• Turkhane Logo

15 Temmuz’un kurbanları; müebbet verilen erler

Kimi 5 günlük, kimi 5 aylık erdi. 15 Temmuz’un kurbanı oldular. Müebbet hapis cezasına çarptırılan erlerin sayısı çok daha fazla ama ailelerin çoğu suskun.

14:05 13 Ekim 2019 Pazar
15 Temmuz’un kurbanları; müebbet verilen erler
Kimi 5 günlük, kimi 5 aylık erdi. 15 Temmuz’un kurbanı oldular. Müebbet hapis cezasına çarptırılan erlerin sayısı çok daha fazla ama ailelerin çoğu suskun.



15 Temmuz olduğunda; Ahmet Özdemir ve Mustafa Polat 5 günlük, Emirhan Doğancılı 20 günlük, Yasin Akgül 2,5 aylık, Recep Delice de 5 aylık erdi. Tunahan’ın Kurt’un ise terhisine 90 gün vardı. 249 kişinin ölümünden sorumlu tutularak müebbet hapis cezasına çarptırıldılar.

Onlar üç yıldır cezaevinde adaleti bekliyor, anneleri ve babaları da meydanlara çıkıp hak arıyor. İlk iki yıl adalete güvenen, bu yanlıştan dönülür diye çocuklarının cezaevinde olmasına ses çıkarmayan aileler artık çözümü meydanlara çıkmakta buldu. Sesini çıkarmayan, susmayı tercih eden aile sayısı ise çok daha fazla.


/

Ahmet Özdemir:  Anne Makbule Özdemir, eline kına yakıp askere gönderdi oğlunu. 15 Temmuz gecesi Metris Kışlasından İBB’nin önüne götürüldü. Acemi Birliğini yaptığı Isparta’dan yola çıkıp pazartesi günü İstanbul’a gelip teslim olmuştu. Hayatında İstanbul’u ilk kez görüyordu. İBB’nin önünde o gece şehit edilen 14 kişinin ölümünden sorumlu tutuldu. Müebbet aldı. Silivri Cezaevinde.

/

Mustafa Polat:  Mustafa da tıpkı Ahmet gibi Metris’ten İBB’ye götürüldü. Belediye binasının arka tarafındaki depoya nöbetçi olarak bırakılan Polat, olan bitenden habersiz orada beklerken, otelin penceresinden seslenen bir adam söyledikten sonra darbeden haberdar oldu. Korkudan havalandırma borusuna girip saklandığı halde müebbet hapis cezasına çarptırıldı. O da Silivri’de.

/

Emirhan Doğancılı:  Ciğerlerinden iki kez ameliyat olan Emirhan Doğancılı, raporlu olmasına rağmen askere gitmeye karar vermiş bir gençti. Annesi Emine Kaya’ya “Yarın öbür gün askerliğini yapamadı, çürük bu diye kendime laf söyletmem” diyerek teslim oldu. O gece Kartaş Kışlasından Acıbadem Telekom’un önüne götürelen 34 erin arasındaydı. Balistik incelemeleri temiz çıktığı halde 7 müebbet verildi. Hala Silivri’de.

/

Yasin Akgül:  Yasin Akgül de İBB önüne götürülen erler arasında. O gece komutanıyla arasında ilginç bir diyalog yaşanıyor. Komutanı, Yasin’den elindeki silahla halka ateş etmesini emrediyor. Yasin yapamıyor, bir da emrediyor, Yasin yine yapmıyor. Tehdit ediliyor, sıkmazsan ben seni vururm diye ve ayağından vuruluyor. Yasin de müebbet aldı. Şimdi Şakran Cezaevinde. Annesi Fadime Akgül, her hafta çarşamba günleri İzmir’den Ankara’ya gelip oğlunun suçsuz olduğunu meydanlarda haykırıyor.

/

Tunahan Kurt:  Köprü davasında yargılanan Tunahan Kurt, babasının ifadesiyle o gecenin şanslı erlerinden. En az ceza alanlar arasında yer alıyor. 17,5 yıl. Müebbet verilmemesine seviniyor aileler! Tunahn o gece Kartal Maltepe Nurettin Maraşel Kışlasında çıkarılıp köprüye götürülüyor. Köprüye vardıklarında saat 02.19. Önce ZPT’den iniyor, miğferine bir kurşun isabet edince tekrar biniyor ve sabaha kadar çıkmıyor.



Recep Delice:  Sivaslı bir ailenin oğlu olan Recep Delice, köyünde çobanlık yapan bir gençti. 4 Şubat 2016’da askere gitti. 15 Temmuz olduğunda 5 aylık erdi. O gece Kuleli’den Boğaz Köprüsüne götürüldü. Kekeme olan Recep, Köprü davalarında doğru dürüst kendini savunamadı bile ve 17,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. O da hala Silivri Cezaevinde.


KAYNAK:BOLD MEDYA

Son güncelleme: 14:05 13.10.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı