• Turkhane Logo

15 Temmuz ‘gazi’lerine kötü haber: Toplu para dağıtımı olmayacak

15 Temmuz gazilerinin tepkisinin artması üzerine AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan Saray’daki törende konuştu. ‘Vakfımız aylık 1000’er lira destek uygulaması başlatmıştır.’ dedi.

20:15 16 Temmuz 2020 Perşembe
15 Temmuz ‘gazi’lerine kötü haber: Toplu para dağıtımı olmayacak
15 Temmuz gazilerinin tepkisinin artması üzerine AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan Saray’daki törende konuştu. ‘Vakfımız aylık 1000’er lira destek uygulaması başlatmıştır.’ dedi.

KaranlıktakiAydınlıkten Yusuf Derelinin haberine göre  15 Temmuz şehit yakınları ve gazilerinin tepkisinin artması üzerine AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Saray’daki törende konuştu. ‘Safsatalarla şehit yakınları ve gazilerin’ zihinlerinin bulandırılmak istendiğini’ iddia etti. Ardından, “Vakfımız aylık 1000’er lira destek uygulaması başlatmıştır. Bu uygulamayı vakfın kaynakları elverdiği ölçüde devam ettirmeyi kararlaştırdık.” dedi.  Bu açıklama, söz konusu 340 milyon TL (3,5 yıllık faizi hariç) toplu halde dağıtılmayacak şeklinde yorumlandı.  

AKP - 15 TEMMUZ GAZİSİ KAVGASI!

AKP iktidarının, 15 Temmuz’da hayatını kaybeden şehitlerin aileleri ile gazilerle kavgası büyüyor. Dün Saray’da 15 Temmuz anma etkinlikleri vardı. Ancak 15 Temmuz gazileri davet edilmedi. Gaziler Beştepe’ye giderek 15 Temmuz Anıtı’na yürümek istedi. Polis gazilere izin vermedi. 15 Temmuz sonrası ‘gazi’lik ünvanı verilen Ufuk Yegin isimli vatandaş, “15 Temmuz’da bizi sokağa çağıranlar, şimdi Saray’a çağırmıyor.” diyerek tepki gösterdi yaşananlara.


Dışarıda eylem yapılırken içeride de Erdoğan şehit yakınlarına konuşuyordu. Şehit yakınları ile gazilerin ihtiyaçlarında kullanılmak üzere 340 milyon civarında yardım toplandığını belirterek, “Safsatalarla şehit yakınları ve gazilerimizin zihnini bulandırmaya çalışıyorlar. Vakfımız aylık 1000’er lira destek uygulaması başlatmıştır, bu uygulamayı vakfın kaynakları elverdiği ölçüde devam ettirmeyi kararlaştırdık.” ifadelerini kullandı.

TOPLU PARA DAĞITIMI OLMAYACAK

Rakamlar ve açıklamalar ortada. Erdoğan’ın açıklamasına göre gaziler ve şehit yakınlarının toplu para hayalleri suya düştü. Zira Erdoğan paranın, biner lira şeklinde aylık olarak ve ‘kaynaklar el verdiği ölçüde’ dağıtılacağını söylüyor. Vakfın hesabında toplanan para yaklaşık 340 milyon TL. Söz konusu para 3,5 yıldır faizde. Muhalefete göre nemalanan paranın miktarı 495 milyon TL’yi buldu. Erdoğan, 4 yılın sonunda şehit yakınlarına ve gazilere ‘biner’ lira maaş bağlamaya karar verdiklerini söyledi. Peki şu ana kadar ne kadar ödendi? Üç ay. Toplam gazi sayısı 2 bin 703, şehit sayısı ise 251. Ancak bu insanlardan kaçına para ödendiğini kimse bilmiyor. Zira bazı ‘gazi’ler kendilerine hiç para ödenmediğini söylüyor. Tamamına biner lira verildiğini bile kabul etseniz toplam ödenen para 9 milyon TL’yi bile bulmuyor.

İMKANLAR ELVERDİĞİ ÖLÇÜDE DAĞITILACAK!

Faizi hariç toplam para 340 milyon TL. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’e göre faiziyle birlikte 500 milyon TL’nin üzerinde para var. Dağıtılan para 10 milyon TL bile değil! Velev ki 20 milyon TL olsun! Toplanan paranın 20’de biri bile değil. Ve Erdoğan, ‘imkanlar el verdiği ölçüde biner TL ödeme yapılacağını’ söylüyor. Ucu açık… Yarın ‘imkanların el vermediğine’ karar verirlerse ödemeler duracak. Hiç bir yasal güvencesi yok.

4 YILDIR DAĞITILACAK!

Geçtiğimiz yılın ekim ayında bakanlık yetkilileri, vakfın faaliyete başlaması, yardımların dağıtılması için mütevelli heyetinin açıklanması gerektiğini söylemişti. Mütevelli heyeti yaklaşık 7 ay önce açıklandı. Ancak yine hiç bir gelişme yaşanmadı. Bakanlığın açıklamasına göre 15 Temmuz gazilerinin sayısı 2 bin 703. Şehit sayısı ise 251. Söz konusu 340 milyon TL’nin ‘eşit’ olarak dağıtıldığını varsayarsak kişi başına 115 bin TL para ödenmesi gerekiyor. Paranın 500 milyon TL’ye çıktığını varsayarsak kişi başı dağıtılacak para 169 bin TL’yi buluyor.

Son güncelleme: 20:15 16.07.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı