• Turkhane Logo

Avrupa Süper Ligi: 12 büyük futbol kulübü yeni lig kurduklarını açıkladı

İngiltere'den önde gelen 6 kulübün de dahil olduğu 12 futbol kulübü, Avrupa Süper Ligi'ni kurduklarını açıkladı. FIFA ve UEFA girişimi kınadı, bu ligde oynayan futbolcuların diğer liglerden men edilebilecekleri uyarısında bulundu.

16:07 19 Nisan 2021 Pazartesi
Avrupa Süper Ligi: 12 büyük futbol kulübü yeni lig kurduklarını açıkladı
İngiltere'den önde gelen 6 kulübün de dahil olduğu 12 futbol kulübü, Avrupa Süper Ligi'ni kurduklarını açıkladı. FIFA ve UEFA girişimi kınadı, bu ligde oynayan futbolcuların diğer liglerden men edilebilecekleri uyarısında bulundu.


Kurucu 12 takım İngiltere Premier Liginden Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United ve Tottenham; İspanya La Ligadan Atletico Madrid, Barcelona ve Real Madrid; İtalya Seria Adan Milan, Inter Milan ve Juventus.

Real Madrid Başkanı Florentino Perez, Avrupa Süper Liginin (ESL) de başkanı oldu.


ESL maçlarının hafta arası oynanacağı, takımların ulusal liglerinde de oynamaya devam edecekleri, kurucu kulüplerin ön ödeme olarak yaklaşık 3,5 milyar euro (4,19 milyar dolar) alacakları açıklandı.

Açıklamada ilk sezonun mümkün olan en kısa sürede başlaması ve lige 3 kulübün daha kurucu kulüp olarak katılmasının beklendiği belirtildi. Diğer 3 kulübün hangileri olduğu açıklanmadı.

AÇIKLAMA METNİNDE NELER VAR?

ESL, UEFA ve FIFA ile iş birliği yaparak futbol ve yeni lig için en iyi sonuçları elde etmek istediğini kaydetti.

Açıklamaya göre:

-Maçlar 15i kurucu kulüpler olmak üzere 20 kulüp arasında oynanacak. Kalan 5 kulüp her yıl önceki sezondaki başarısına göre seçilecek.
-Tüm maçlar hafta arası oynanacak.
-Ağustosta başlaması planlanan ligde kulüpler 10arlı olarak iki gruba ayrılacak. Her grubu ilk 3 sırada bitiren kulüpler otomatik olarak çeyrek finallere yükselecek.
-Grupları 4 ve 5. sırada bitiren takımlar iki maçtan oluşan play-offları oynayarak çeyrek finallere gitmek için yarışacak.
-Erkek ligi sonrası mümkün olan en kısa sürede kadın futbol kulüpleri için de bir lig kurulacak.

NEDEN ŞİMDİ?

Avrupada mevcut turnuvaların kalite ve sıklığı bir süredir tartışma konusuydu.

Geçen yıl Ekim ayında, JP Morgan bankasının da dahil olduğu ve 32 takımlı Şampiyonlar Liginin yerini alacak 4,6 milyar euroluk yeni bir ligle ilgili söylentiler çıkmıştı.

36 takıma genişletilecek Şampiyonlar Liginin 2024-2033 dönemine ilişkin yeni statüsünün de bugün açıklanması bekleniyor.

UEFA, Şampiyonlar Liginde yapılacak değişikliğin, alternatif bir Süper Lig kurulması planlarını rafa kaldırmasını umuyordu.

Ancak Süper Ligi kurduklarını açıklayan 12 kulüp, reformların yeterli olmadığı görüşünde.

ESLden yapılan açıklamada, süregiden pandeminin mevcut ekonomik modelde istikrarsızlığı artırdığı kanısında.

Açıklamada Geçen aylarda taraflarla çok kapsayıcı görüşmeler yapıldı. Kurucu kulüpler önerilen çözümlerin temel sorunları çözemeyeceği görüşünde denildi.

12 KULÜBÜN YÖNETİCİLERİ NE DEDİ?

ESLin ilk başkanı olan Real Madrid Başkanı Florentino Perez, Futbola her düzeyde katkıda bulunacağız. Futbol dünyada 4 milyarın üzerinde takipçisi olan tek spor. Büyük kulüpler olarak taraftarların isteklerini karşılamak bizim sorumluluğumuzda diye konuştu.

Juventus Başkanı Andrea Agnelli de UEFA İcra Komitesindeki görevinden ve Avrupa Kulüpler Birliği (ECA) Başkanlığı görevinden ayrıldığını açıkladı. Agnelli 12 takımın kritik bir dönemde, Avrupa futbolundaki rekabeti dönüştürmek ve futbolun geleceğini sürdürülebilir kılmak için bir araya geldiğini belirtti.

Manchester Unitedın eş başkanı Joel Glazerin Avrupa Süper Liginin başkan yardımcısı olacağı açıklandı. Glazer, Dünyanın en iyi kulüpleri ve futbolcularını tüm sezon boyunca mücadele edebilecekleri şekilde bir araya getirerek, Avrupa futbolunda yeni bir sayfa açıyoruz. Dünya standartlarında bir rekabet ve imkanlar ile futbol piramidine daha geniş ve artan finansal destek sunacağız dedi.

KİM, NE TEPKİ VERDİ?

UEFA, İngiltere Premier Ligi ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson, kulüplerin bu adımını kınadıklarını açıkladı ve yer alan futbolcuların yerel ve uluslararası turnuvalardan men edilebileceği uyarısında bulundu.

UEFA, gülünç girişim olarak nitelediği gelişmeyi durdurmak için mümkün olan tüm tedbirlerin alınacağını belirtti. UEFA ayrıca daha önceden yaptığı uyarıyı da tekrarlayarak, yeni ligde oynayan oyuncuların yerel ligler ve Avrupa liglerinden men edilebileceğini, ülkelerinin milli takımlarında forma giymelerine izin verilmeyebileceğini açıkladı.

FIFA (Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği) da girişimi onaylamadığını açıklayarak, FIFA ancak, uluslararası futbol yapılarının dışında kalan bu kopuk ligi onaylamadığını ifade edebilir dedi ve tarafları sakin ve yapıcı diyaloğa davet etti.

FIFA daha önceden yaptığı açıklamada ise ligi tanımayacağını ve yer alan futbolcuları Dünya Kupasında oynamaktan men edebileceğini duyurmuştu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise Twitterdan paylaştığı açıklamada Avrupa Süper Ligi planı futbola büyük zarar verir ve futbol yetkililerinin buna karşı harekete geçmesini destekliyoruz... İlgili kulüpler bu konuda yeni bir adım atmadan önce taraftarlarına ve futbol camiasına açıklama yapmalıdırlar dedi.

TARAFTAR GRUPLARI NE DEDİ?

İngilterede taraftar derneklerinin ilk tepkisi de olumsuz oldu.

Liverpool taraftar grubu Spirit of Shankly (SOS), kulübün ABD merkezli sahibi Fenway Sports Groupun (FSG) kararından dolayı dehşete düştüğünü açıkladı.

SOS, sosyal medyadan yayınladığı mesajında FSG, insafsız ve açgözlülükle paranın peşinden giderken taraftarları görmezden geldi. Kulübümüz bizimdir, sizin değil dedi.

Chelsea taraftarları da bu adımı affedilemez olarak niteledi ve ihanete uğradıklarını belirtti.

Arsenal taraftar derneği ise Süper Lige katılma kararının Arsenalin bir spor kurumu olarak sonu olduğu yorumunu yaptı. (BBC Türkçe)

Son güncelleme: 16:07 19.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı