• Turkhane Logo

ABD ve Türkiye YPG'nin çekilmesi konusunda 'prensipte' anlaştı

Washington ile Ankara'nın, YPG'nin Menbiç'ten çekilmesi konusunda prensipte anlaştığı belirtildi.

15:10 13 Mart 2018 Salı
ABD ve Türkiye YPG'nin çekilmesi konusunda 'prensipte' anlaştı
Washington ile Ankara'nın, YPG'nin Menbiç'ten çekilmesi konusunda prensipte anlaştığı belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, 23 Şubatta Ankarada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile biraraya gelmiş ve iki ülke arasındaki sorunların halli için üçlü bir mekanizma kurulması kararlaştırılmıştı.

O mekanizmanın ilk toplantısı 9 Mart 2018 Cuma günü tamamlandı. Toplantıda, Kürt militan gücü YPGnin Menbiçten çıkarılması konusunda iki ülkenin prensipte mutabakata vardığı belirtildi.

Hürriyet Gazetesinden Cansu Çamlıbelin haberine göre, ABD tarafı görüşmeleri henüz başlangıç olarak nitelendirse de, Ankaranın YPG, Menbiçten çıkarılsın talebine ilkesel olarak olumlu yanıt verdi.


Varılan prensip anlaşmasının ne zaman ve hangi şartlar altında hayata geçirileceğine dair henüz net bir planlama bulunmuyor. Bunun yerine, taraflar müzakereleri sürdürecek.

Cuma günkü toplantıya Dışişleri Bakanlığı’nın Ortadoğu’dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal’ın başkanlık ettiği toplantıya, Genelkurmaydan askeri yetkililerin yanısıra Savunma Bakanlığı yetkilileri de katıldı.

ABD heyetine ise, Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya’dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Wess Mitchell başkanlık etti.
Perşembe günü başlayan toplantının ilk bölümünde, taraflar tezlerini masaya koydu ve Amerikan tarafı, Türkiyenin halihazırda yürüttüğü Zeytin Dalı Operasyonu nedeniyle yükselen gerilimin düşürülmesi talebinde bulundu.

ABDnin, Afrin konusunu gündeme getirme çabasına rağmen Türk tarafı görüşmelerin içeriğinin Afrin olmadığı konusunda ısrar etti. ABD heyetinin, Türkiyenin Afrinden çekilmesi konusunu müzakerelerin ana parçası yapmadığı belirtildi.

Perşembe günü, taraflar önerilen yazılı hale getirilmesi önerisinde bulundu. ABDnin, YPGlilerin bir bölümünün Menbiç Askeri Konseyi içinde kalması önerisi, Cuma günü yeniden başlayan görüşmelerde Türk tarafında kabul görmedi.

Bu sorunu aşmak için ara formüller üzerinde duran ABDli heyetin taleplerine Türk tarafı sıcak bakmayınca, YPGnin Menbiçten çekilmesi konusunda prensipte anlaşmaya varıldı.
Buna göre, YPG güçlerinin Fıratın doğusuna kaydırılması sonrasında bu bölgeye kimlerin yerleşeceği ve kontrolü sağlayacağı konuları ise, devam eden müzakerelerde belirlenecek.



 

Son güncelleme: 15:10 13.03.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı