• Turkhane Logo

Menemen Belediyesi AKP’ye geçti

Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy'un görevden alınmasının ardından CHP'li Deniz Karakurt kura ile belediye başkan vekili olmuştu. AKP'nin itirazı sonrası tekrarlanan kurada bu kez AKP'li Aydın Pehlivan yeni başkan vekili oldu.

16:20 13 Ocak 2021 Çarşamba
Menemen Belediyesi AKP’ye geçti
Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy'un görevden alınmasının ardından CHP'li Deniz Karakurt kura ile belediye başkan vekili olmuştu. AKP'nin itirazı sonrası tekrarlanan kurada bu kez AKP'li Aydın Pehlivan yeni başkan vekili oldu.


Serdar Aksoyun yolsuzluk operasyonu sonucu 11 kişiyle birlikte tutuklanması ve açığa alınmasının ardından Menemen Belediye Meclisinde yapılan başkan vekili seçimi 45 gün sonra sonuçlandı.

1 Aralık 2020deki kura çekiminden sonra itirazlar, gerginlikler, protestolarla geçen haftaların ardından meclis bugün saat 14:00te olağanüstü toplandı. Bu kez salt çoğunluk aranmadı.


İzmir Valiliğinin yargı sürecini beklemeden kura çekimi yapılmasını kararlaştırdığı meclise Cumhur İttifakı tam kadro katılırken, boykot eden Millet İttifakından sadece Deniz Karakurt, Ali Yılmaz ve Mehmet Karabiniş katıldı.

Kura çekiminde bu defa siyah renkli torba kullanıldı. Adayların isimleri A4 kağıdına yazılarak torbanın içine atıldı.

Vali Yardımcısı Hulusi Doğan gömleğinin kollarını sıvayarak torbadan bir kağıt seçti. Kuradan Aydın Pehlivanın adı çıktı ve böylece Menemen Belediyesi yönetimi CHPden AKPye geçti.

NELER YAŞANMIŞTI?

- Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, 18 Kasım 2020 tarihinde kesin ihraç istemiyle CHP Disiplin Kuruluna sevk edildikten iki gün sonra partisinden istifa etti. 23 Kasım 2020 günü Menemen Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenen operasyon sonucunda Serdar Aksoy zimmet ve irtikap suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Aksoy İçişleri Bakanlığınca görevinden uzaklaştırıldı.

- Menemen Belediye Meclisi başkan vekili seçimi için 1 Aralık 2020de toplandı. CHP ve İYİ Parti üyelerinden oluşan Millet İttifakı Deniz Karakurtu, AKP ve MHP üyelerinden oluşan Cumhur İttifakı Aydın Pehlivanı aday gösterdi. 15 CHPli, 10 AKPli, 3 İYİ Partili, 2 MHPli ve 1 bağımsız olmak üzere 31 üyesi olan Menemen Belediye Meclisinde sandık kuruldu. Millet İttifakının fire vermesi üzerine dördüncü tura kalan çekişmeli seçim beraberlikle sonuçlandı. Bu durumda kura çekimine gidildi. Kuradan Deniz Karakurtun adı çıktı.

- AKPli Aydın Pehlivan, kura çekiminin içi görünmeyen torba yerine cam sandıkta yapılmasının usule aykırı olduğu iddiasıyla İzmir 4. İdare Mahkemesine başvurarak itirazda bulundu, seçimin yenilenmesini talep etti. Fakat, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, yargı sürecinin tamamlanmasını beklemeden kura çekiminin tekrarlanması kararını aldı.

- Millet İttifakı üyeleri kura çekiminin yapılacağı 4 Ocak 2021deki meclis toplantısına katılmayarak boykot etti. Salt çoğunluğun sağlanamadığı meclis toplantısı 7 Ocaka ertelendi. Bu toplantıda CHP kura çekiminin gündemden çıkarılmasını istedi ve önerge oy çokluğuyla kabul edildi. Kura 12 Ocaka ertelendi. Millet İttifakı üyelerinin protestosu sonucu yine salt çoğunluk sağlanamadı.

- Görevlendirilen İzmir Vali Yardımcısı Hulusi Doğan, olağanüstü toplantının 13 Ocakta yapılacağını ve üye sayısının 4te 1 oranında katılım halinde kura çekiminin gerçekleşeceğini bildirdi. 13 Ocak 2021deki meclis toplantısında Cumhur İttifakı tam kadro yerini alırken, Millet İttifakından sadece Deniz Karakurt, Ali Yılmaz ve Mehmet Karabiniş katıldı. Kura çekiminde bu defa siyah renkli torba kullanıldı. Adayların isimleri A4 kağıdına yazılarak torbanın içine atıldı. Vali Yardımcısı Hulusi Doğan gömleğinin kollarını sıvayarak torbadan bir kağıt seçti. Kuradan Aydın Pehlivanın adı çıktı ve böylece Menemen Belediyesi yönetimi CHPden AKPye geçti.

- Yargı safahatı ise devam ediyor. İzmir Bölge İdare Mahkemesi eğer AKPnin itirazını reddederse ve 1 Aralık 2020de Deniz Karakurtun kazandığı seçimi onaylarsa ortaya nasıl bir tablo çıkacağı merak ediliyor.

Son güncelleme: 16:20 13.01.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı