• Turkhane Logo

15 Temmuz'dan bir gün önce atılacak askerleri konuşmuşlar

Hakan Fidan ve Hulusi Akar’ın darbe girişiminden bir gün önce Özel Kuvvetler bahçesinde saatlerce, ‘’YAŞ’ta atılaca askeri personel listelerini hazırladığı’’ ortaya çıktı.

12:43 20 Haziran 2017 Salı
15 Temmuz'dan bir gün önce atılacak askerleri konuşmuşlar
Hakan Fidan ve Hulusi Akar’ın darbe girişiminden bir gün önce Özel Kuvvetler bahçesinde saatlerce, ‘’YAŞ’ta atılaca askeri personel listelerini hazırladığı’’ ortaya çıktı.

Darbe girişiminden bir gün önce, 14 Temmuz’da Özel Kuvvetler birliklerinin mezuniyet törenine katılan MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın bahçede saatlerce atılacak personel listelerini tartıştığı ortaya çıktı.

TÖRENE GELMİŞLER

Milliyet gazetesi Ankara temsilcisi Serpil Çevikcan, 14 Temmuz’da Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda Fidan’ın, Akar ve Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı ile liste hazırladığını açıkladı. Haberini MİT ve Genelkurmay kaynaklarına dayandıran Çevikcan, bu üç ismin Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndaki İhtisas Kursu Diploma Töreni’ne katılmak üzere buluştuğunu kaydetti. Aslında 15 Temmuz’da yapılması gereken tören, bir gün önceye alınmıştı.

BAHÇEDE 6.5 SAAT

8 ay süren ihtisas kursuna MİT personelinden isimlerin de katıldığının altını çizen Çevikcan, MİT ve Genelkurmay’daki kaynaklarının verdiği bilgiler ışığında bahçede 6.5 saat süren toplantının perde arkasını şu şekilde anlattı:

YAŞ YAKIN OLDUĞU İÇİN

‘’14 Temmuz’daki törenin YAŞ Toplantı tarihine yakın olması nedeniyle tören sonrasında bir çalışma yapılması konusunda MİT Müsteşarı ile önceden mutabık kalınmıştır. Törenden sonra yapılan toplantıya MİT Müsteşarı, ilgili Müsteşar Yardımcısı, Daire Başkanı ve bir Uzman Memur katılmıştır.

FİDAN, AKAR’I BİLGİLENDİRMİŞ

Genelkurmay Başkanı, önceki bilgilere ilaveten MİT tarafından elde edilen mevcut son bilgiler ışığında, YAŞ’ta görüşülecek personelin durumu hakkında bilgilendirilmiştir. Değerlendirmeye alınan personel sayısının çokluğu nedeniyle çalışma uzun sürmüştür.

AÇIK HAVADA KONUŞMUŞLAR

Çalışma bahçede yapılmış ve o süre zarfında orada bulunan birçok personelin gözleri önünde cereyan etmiştir. Çalışmanın bir şekilde hain darbe girişimi ile ilişkilendirilmesi mesnetsiz ve gerçeklere tamamen aykırıdır.”

İSİM İSİM ÇALIŞMIŞLAR

Genelkurmay ve MİT’teki yetkililerin verdiği bilgiye göre, toplantının 14 Temmuz’da yapılmasının nedeni, YAŞ öncesi zamanın çok sıkışık olması ve Akar ile Fidan’ın bir an önce bu amaçla biraraya gelme zorunluluğu.
Törenden sonra uygun zaman doğacağı düşünülerek planlamanın yapıldığını söyleyen kaynaklar, 2016’daki YAŞ’ın önceki yıllardan farklı bir özelliği olduğuna işaret ediyor.

142 KOMUTANIN DOSYASI

İzmir Başsavcılığı’nın, üst rütbeli ve çoğu karargahta çalışan 142 komutanla ilgili tespitlerini Genelkurmay ve hükümet ile paylaşması nedeniyle, bu isimlerin YAŞ’ta temizlenmesinin netleştiğini, bu nedenle görülmemiş detayda bir çalışma yapıldığını belirtiyor.

YERLERİNE GELECEKLERİ BELİRLEDİLER

Kaynaklar, toplantı sırasında terfi edip edemeyecekler bazında çok yönlü değerlendirme yapıldığını ifade ediyor.
A, B, C sırasındaki isimlerin terfi edemeyeceği ve TSK’dan temizleneceği anlaşıldığı için, Orgeneral Akar’ın, Fidan ve MİT heyetine bu isimlerin yerine atanabilecek isimlerle ilgili bilgi sorduğu, MİT Müsteşarı ve yardımcılarının, merkezden de bilgi alarak soruları yanıtladığı, listeler üzerinde bu şekilde çalışıldığını vurguluyor.’’

Son güncelleme: 12:43 20.06.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı