• Turkhane Logo

Muhafazakar Kürtlerin oyu yeni partilere kayabilir

Kürt meselesindeki tavrı ve HDP’li belediyelere kayyum atanması ile AKP’den kopuş yaşayan muhafazakar Kürt seçmenin rotası, yeni kurulacak siyasi partiler olabilir.

11:02 11 Eylül 2019 Çarşamba
Muhafazakar Kürtlerin oyu yeni partilere kayabilir
Kürt meselesindeki tavrı ve HDP’li belediyelere kayyum atanması ile AKP’den kopuş yaşayan muhafazakar Kürt seçmenin rotası, yeni kurulacak siyasi partiler olabilir.





Son yapılan kamuoyu araştırmalarına göre kayyum atamalarına en büyük destek MHP’den geldi. AKP’yi destekte ikinci sıraya düşüren ise atamalara karşı olan muhafazakar Kürt seçmen.


CESUR SÖYLEM OY GETİRİR

Meclis kulislerinde, “Eğer yeni partiler Kürt sorunu ile ilgili cesur söylemlerde bulunursa muhafazakar Kürtleri kendine çekebilir. AKP’den ilk koparacakları kesim bunlar olabilir” yorumları yapılıyor.

MERKEZ SAĞDA ŞEHİRLİ GENÇ SEÇMEN

Gazete Duvar’ın haberine göre, AKP’de uzun yıllar etkin görevlerde bulunmuş Davutoğlu ve Babacan’ın kuracağı iki ayrı siyasi partinin hedef kitlesinin ilk etapta AKP seçmeni olması bekleniyor. Özellikle merkez sağda, şehirli, genç seçmenin ilgi göstermesi beklenen iki partiye dair yorumlarda bir de muhafazakar Kürt seçmen hesabı yapılıyor.

ARAŞTIRMALAR KÜRT SEÇMEN ARAYIŞTA DİYOR

Muhafazakar Kürt seçmenle ilgili değerlendirmelere kaynaklık eden yorum bir kamuoyu araştırmasına dayanıyor. Seçmenin son aylardaki siyasal, ekonomik konular başta olmak üzere güncel konularda nabzını tutmak için yaklaşık 800 kişiyle yüz yüze görüşme yöntemiyle yapılan araştırmanın kayyım atamalarıyla ilgili sorusuna verilen yanıtlar dikkat çekici.

AKP’Lİ KÜRT SEÇMEN KAYYUM ATANMASINA KARŞI

Araştırmada AKP’li muhafazakar Kürt seçmen kayyum atamasına kesin dille karşı olduğunu ifade ediliyor. Söz konusu yaklaşım Meclis kulislerinde, “Eğer yeni partiler Kürt sorunu ile ilgili cesur söylemlerde bulunursa muhafazakar Kürtleri kendine çekebilir. AK Parti’den ilk koparacakları kesim bunlar olabilir” şeklinde yorumlanıyor.

BABACAN’IN YAKLAŞIMI ÖNEMLİ

Babacan’ın röportajında kayyum atamalarıyla ilgili “Seçilmişleri sadece bağımsız yargı görevden alabilir” ve “Devlet tüm kimliklere saygı göstermek zorunda. Bu konularda ciddi sorunlar var. Bölgeler arası gelişmişlik farkı, toplum kesimleri arasında sosyo-ekonomik farklar büyük. Toplumsal hafızada derin yaralar var. Duygusal kopuşlar var. Sertlik politikalarıyla bunların çözülmesi mümkün değil. Vicdanlı olmak lazım.” sözleri de bu anlamda önemli mesajlar olarak değerlendiriliyor.

GÜL ORTAK CUMHURBAŞKANI ADAYLIĞINA HAZIRLANIYOR

Eski bakan Ali Babacan yeni parti ile ilgili ilk kez verdiği röportajda, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında, “Cumhurbaşkanlığı makamından ayrıldığı için tarafsız kalmak istediğini ve bir siyasi parti çatısı altında olmak istemediğini söyledi; ancak destek veriyor. Ayda bir veya iki defa görüşüyoruz. Bilgi ve tecrübelerinden istifade ediyoruz” dedi. Babacan’ın bu açıklaması Meclis kulislerinde Gül’ün bir sonraki seçimde ortak Cumhurbaşkanı adaylığına hazırlandığı şeklinde yorumlanıyor.

Son güncelleme: 11:02 11.09.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı