• Turkhane Logo

Akıncılar Davası Hulusi Akar'ı yakabilir

Akar'ın kelepçelendiğini söylediği anlarda üniformasını çıkarıp eşofman giyip namaz kıldığı ortaya çıktı.

15:19 31 Mayıs 2017 Çarşamba
Akıncılar Davası Hulusi Akar'ı yakabilir
Akar'ın kelepçelendiğini söylediği anlarda üniformasını çıkarıp eşofman giyip namaz kıldığı ortaya çıktı.

15 Temmuz davası sanıklarının Hulusi Akara ilişkin dikkat çeken açıklamaları devam ederken, Hulusi Akarın Meclis Darbe Girişimini Araştırma Komisyonuna verdiği cevap sonrası tartışmalar yeniden alevlendi.

Akara, darbe girişiminin kilit isimleri olarak görülen Kubilay Selçuk, Gökhan Sönmezateş ve Mehmet Dişli tarafından 1 Ağustostaki Akıncı Davasına kadar süre  verildiği değerlendirmesi gündeme geldi.

Odatvden Müyesser Yıldız, konuya ilişkin kaleme aldığı yazısında Akarın verdiği yanıtı şu şekilde değerlendirdi:

...Akar, bir başka soruya cevabında yine detaylı şekilde makamında nasıl derdest edildiğini anlatıyor.

Karargâhı basan Özel Kuvvetlerden “ürkütücü yüzlü” Albay Fırat Alakuşun, “Bir Genelkurmay Başkanının derdest edilmesi düşünülecek şey değil” demesini geçelim.

Akarın “kalbi” olarak nitelendirdiği öne sürülen Mehmet Dişli Genelkurmay çatı davasında bugün anlattı; Akar o gece abdest tazelemiş, namaz kılmış. Dahası özel kalemde görevli astsubaylardan birisinin ifadesinde geçiyor; Akar namaz kılmaya giderken üniformasını çıkarıp, eşofmanını giymiş. Böylesi şiddet uygulayanlar bunlara nasıl izin verdi ve o saatte bu neyin namazıydı?

Akarın, darbeci Mehmet Dişliyle Akıncı Üssünden Çankaya Köşküne gidişi... Akar, TBMMye gönderdiği cevapta, Savcılığa verdiği ifadeyi tekrarlayıp, “Başbakanlık Müsteşarı ile başbaşayken, Dişlinin gözaltına alınmasının uygun olacağını söyledim. Bilahare gözaltına alındığını öğrendim” diyor.

Mehmet Dişli bugün duruşmada bir kez daha helikopterle Çankaya Köşküne gidişlerine ve orada saat 15.30a kadar kriz masasında görev yaptığına dair iddialarını tekrarladı. Helikoptere bindiklerinde yorgun bir şekilde arkasına dayanmış olan Akarın, “Sağol evlât. Hazırlık yaptın mı, ne anlatacağız?” dediğini söyledi. Çankaya Köşkündeyken de Akın Öztürkün Akıncı Üssünden arayıp, “İşim bitti, oraya gelmek istiyorum” demesi üzerine Başbakan Binali Yıldırımın yanında olan Akara gidip, durumu bildirdiğini, onun da “gelsin” talimatı verdiğini, Öztürk havalanacağı sırada ateş açılması üzerine sadece Akar değil, Başbakan ve bakanların da Eskişehirle görüştüğünü anlattı.

Akarın cevaplarından Genelkurmay çatı davasına geçelim.

Gökhan Sönmezateş, o gece kendilerini 4 saat Çiğli Üssünde bekleten emrin Akıncı Üssünden geldiğini tekrarlarken, “Bekletenler sivil değil, askerdi. Bizi bekleten üst akıl halen görevde.    Talimat Harekat Merkezinden geldi, ama onun da bir üstü vardı. O generalin kendisinin konuşmasını bekliyorum” dedi. Sönmezateşin savunmasında en dikkat çekici kısım ise şuydu:

“Cesur Yürek” filminden söz edip, William Wallaceın düşmanla savaşırken, maskesini düşürdüğü  kişinin kendi kralı olduğunu gördüğünü hatırlattı. Mahkeme Başkanı, “Kralınız kim?” sorusunu yöneltti. Sönmezateş, “Akıncı Davası’na bırakalım” karşılığını verdi. 

Sönmezateş bugünkü duruşmada da Akar ile darbeciler arasında “sekreterya” görevini yaptığını belirten Mehmet Dişliye şu ilginç soruları yöneltti:  

- Hüseyin Yarbay o gece sizinle miydi? (Dişli: Kesinlikle öyle biri yok).

- Genelkurmay Başkanından ne kadar ayrı kaldınız? Neden her defasında sizi gönderdi, telefon irtibatı kuramıyor muydunuz?

- Sizin gözlemlerinize göre, Akar darbeye katılmış mıdır, katılmamış mıdır?

Kubilay Selçuka gelince;

O gece Akar ve darbeciler arasında “Komutanın verdiği talimatlar gereği” gidip, geldiğini savunurken, kendisini suçlamasına ilişkin olarak aynen Dişli gibi, Akarın “travma” geçirdiğini ima etti.

Birçok önemli soruyu, “Akıncı davasında cevaplamak istiyorum” diye geçiştiren Selçuk, 15 Temmuzda darbe bildirisinin okunacağı salonu hazırlayan ve kendisine darbe bildirisini veren “uzun saçlı” kişiyi dahi hatırlamadı. Avukatların ısrarlarına, “Akıncı davasının konusu” cevabını verdi. Mahkeme Başkanının, “Bu davayı da ilgilendiriyor” uyarısı üzerine, “Yani cevaplamamı istiyorsunuz” diyerek, anlatmaya başlamıştı ki, Başkan bu defa, “Susma hakkı” olduğunu hatırlattı. Bunun üzerine Selçuk şunu söyledi:

“O zaman Akıncıya bırakalım.”

Bunlardan çıkan sonuç mu?

Akıncı davası 1 Ağustosta başlayacak... Ve anlaşılan o ki, darbenin kritik isimleri, konuşması ya da bir şeyler yapması için Akara bu tarihe kadar süre veriyor!..

Son güncelleme: 15:19 31.05.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı