• Turkhane Logo

Al-Monitor: Aileler ve insan hakları kuruluşları hala kayıp 2 kişinin akıbetini merak ediyor

Ortadoğu’ya ilişkin haberleri ile ön plana çıkan Washington merkezli haber sitesi Al-Monitor, Türkiye’de son bir yıl içinde kaçırılan 6 kişinin durumunu ele aldı.

15:37 16 Ağustos 2019 Cuma
Al-Monitor: Aileler ve insan hakları kuruluşları hala kayıp 2 kişinin akıbetini merak ediyor
Ortadoğu’ya ilişkin haberleri ile ön plana çıkan Washington merkezli haber sitesi Al-Monitor, Türkiye’de son bir yıl içinde kaçırılan 6 kişinin durumunu ele aldı.





Özellikle halen kayıp olan Mustafa Yılmaz ve Gökhan Türkmen’in durumunu mercek altına alan Al-Monitor, aileler ve insan hakları kuruluşlarının bu kişilerin akıbetini merak ettiğini yazdı. Al-Monitor, ABD Washington merkezli  dilde yayın yapan ve Ortadoğu üzerine yaptığı haberlerle ve analizlerle ön plana çıkan bir haber sitesi.


Haber sitesi için Türkiye hakkında haber ve analizler hazırlayan gazeteci Diego Cupolo, Türkiye’de son 1 yılda kaçırılan zorla kaçırılan 6 kişiyi ve durumlarını ele aldı.

KAÇIRILMALAR YENİDEN BAŞLADI

Kaçırılan 4 kişinin bir gözaltı merkezinde 28 Temmuz’da “aniden ortaya çıktığını” belirten Gazeteci Cupolo, insan hakları kuruluşlarının hala kayıp 2 kişi, Mustafa Yılmaz ve Gökhan Türkmen’in nerede oldukları ile ilgili seslerini yükseltmeye başladığını söyledi.

Al-Monitor, 2016 yılındaki darbe girişiminden itibaren Hizmet Hareketi’ne karşı bir baskı sürecinin başladığını ve kaçırılmaların hızla arttığını belirtti.

1990 yılında Kürtlere yönelik uygulanan kaçırılma olaylarının uzun süre Türkiye’de görülmediğini belirten haber sitesi, darbenin ardından kaçırılmaların yeniden görülmesinin yerel ve uluslararası gözlemcileri paniklettiğini belirtti.

KANUNSUZLUĞUN BOYUTU

Al-Monitor haber sitesine konuşan İnsan Hakları Gözlemevi (Human Rights Watch) Türkiye Direktörü Emma Sinclair-Webb, “Bu kadar ürpertici olan bütün bu yapılanlardaki kanunsuzluğun boyutu” dedi.

Emma Sinclair-Webb, “Darbeden itibaren işkencelerde ve tutuklama vakalarında bir artış gördük…  Zorla kaçırılma vakaları gördük ki ilkini 2017 yılında kaydettik. Bu insanları kim tuttu söyleyemiyoruz. Hangi kolluk kuvveti birimi veya güvenlik gücü olduğuna ilişkin elimizde kanıt yok. Ancak şunu biliyoruz ki insanlar gizli tutukluluk merkezlerinde uzun süreler boyunca tutuldu.” dedi.

2016 yılındaki darbe girişiminden sonra yürütülen cadı avına ilişkin bazı verilere yer veren haber sitesi, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı’nın Temmuz ayında Gülen Hareketi ile bağlantılı 2,073 kişinin gözaltına alındığını duyurduğu kaydetti.

TOPLU TUTUKLAMALAR DEVAM EDİYOR

Reuters Haber Ajansı, darbe girişiminden 2019 yılı Mayıs ayına kadar toplam 77 bin kişinin tutuklandığı bilgisini paylaştı.

Al-Monitor haber sitesi, darbenin üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen hala toplu işten atılmalar, tutuklamalar ve tasfiyelerin sürdüğünü; binlerce Türk vatandaşının hayatına korku salmaya ve yaşamlarını değiştirmeye devam ettiğini belirtti.

Al-Monitor, Salim Zeybek, Yasin Ugan, Özgür Kaya ve Erkan Irmak’ın 28 Temmuz’da bir anda yeniden ortaya çıkmasının ardından yaşana hukuksuzluklara dikkat çekti. İnsan hakları kuruluşlarının güvenlik güçlerini yasal prosedürleri uygulamaya çağırdığını kaydetti.

İnsan Hakları Gözlemevi Türkiye Direktörü Emma Sinclair-Webb, ortadan kaybolan ve yeniden ortaya çıkan 4 kişinin 5-6 aylık süre boyunca bağımsız avukatlara ulaştığına dair bir kanıt bulunmadığını vurguladı.

Bir anda ortaya çıkan 4 kişinin akrabaları ile görüşmelerindeki şüpheli ifadelerine dikkat çeken Emma Sinclair-Webb, “Bu kişilerin kendi iradeleri ile konuştukları konusunda emin değiliz” dedi.

Bu arada yeni bir kayıp vakasının ortaya çıktığını belirten Al-Monitor, 10 Ağustos’ta Yusuf Bilge Tunç’un diğer vakalarda olduğu gibi bir anda ortadan kaybolduğunu yazdı.

Son güncelleme: 15:37 16.08.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı