• Turkhane Logo

Süper Lig borç batağında: 2020 yılında Türk futbolunu neler bekliyor?

Türkiye’yi derinden etkileyen ekonomik kriz tüm sektörleri sarmış durumda. Futbol da krizden etkilenen alanlardan. Süper Lig’deki futbol kulüplerinin borçları 15 milyar TL civarında.

13:34 22 Aralık 2019 Pazar
Süper Lig borç batağında: 2020 yılında Türk futbolunu neler bekliyor?
Türkiye’yi derinden etkileyen ekonomik kriz tüm sektörleri sarmış durumda. Futbol da krizden etkilenen alanlardan. Süper Lig’deki futbol kulüplerinin borçları 15 milyar TL civarında.



Bazı kulüplerin borçları kamu bankası olan Ziraat Bankası tarafından yapılandırılsa da mali sıkıntılar aşılmış değil. Dünya gazetesi eko-spor yazarı Tuğrul Akşar, Süper Lig’deki bu sorunların 2020 yılında da artarak devam edeceğine dikkat çekiyor.

2019’da futbol kulüplerinin geçmiş yıllara göre daha ağır finansal problem ve sıkıntılar yaşadıklarını belirten Tuğrul Akşar “Ne yazık ki yaşamaya da devam edecekler. Çünkü dünya ve ülkemiz ekonomisinde gözlemlenen ekonomik, politik, finansal ve jeopolitik sorunlar, ülkemiz makro göstergelerindeki olumsuzluk ve belirsizlikleri daha da yaygınlaştıracaktır. Bunun futbola yansıması ise, ekonomik-finansal ve yönetsel dengesizliğin daha da artması şeklinde olacaktır. Bu olumsuzlukların kaçınılmaz sonucu ise düşen sportif başarı olarak karşımıza çıkacaktır. Bu durum futbolumuzda iç huzursuzlukları tetikleyecek, kaotik ortamın neden olacağı dengesizliklerin kalıcılaşmasına neden olabilecektir” ifadelerini kullanıyor.


Ekonomideki belirsizlik ve olumsuzluk beklentilerinin borç batağındaki Süper Lig’i de derinden etkileyeceğine dikkat çeken Akşar “Bu bağlamda, Süper Lig’de gelecek sezon ile ilgili kesin olarak bildiğimiz bir şey var ki, o da: 2020’de içinde bulunduğumuz sorunların artarak devam edeceği yönündedir. Ekonomik konjonktürdeki olumsuzluklardan beslenen ve yönetsel hatalardan güç alan sorunlar Süper Lig’i 2020’de de yalnız bırakmayacakmış gibi görünüyor” diyor.

Bazı futbol kulüplerinin borçlarını yapılandırdığını hatırlatan Akşar, bazı kulüplerin ise borçlarına ilişkin halen çözüm beklediğine vurgu yapıyor.

Bu nedenle sorunun 2020’ye sarktığını belirten Akşar, şunları söylüyor:

“Bununla birlikte, bu borç yapılandırmanın koşulları henüz kamuoyuyla da paylaşılmış değil. Dolayısıyla, kulüplerin hangi koşullarda borçları yapılandırıldı bilemiyoruz. İşin ilginç yanı, bazıları BİST’e kota olan bu şirketlerin hisselerini elinde bulunduran mali yatırımcılar da Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılacak açıklamaları bekliyor. Gerçekte, kulüplerin borçlarının yapılandırılmasından daha çok, futbolumuzda yeni bir yapılanmaya ihtiyaç var. Aksi taktirde, kulüplerin borç sorunlarını kalıcı bir şekilde çözüme kavuşturma şansımız bulunmuyor.”

Son güncelleme: 13:34 22.12.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı