• Turkhane Logo

28 yıllık öğretmen öldükten sonra göreve iade edildi: Gözü açık gitti!

28 yıl tarih öğretmenliği yaptıktan sonra mesleğinden ihraç edilen ve kansere yenik düşen Salman Taş göreve iade edildi. Taş'ın ailesi ise geç kalan karara tepki göstererek, "Gözü açık gitti" dedi.

17:57 17 Mayıs 2021 Pazartesi
28 yıllık öğretmen öldükten sonra göreve iade edildi: Gözü açık gitti!
28 yıl tarih öğretmenliği yaptıktan sonra mesleğinden ihraç edilen ve kansere yenik düşen Salman Taş göreve iade edildi. Taş'ın ailesi ise geç kalan karara tepki göstererek, "Gözü açık gitti" dedi.


KHK ile ihraç edildikten sonra kansere yakalanan ve vefat eden 28 yıllık tarih öğretmeni Salman Taş, ölümünün ardından göreve iade edildi. Taşın ailesi iade kararını görünce büyük şaşkınlık yaşadı. Taşın Mersindeki meslektaşları ve ailesi, “Gözü açık gitti” dedi. Mersin Eğitim Sen Şube Başkanı Mahmut Sümbül, “Bu karar arkadaşımızın haklılığının onayıdır” ifadelerini kullandı.

MERSİN, BİNGÖL, TARSUS... 28 YILLIK EMEK...


Gazete Duvardan Hacı Bişkinin haberine göre, 28 yıl boyunca Edirne, Bingöl, Tarsus Mersin gibi yerlerde öğretmenlik yapan Taş, 2017 Şubat ayında yayımlanan 686 Sayılı KHK ile öğretmenlikten ihraç edildi. İhraç kararından sonra maddi manevi zor günler yaşayan Salman Taşın bir çocuğu tıp fakültesinde diğeri eczacılık fakültesinde okuyordu. Salman Taşa ihracından 6 ay sonra kanser teşhisi konuldu, Nisan 2019da tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Taşın çocukmarına maddi desteği meslektaşları ve Eğitim Sen verdi. 

OHAL Komisyonu, ölümünden 5 yıl sonra Taş için göreve iade kararı verdi. Ancak iade kararında Taşa iade edilecek birçok hak aileye verilmedi. Bu haklar içerisinde tazminat ve geriye dönük maaş faizi de bulunuyor. Taşın örgütlü olduğu Eğitim Sen ise arkadaşlarının bütün haklarını alana kadar mücadele edeceklerini ve hukuki süreci başlatacaklarını açıkladı.

ARKADAŞIMIZIN GÖZÜ AÇIK GİTTİ

Taşın arkadaşı ve aynı zamanda akrabası olan Mersin Eğitim Sen Şube Başkanı Mahmut Sümbül, göreve iade kararıyla ilgili şunları söyledi: “Ben de bir ihracım. Haksız, hukuksuz, bir şekilde ihraç edilen arkadaşımızın göreve iade edilmesi, onun haklılığının onayıdır. Fakat arkadaşımız aramızda değil. Bu iade şaka gibi bir şey... Arkadaşımızın vefatının ardından verilen bu karar buruk ve acı verici. Kendisinin ve ailesinin haklılıkları ispat edildiği için seviniyoruz. Ancak arkadaşımız gözü açık gitmiştir. Arkadaşımız ihraç edildiği dönem iki çocuğunu üniversitede okutuyordu, sıkıntılarla hayatını kaybetti. Sendika ve yoldaşlarının dayanışmasıyla hayatını devam ettirmeye çalışıyordu. Çok üzgünüz... Beş yıllık oyalamadan sonra OHAL Komisyonu ölen bir insanı tekrar göreve iade ediliyor.”

BUNU ASLA UNUTMAYACAĞIZ

Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğüyle görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyen Sümbül şöyle konuştu: “Milli Eğitim maalesef tek kuruş faiz ödemiyor. Sadece geriye dönük maaşlarını veriyor. Yani maaşların faizini bile vermiyor. Biz sendika olarak da ailesi olarak da bütün haklarını sonuna kadar alacağız ve bunun için mücadele edeceğiz. Eğer bu hakları alabilirsek bir nebze de olsa tatmin olacağız. Ama arkadaşımızın gözü açık gitti ve bunu da asla unutmayacağız!”

Son güncelleme: 17:57 17.05.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı