• Turkhane Logo

Trabzonspor'un yeni kahramanı: Caleb Ekuban

Trabzonspor tarihinin 129. yabancı futbolcusu olarak kadroya dahil olan Caleb Ekuban, sakatlık sonrası gösterdiği performansla herkesi şaşkına çeviriyor.

22:49 17 Haziran 2020 Çarşamba
Trabzonspor'un yeni kahramanı: Caleb Ekuban
Trabzonspor tarihinin 129. yabancı futbolcusu olarak kadroya dahil olan Caleb Ekuban, sakatlık sonrası gösterdiği performansla herkesi şaşkına çeviriyor.

Trabzonspor, Ahmet Ağaoğlu ve yönetiminin gelişinin ardından girdiği yeni yapılanma ve reformlarla Türkiye’de örnek alınan bir kulüp haline geldi. Sadece ekonomik anlamda değil, şehrin sosyokültürel yapısının da değişmesine neden olan yapılanmanın en büyük başarılarından biri de oyuncu izleme ekibi.

Son iki yılda kulübün kapısından içeri giren futbolcuların hepsi bu ekibin elinden geçiyor ve özenle araştırılıyor. Eski başkanlar İbrahim Hacıosmanoğlu ve Muharrem Usta’nın ciddi bir borç yüküyle bıraktığı Trabzonspor’un transfer politikası da Ahmet Ağaoğlu yönetimiyle birlikte tamamen değişti.

Finansal problemler nedeniyle UEFA’nın radarında olan ve her saniye nefesini ensesinde hisseden kulübün bu yapıyı değiştirmekten başka da çaresi kalmamıştı. Öncelikle kadrosundan maliyeti yüksek oyuncuları gönderen ve bu isimlerden gelir elde etmeye çalışan yönetimin ikinci hamlesi de uygun maliyetli ve yetenekli oyuncuları takıma kazandırmaktı.


Yapılan transferlerin neredeyse hepsinden yüksek verim almaya çalışan teknik heyet, geçtiğimiz sezon kenarda hamle oyuncusu olarak oturttuğu Ekuban’ı bambaşka bir seviyeye çıkartmayı başardı. Aslında bunu Trabzonspor’un kadrosunda yer alan futbolcuların hepsi için söyleyebiliriz. Fakat Ekuban’ın çıktığı seviye başka boyutlara ulaştı. Gana asıllı İtalyan futbolcunun Trabzonspor kariyeri öncesi pek parlak sayılmaz. İtalya 3. Ligi, Arnavutluk Ligi ve İngiltere Championship’te forma giyen ismin en parlak dönemi, Arnavutluk’un Partizani takımında oynadığı 2016-17 sezonu denilebilir.

TRABZONSPOR VE SONRASI

Bir gece ansızın Trabzon Havalimanı’na bavullarıyla birlikte inen Ekuban, Trabzonspor yönetiminin gizlilikle yürüttüğü bir diğer operasyon oldu. Geldiğinde kimse adını dahi bilmiyordu. Fakat Ekuban, sahip olduğu fizikle herkesin dikkatini birden üzerine çekti ve Trabzonspor kariyerine Galatasaray karşısında attığı golle başladı. 

Geçtiğimiz sezonu 8 gol ve 2 asist katkısıyla tamamlayan Ekuban, kiralanarak geldiği Trabzonspor’un kapısından sene başında bonservisli futbolcu olarak tekrar girdi. Leeds United’dan sadece 1 milyon Euro karşılığında transfer edilen Ganalı’nın geçirdiği yaz dönemi kampı onu bambaşka bir seviyeye atlattı.

Forma şansı bulduğu Trabzonspor’da sezona sırasıyla Sparta Prag (1) ve AEK Atina (3) golleriyle başlayan Ekuban, Sturridge transferi sonrası, “Acaba Sturridge yedek kulübesinde mi beklese?” sorusunu akıllara getirdi ki sakatlanana kadar da durum aynen öyle oldu. Antrenman sırasında ayak tarak kemiğini kıran forvet oyuncusunun sahalara nasıl döneceği ise herkesin merak konusu oldu.

SAKATLIK SONRASI TAVAN DÖNEMİ

Yeşil sahalardan yaklaşık 80 gün uzak kalan Ekuban, o herkesin aklına gelen “Acaba” şüphesini sakatlık sonrası ciddi şekilde yaşadı. Ligin ilk yarısının bitmesine az bir süre kalmışken formasına kavuşan Ganalı, o herkesin damağında kalan futbolunu sahaya yansıtamamıştı. İkinci yarı hazırlıklarında takımla birlikte çalışan ve form tutan Ekuban, ikinci yarıya bomba gibi girdi. Fakat göze çarpan bir değişiklikle… Geçen yıl ve bu sezonun başından itibaren izlediğimiz Ekuban’da görülmeyen bir değişiklik vardı zira.

PAS ÖZELLİĞİ

Karadeniz temsilcisi için sezonun en önemli karşılaşmalarından biri olan Fenerbahçe maçında Sörloth’a yaptığı asistle başlayan süreç sırasıyla, Beşiktaş (1), Yeni Malatyaspor (1) ve kupa yarı finalinde iki maçta Fenerbahçe’ye karşı yaptığı asistler (3) ile devam etti. Burada şaşırtıcı olan detay, Ekuban’ın asist yapması değil, o pasların kalitesi. Ganalı oyuncunun bu yılki istatistikleri daha şimdiden geçen yılı geçmiş durumda (9 gol, 7 asist)…

TRABZONSPOR BÜYÜK BİR GELİR ELDE EDEBİLİR

Ekuban hakkında pandemi öncesi Sevilla’dan Glasgow Rangers’a kadar birçok transfer dedikodusu çıkmıştı. Fakat Trabzonspor, Ekuban’ı bu kadar kolay bırakmayacaktır. Ekuban eğer son vuruşlardaki kalitesini biraz daha geliştirir, Trabzonspor sene sonu şampiyon olur, Şampiyonlar Ligi’ne gider, Ekuban da takımda kalırsa, 2021 yazında ciddi bonservis bedellerine transfer yapacaktır. Ekuban gibi bir atleti, tabiri caizse ‘Aspirin’ görevini gören bir oyuncuyu dünya kulüpleri rahat bırakmaz.

Kaynak: Kronos Haber

Son güncelleme: 22:49 17.06.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı