• Turkhane Logo

Süper Lig iptal edilirse ortalık karışır

Türkiye maçların başlaması için ilk adımı attı. Avrupa’nın önde gelen liglerinde belirsizlik var. Almanya başlamaya en yakın ülke. İtalya’da hükumet ile federasyon karşı karşıya. İngiltere ve İspanya salgın sürecini takip ediyor.

17:34 02 Mayıs 2020 Cumartesi
Süper Lig iptal edilirse ortalık karışır
Türkiye maçların başlaması için ilk adımı attı. Avrupa’nın önde gelen liglerinde belirsizlik var. Almanya başlamaya en yakın ülke. İtalya’da hükumet ile federasyon karşı karşıya. İngiltere ve İspanya salgın sürecini takip ediyor.



Türkiye Futbol Federasyonu(TFF) Sağlık Kurulu, Süper Lig’in yeniden başlama durumuna göre ‘Futbola Dönüş Öneri Protokolü’ hazırladı. Haziran’ın ilk haftası maçların başlaması planlanırken son kararı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan verecek. TFF ve kulüpler maçların oynanması yönünde ciddi bir eğilim içinde.  Gerekçe olarak da işin ekonomik boyutu gösteriliyor. UEFA’nın maçların oynanması yönündeki ‘şiddetli tavsiyesi’ TFF başkanı Nihat Özdemir ve yönetimin de önceliği olarak duruyor. Türkiye’de Süper Lig’in iptali halinde şampiyonluğa oynayan Trabzonspor, Başakşehir, Galatasaray ve Sivasspor karara itiraz etmeye hazır. Hepside maçların oynanmasını istiyor.

/


LİG OYNANMAZSA TRABZONSPOR ŞAMPİYONLUK İSTİYOR

Trabzonspor ikinci başkanı Ertuğrul Doğan, ‘beyaz sezon’ fikrine karşı olduklarını açıklayarak maçların öncelikle oynanmasını istedi. Doğan, “Durum kötüye gider ve ‘Lig oynanmayacak’ denilirse ‘Burada emek var. Yok sayılması gibi bir durum söz konusu olamaz’ deriz” ifadelerini kullanarak şampiyon ilan edilmeleri yönünde çalışacaklarına dikkat çekiyor. Aynı puan ve averajla 2. sırada yer alan Başakşehir’de bir takımın şampiyon ilan edilmesine sıcak bakmıyor. Aynı şekilde zor maçlarını bitiren Sivasspor’da kalan maçların oynanarak hakkın yerini bulmasından yana.

GALATASARAY: ‘LİGLER OYNANACAK VE BİTECEK’

Galatasaray Başkan Yardımcısı Yusuf Günay, ligin oynanmaması gibi bir durumu kabul etmeyeceklerini belirterek “Bazı rakiplerimiz kendi kulüplerinin durumları çerçevesinde ‘İptal edilsin’ veya ‘Tescil edilsin’ şeklinde görüş ileri sürdüler. Farklı pozisyonda olsaydık bile liglerin tamamlanmasını isterdik, sahada tüketilen alın terine herkes saygı duymalıdır. Dolayısıyla bu ligler oynanacak ve bitecek.” diyerek iptal konusuna kesinlikle kapalı olduklarını kaydetti.

/

RIDVAN DİLMEN OYNANMAMASINI İSTEDİ

Spor yorumcusu Rıdvan Dilmen ise maçların oynanmamasından yana olduğunu belirterek “İlla oynansın diyorsanız ben oynanmasından yana değilim. FIFA başkanı geçen açıklama yaptı. 5 değişiklik olsun diye, benim aklımda da vardı o ben de düşünüyordum… Bugün Beşiktaş, Fenerbahçe taraftarına sorsan, oynanmasın der. Tabii ki öncelikle sağlık için söyler ama hedefsiz kaldığı için de söyler. Karmakarışık bir durum var. Önümüzdeki sezon 1 yıllığına Play-Off sistemine geçilmelidir. Yoğun trafik olacak yetişmez şimdi. Ama önümüzdeki sezon için düşünüyorum.” ifadelerini kullandı. İptal edilen sezonda ise şampiyon çıkmayacak Avrupa kupalarına giden takımlar lig sıralamasına göre belli olacak.

UEFA 3 AĞUSTOS’A KADAR LİGLER BİTSİN İSTİYOR

Dünya futbolun yol haritası çizen FIFA ve UEFA’da öncelikli olarak maçların oynanmasını istiyor. FIFA maçların başlaması için Eylül-Ekim aylarına dikkat çekerken UEFA 3 Ağustos’a kadar liglerin bitirilmesini öneriyor. UEFA’nın bu isteğinin altında ise Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi maçlarının bitirilmesi yatıyor. Bu iki önemli organizasyonun bitirilmesi ekonomik açıdan önemli. Birkaç milyar euroluk yayın gelirleri maçların oynanmaması halinde uçup gidecek. UEFA bunu şimdilik göze alamıyor. Ve son noktayı koyması açısından ülke yönetimlerini ilk merci olarak gösteriyor. Avrupa’da ise işler biraz daha karışık. İngiltere ve İspanya beklemeyi tercih ediyor. İtalya’da kulüpler ekonomik gerekçelerle oynamayı arzu ediyor.  Hükumet ise maçların başlamasına karşı duruyor. Almanya’da Haziran’ın ilk haftası maçlar başlayacak gibi görünüyor. Fransa ve Hollanda’da ligler iptal edildi ancak kulüpler hukuksal yollara başvurmaya hazırlanıyor.

/

HOLLANDA VE FRANSA LİGLERİ İPTAL ETTİ AMA

UEFA’yı maçların oynanması konusunda sarsıcı hamle Fransa’dan geldi. İlk olarak Belçika’nın ligleri iptal edip Brugge’u şampiyon ilan etti. Küme düşmeyi de kaldırdı. Hollanda ligleri iptal ettiğini açıkladı. Bu sezon şampiyon olmayacağını ve düşmenin yaşanmayacağını açıkladı. Şampiyonlar Ligi’nde Ajax ve Alkmaar’ın ülkeyi temsil edeceğini kaydetti. Fransa’nın iptal kararını alması UEFA’nın ligleri oynatma konusundaki ‘şiddetli tavsiyesi’ çok da istenilen seviyeye ulaşmadı. PSG şampiyon ilan edilse de Avrupa’nın dışında kalan Lyon kararı mahkemeye taşıyacağını açıkladı. Gözler ister istemiz İngiltere, İspanya, Almanya ve İtalya’ya çevrildi. Bu ülkelerin ligleri iptal etmesi UEFA’nın yol haritasının çöpe gitmesi anlamına gelecek.

İTALYA’DAN ‘KULÜPLER BATAR’ ÇIKIŞI

Korona virüsün etkisinin çok şiddetli hissedildiği ülkelerden biri olan İtalya’da ise bir çıkmaz var. Hükumete göre liglerin kesinlikle oynanmaması gerekiyor. Ölüm oranın çok yüksek yaşandığı ve virüsün ülke çapında yayılmasında Atalanta-Valencia Şampiyonlar Ligi maçının etkili olduğu dikkate alındığında İtalya’da karar vermek zor. Spor Bakanı Vincenzo Spadafora’nın ligin iptaline sıcak bakıyor. Federasyon Başkanı Gabriele Gravina, “Görevde olduğum sürece kimse bana sezonun iptalini imzalatamaz” diyor. Torino ve Brescia dışında 20 kulüp ise maçların oynanması konusunda ısrarcı. Maçlar oynanmazsa ‘kulüpler batar’ düşüncesi Demoklesin kılıcı gibi federasyonun başında. Ülke Bilim Kurulu ise “Lig oynanmaz” düşüncesinde. İtalya’da iptal kararı çıkarsa bütün Avrupa’da liglerin iptal olması da güçlü bir ihtimal haline gelecek. Bu durum UEFA’nın da korkuları arasında.

/

ALMANYA MAÇLARI OYNAMAYA YAKIN ÜLKE

Avrupa futbolunun önemli ayaklarından biri olan Almanya planlı bir şekilde maçları oynama yolunda ilerliyor. Liglerin Mayıs ayı başında başlayıp Haziran sonunda tamamlanması planlanıyor. Maçlar seyircisiz olarak oynanacak ve statlarda 300 kişi görev alacak. Kararı ise Angela Merkel verecek. Almanya Kulüpler Birliğinin (DFL) hazırladığı ‘test ve hijyen tasarısına’ onay verildi. Maçların en erken başlayacağı ülke olarak Almanya görülüyor. Şayet burada salgın ile ilgili alınan tedbirler ve yeni vakaların gözükmemesi diğer liglerin başlamasını tetikleyecek.

İSPANYA 4 AŞAMALI BİR PLAN ÜZERİNDE DURUYOR

Korona virüsün sarstığı ülkelerinden İspanya’da 4 aşamalı bir plan üzerinden hareket edilecek. İspanya, 5-12 Haziran tarihleri arasında ligin başlamasını hedefliyor. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in açıkladığı önlemler doğrultusunda futbolcuların 4 Mayıs tarihinden itibaren bireysel antrenmanlara başlayacak. 18 Mayıs’ta gruplar halinde antrenmanlara izin verilecek. İlk etapta 5-12 Haziran arasında ise maçların oynanması planlanıyor. Bu süreç 28 Haziran’a kadar da uzatılabilir olarak görülüyor. La Liga Başkanı Javier Tebas’ın “İspanya’da futbol, diğer ülkeler gibi yeniden aktif hale getirmemiz gereken önemli bir ekonomik güçtür” ifadeleri de bir şekilde liglerin oynanacağına işaret ediyor.



İNGİLTERE’DE ŞİMDİDEN KAYIP 1.2 MİLYAR DOLAR

Dünyanın en çok takip ettiği İngiltere Premier Lig’de sezonun bitmesine 9 maç kaldı. Liverpool’un açık ara şampiyonluğa yakın olması Ada da işleri biraz daha kolaylaştırıyor. Premier Lig yetkilileri maçların Haziran ayında seyircisiz şekilde oynanarak 2 ay da bitirilmesini planlıyor. 20 takım toplam 92 maç oynayacak. Mayıs ayı ortasında toplu çalışmaların başlaması ve 8 Haziran’da da Ligin oynanması hesap ediliyor. Tüm görev alacaklara testler yapılacak. Yüksek sağlık sertifikasına sahip statların kullanılması tercih edilecek. Premier Lig’de verilen aradan dolayı, stadyum gelirleri, yayın hakları ve reklam anlaşmalarının iptali sebebiyle yaşanan gelir kaybının yaklaşık 1.2 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Son güncelleme: 17:34 02.05.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı