• Turkhane Logo

Aladağ’da çocukları devlet yurduna yerleştirme kararı ailelere bildirilmemiş

Aladağ’daki yurt yangınından sonra konuşan aileler, İlçe Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş’ın kendilerini Süleymancılara ait olduğu belirtilen yurda yönlendirdiğini belirtmişti.

09:14 22 Şubat 2018 Perşembe
Aladağ’da çocukları devlet yurduna yerleştirme kararı ailelere bildirilmemiş
Aladağ’daki yurt yangınından sonra konuşan aileler, İlçe Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş’ın kendilerini Süleymancılara ait olduğu belirtilen yurda yönlendirdiğini belirtmişti.

Adana’nın Aladağ ilçesinde yaşanan yurt faciasından dört ay önce çocukların Kozan Yatılı Bölge Okulu’na (YBO) yerleştirmesiyle ilgili Adana Milli Eğitim Müdürlüğü İl Değerlendirme Komisyonu’nun karar aldığı ancak bunun ailelere bildirilmediği ortaya çıktı.

Aladağ’daki yurt yangınından sonra konuşan aileler, İlçe Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş’ın kendilerini Süleymancılara ait olduğu belirtilen yurda yönlendirdiğini belirtmişti.

2016-2017 Eğitim Öğretim yılı Taşımalı Temel Eğitim İl Değerlendirme Komisyonu yangının yaşandığı 29 Kasım tarihinden yaklaşık dört ay önce 19 Temmuz 2016 yılında toplanarak, Köprücük, Köprücük Mengez, Kışlak, Karahan, Gökçeköy’de yaşayan öğrencilerin Kozan YBO’ya yerleştirilmesi yönünde karar aldı.






Koordinasyon Kurulu karar alıyor

Adana Milli Eğitim Müdürlüğü İl Değerlendirme Komisyonu toplantısında alınan kararda şu ifadeler yer aldı: “Köprücük, Köprücük Mengez, Kışlak, Karahan, Gökçeköy ve pansiyona yerleştirilmesi uygun diğer taşınan yerleşim yerleri  ve bu bölgelerdeki öğrencilerin en yakın Kozan YBO’ya (yatılı bölge okulu) yerleştirilmesi komisyonumuzca uygun görülmüştür.”

TBMM Meclis Araştırma Komisyonu’na konuşan aileler İl Koordinasyon Kurulu’nun, çocuklarının Kozan YBO’ya yerleştirilmesine ilişkin aldığı karar hakkında kendilerine bilgilendirilme yapılmadığını belirtti. Aladağlı bürokratlar ise ailelerin bu konuda muhtarlar aracılığıyla bilgilendirildiğini iddia etti.

Aileler ‘bize haber verilmedi’ dedi

Komisyona konuşan aileler şunları söyledi:

Adana Vali Yardımcısı Kadir Okatan – Dememişler mi? Demediler mi size? “Kozan’a öğrencilerimizi yerleştirebiliriz.” diye bilgi verilmedi mi?

Gamze Bagir Ve Gülcan Bagir’in Babası İsmail Bagir – Yok, verilmedi.

Başkan – İlçe Millî Eğitim Müdürlüğünden herhangi biri size “Bu çocuklarınızı bu yurt yıkıldığı için artık Kozan veya İmamoğlu’nda yatılı olarak yurtlarda yerleştirebiliriz.” diyen kimse oldu mu?

Fatma Zehra Altun’un Babası Ahmet Altun – Hayır, olmadı.

Sema Nur Aydoğdu’nun Annesi Durdu Aydoğdu – Bize söyleyen olmadı.

Sema Karataş’ın Babası Veysel Karataş – Bize böyle bir bilgi hiç ulaşmadı.

Başkan – Yani, aslında bu hakkınız vardı çünkü mevcutta yurt olmadığı için devlet size başka bir yerden yurt göstermek zorundaydı.

Sema Karataş’ın Babası Veysel Karataş – Bizi Milli Eğitim bunu bilinçlendirmedi
yani.

Seda Topbaş’ın Babası Mustafa Topbaş – Böyle bilgilendirmedi.

Aladağ İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş ailelerin iddialarını reddederek  “…Kozan YİBO’ya yerleştirilmesiyle ilgili biz raporumuzu oluşturduk ve bu konuda da velilerimizi ve muhtarlıkları bilgilendirerek çocukları Kozan YİBO’ya yönlendirdik devlet olarak ve biz şahsen de ben bu işin başında olarak” dedi.

Adana İl Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar da Kesinlikle, biz verildiğini düşünüyoruz” diyerek ailelerin Kozan YBO konusunda bilgilendirildiğini iddia etti.

Komisyon Başkanı: Ailelere bilgi aktarılmadı

Meclis Araştırma Komisyon Başkanı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Aktaş’ın verdiği beyana rağmen, bilgilendirme konusunda eksiklik yaşandığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Burada ailelere bu bilginin aktarılmadığı veya burada süreç içinde bir eksiklik yaşandığı görülüyor çünkü bazı aileler ben defalarca sordum üstüne basa basa hala ikamet şartı arandığı için Kozan ve İmamoğlu’na öğrencileri yerleştiremedikleri düşüncesindeydiler. Ya bu bilgi onlara ulaşamamış ya yeterince anlatılamamış, ifade edilememiş. Burada ailelerimizin maalesef bilgi noksanlığı onların çocuklarını böyle bir özel yurda yerleştirme noktasında da yönlendirmiş gibi gözüküyor.”

Komisyon başkanının bu sözlerine rağmen komisyon raporunda ailelerin kendilerinin bilgilendirilmediğine dönük ifadelerinin yer bulmaması ise dikkat çekti.

Avukat Çelik: İlçe Milli Eğitim Müdürü Aktaş’ın ihmali var

Sosyal Haklar Derneği’nden Avukat Ömer Gökhan Çelik, komisyon raporunda geçen ifadelerin açık olduğunu, ortada çok ciddi bir ihmal olduğunu söyledi. “İl Milli Eğitim Koordinasyonu’nun aldığı karar ailelere bildirilmiş olsaydı, yangın faciasında hayatını kaybeden 11 çocuk bugün hayatta olacaktı” diyen Çelik, bu işin sorumlusunun “Biz ailelere haber verdik” şeklinde komisyona yalan beyanda bulunan Aladağ İlçe Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş olduğunu, onun da şu an sanıklar arasında olduğunu söyledi.

Çelik, ailelere bilgi verilmesi noktasında yaşanan ihmal hakkında şunları söyledi: “Koordinasyon toplantısından ailelerin Kozan YBO’na yönlendirilmesi yönünde ve kayıt için ikametgah şartı aranmayacak şeklinde karar çıkıyor. Bu karardan İlçe Eğitim Müdürü Aktaş’ın da haberi var çünkü o da o toplantıda, kararın altında imzası var. 16 Temmuz’da yapılan toplantıdan sonra bilgi vermediği gibi, eylül ayında ilçe milli eğitim müdürlüğüne giden ailelere ‘Çocuklarınız Aladağ’daki bu yurtta, (Süleymancılara ait yurt) kalacaktır’ diye telkinde bulunan da Mehmet Aktaş’tır. Aileleri o yurda yönlendiren, çocukların orada kalmasına sebep olan faildir.”

Son güncelleme: 09:14 22.02.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı