptırıldı: Şimdi Almanya’da yaşıyor

Darbe girişiminin ardından Erdoğan rejiminin hedefi olduğu için Serkan K. Ailesiyle Türkiye’yi terk etmek zorunda kalanlandan biri. Şimdi bulunduğu bölgede kendisi gibi ülkelerinden ayrılanlara entegrasyon rehberi olarak yardım ediyor.

10:00 04 Kasım 2022 Cuma
Eski Türk askeri üç müebbet hapis cezasına çarptırıldı: Şimdi Almanya’da yaşıyor
Darbe girişiminin ardından Erdoğan rejiminin hedefi olduğu için Serkan K. Ailesiyle Türkiye’yi terk etmek zorunda kalanlandan biri. Şimdi bulunduğu bölgede kendisi gibi ülkelerinden ayrılanlara entegrasyon rehberi olarak yardım ediyor.

Serkan K. (isim editör tarafından değiştirilmiştir), Türk ordusunun bir üyesi olarak yaptığı çalışmalardan dolayı birçok mükemmel takdirname ve ödül aldı. Ancak bu başarılı geçmiş Türkiye Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 1000 sayfayı bulan iddianamesinde hiç yer bulmamış. Serkan K. 2016 yılında ordunun bazı kesimleri tarafından Erdoğan hükümetine yönelik darbe girişimi iddiasının ardından darbeye karışmakla suçlandı.



2016’DA TÜRKİYE’DE DURUM: SİYASİ TABLO SON DERECE GERGİN



Erdoğan ve Türkiye’de devletin ikinci gücünü temsil eden ordunun bazı bölümleri, ülkenin geleceği ve ülkedeki terör saldırılarının sayısı ile ilgili birçok önemli konuda anlaşamıyor. Olaylar büyüyor, terör saldırıları artıyor. Ordu mensupları – Ankara’daki personelden sorumlu asker Serkan K. – sürekli tetikte.



O yıl 15 ve 16 Temmuz gecesi de dâhil olmak üzere çok fazla mesai yaptığını söylüyor. Onu işe çağıran amirinden bir telefon alır. Serkan K. normal kıyafetleriyle ofisine gidiyor, kısa bir süre sonra savaş uçaklarının gürültüsü gökyüzünü yarmaya başlıyor. Kaos patlak verir, birçok askeri personel ne olduğunu bilmez, aynı zamanda insan kalabalığı ordu karargâhına doğru akar. Askerler, darbe gecesi Erdoğan’ın televizyonda yaptığı iki konuşmayı ofislerinden takip ediyor. Orada darbe hakkında “Allah’ın bir lütfu” olduğunu söylüyor.



Serkan K. bugün, “O zamanlar Erdoğan’ın bununla ne demek istediğini hemen anlamadım. Bunu ancak daha sonra anladım” diyor.



Resmi rakamlara göre 2016’daki darbede 250’den fazla kişi öldü ve 2.000’e yakın kişi yaralandı. Birçok asker de öldü. Darbecilerin sayısı hakkında hala güvenilir bir bilgi yok, Türk cumhuriyet savcısı 8.000 askerin aktif olarak yer aldığını varsaydı – bu da ordunun büyük bir bölümünün hiç dâhil olmadığı anlamına geliyor.



TÜRKİYE’DE SAKLANMA: KENDİSİ VE AİLESİ İÇİN ZOR ANLAR



Serkan K., ertesi sabah saat 10.00 sıralarında İstanbul’daki ailesiyle buluşmak için ordu karargâhından ayrıldı – eşi ve iki küçük kızı, eşi üçüncü çocuklarına hamile. Öğle vakti işe dönmek üzereyken, sosyal medyada, işe çağrılan birçok meslektaşının işkence gördüğünü, hatta öldürüldüğünü görüyor. Serkan K. başka bir şehirde saklanmaya karar verir. Gizli servisin telefonları izlediğini varsaydığı için karısıyla sadece ankesörlü telefonlar aracılığıyla konuşabilmektedir. Serkan K., “Masumdum ama bunu kanıtlayacak uygun bir ortam yoktu” diyor.



Bir ay sonra karısı onu ziyaret edebilir ve onu saklayan adam artık orada kalmasını istemez. “O sırada ordudan ihraç olduğumu ve Ankara’daki dairemizi iki hafta içinde boşaltmamız gerektiğini de öğrendim” diyor.



Takip eden zamanda, aile saklanmaya devam eder. Serkan’ın eşi hamilelik kontrolü yapamıyor, çocuğunu özel bir klinikte sahte isimle doğuruyor, sezaryen olmasına rağmen bir gün sonra farkedilme korkusuyla hastaneyi terk ediyor.



UMUDUMUZU TÜKETTIK VE KAÇMAK ZORUNDA KALDIK



Serkan K. çaresizdir, vazgeçmeyi düşünür ama sonra bir avukata danışır. Davayı üstlenirse neredeyse 30.000 Euro talep ediyor – normal ücretin on katından fazla. Serkan K.’nin parası yok. İddianame açıklanır: Darbeye karıştığı iddiası nedeniyle savcılık müebbet hapis istiyor. Aynı sabah çiftin anne ve babasına baskınlar yapılır. Serkan K. “Umudumuzu kestik” diyor. “Kaçmak zorunda kaldık.” İnsan kaçakçılarıyla temasa geçiyor. Kısa bir süre sonra aile, “tüm hayatımızı içine sığdıracak” tek bir küçük çantayla Türkiye’yi terk eder.



Serkan K.’nin 6 aylık kızını bataklıktan geçirdiği bebek arabası ve çantası hala duruyor. Kollarında ikinci kızı var, en büyüğü beş yaşında, bataklıkta tek başına yürümek zorundaydı. Ebeveynler, çocukların uyuması ve ağlamaması için iki küçük çocuğa sakinleştirici vermişti. Aksi durumda askerler tarafından yakanlanma tehlikesi çok büyük.



ALMANYA’YA VARIŞ: 2017’DEN BERİ ALMANYA’DA YAŞIYORLAR



Kaçışları 20 gün sürer ve bu süre içinde travmatik şeyler yaşarlar. Yunanistan üzerinden Almanya’ya ulaşıyorlar. Gießen’e iltica başvurusunda bulunurlar ve Serkan K hakkındaki iddianameyi Alman makamlarına teslim ederler. 20 gün sonra, ailenin sığınma başvurusu onaylanır. Aile, 2017’den beri Werra-Meißner semtinde yaşıyor.



Serkan K. “Yeniden özgürlüğü bulduk ve çocuklarımız huzur içinde yaşayabilsin” diyor. Serkan K. Tüm dil kurslarına ek olarak bilişim uzmanı olarak yeniden eğitimini tamamladı, karısı hemşire ve ilçede büyük bir hizmet sağlayıcı için çalışıyor. Şimdi 11, 8 ve 6 yaşında olan üç kız liseye, ilkokula ve anaokuluna gidiyor. Serkan K. “Şimdiye kadar Türkiye’yi özlemedim – burası evim gibi geliyor” diyor. Kürt kökenli bir adam için Türkiye şu anda “yıkılmış bir binaya” benzetilebilir. Ama sadece kendini düşünmek istemiyor. “Orada yardıma ihtiyaç varsa, ben de bir şeyler yapmak istiyorum” diyor. Ama Türkiye’de bizim için tekrar ne zaman güvenli olacağını görmeliyiz.” Bu, Erdoğan rejiminin sona ermesinden önce olmayacak. “Türk hükümeti bizi terörist ilan ettiği için kaçmak zorunda kaldık. Almanya’da sıfırdan başladık ama kendimize yeni bir hayat kurduk” diyor.



SERKAN K., BULUNDUĞU BÖLGEDE ENTEGRASYON REHBERİ OLARAK ÇALIŞIYOR



Ancak Serkan K. boş durmuyor. Gazetede, Werra-Meißner bölgesinin yeni gelen göçmenleri kendi deneyimleri ve mükemmel dil becerileri ile destekleyebilecek uyum rehberleri aradığını okuduğunda, o işi yapmak için tereddüt göstermiyor. İnsanlar için bir şeyler yapmak istiyorum.” Diye konuşan Serkan

Son güncelleme: 10:00 04.11.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı