• Turkhane Logo

Mahmut Alınak hakkında müebbet hapis talebi

Ekonomik çöküşe karşı videolar çekmeye başlayıp, eylemler yapınca tutuklanan Kürt siyasetçi Mahmut Alınak’ın dosyası doldurulup müebbet hapis cezası istendi.

11:06 06 Mayıs 2020 Çarşamba
Mahmut Alınak hakkında müebbet hapis talebi
Ekonomik çöküşe karşı videolar çekmeye başlayıp, eylemler yapınca tutuklanan Kürt siyasetçi Mahmut Alınak’ın dosyası doldurulup müebbet hapis cezası istendi.



Kars’ta 17 Şubat’ta çıkarıldığı mahkeme tarafından “Devletin topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymak, devletin birliğini bozmak, devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmak, devletin bağımsızlığını zayıflatmak” iddiasıyla tutuklanan Kürt siyasetçi ve yazar Mahmut Alınak’ın iddianamesi tamamlandı.

Kürt siyasetçi Mahmut Alınak hakkında müebbet hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianamede, husumetli aileleri barıştırmak, Kürtçenin Türkçe ile aynı statüde yer alması için BM’ye dilekçe vermek, işsizlik ve zamlara karşı yapılmak istenen eylemler suç sayıldı.


SUÇ OLMAYAN SUÇLAMALAR

Hakkında müebbet hapis cezası istenen Alınak’ın dosyası Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 300 sayfalık iddianamenin büyük bir bölümü Alınak’ın yaptığı açıklamalar, telefon görüşmeleri ve yazdığı kitaplarda yer alan ifadelerden oluşuyor. Soruşturmanın Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yapılan bir ihbar üzerine başlatıldığı ve alınan karar üzerine Alınak’ın uzun bir süre telefonlarının dinlendiği ve takip edildiği ortaya çıktı. İddianamede, teknik takip sonrası Alınak hakkında gözaltı kararının verildiği belirtilirken, Alınak’ın iki aile arasında yaşanan kavga sonrası aranması, yazdığı Mehmet Tunç ve Bêkes kitabının gelirini Tunç ailesine bağışlaması ve Kürtçenin resmi dil olması için Birleşmiş Milletlere (BM) başvurma girişimleri de “ağır suç” olarak yer aldı.

BM’YE VERİLEN DİLEKÇE SUÇ UNSURU

Mahmut Alınak’ın Kürtçenin Türkçe ile eşit statüde yer alması için Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde yapmak istediği girişimleri de dosyada “suç” olarak yer aldı. Bu suç iddiasıyla ilgili olarak ise şu cümleler kullanıldı: “Kürtçenin ülkemizde Türkçe ile eşit statüde sayılması için gerek basın gerekse de Birleşmiş Milletler nezdinde yapılacak girişimlerle ilgili Mahmut Alınak’ın bir kişi ile telefon görüşmesi yaptığı, şüpheli aynı zamanda bu girişimleri ile ilgili sosya medya üzerinden paylaşımlarda bulunduğu, bu girişi Emekçilerin Devrim Hareketi (EDH) üzerinden yapacağını bahsettiği, yine şüphelinin konuştuğu kişinin görüşmenin devamında örgütsel saiklerle yapacaklarına ilişkin içerikten bahsetmediği, şifreli olarak daha sonra göndereceğini beyan ettiğini akabinde Mahmut Alınak’ın yaptığı konuşmaları deşifre olmamak için görüşmeyi whatsapp üzerinden yapacaklarından bahsetmiştir.”

ZAMLARA KARŞI YAPTIĞI EYLEMLERLE İKTİDARI KIZDIRMIŞTI

Alınak’ın yoksulluğa ve işsizliğe karşı gerçekleştirdiği “İnsanca Yaşam Nöbeti” eyleminin de “suç” olarak geçtiği iddianamede, yapılan bu sivil itaatsizlik eylemiyle, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” ettiği iddia edildi. Alınak’ın sosyal medya hesabında bu eylemin çağırısını yaptığı ifade edilen iddianamede, “Nöbet adı altında sözde işsizlik, pahalılık, zam ve zulmü karşı tepki göstermek üzere yurt genelinde her gün saat 13.00’da ve iki dakika hareketsiz durarak sivil itaatsizlik türü eylem yapmak üzere takipçilerini davet ettiği yönünde bilgiler elde edilmiştir. Mahmut Alınak isimli şüpheli ‘Sivil itaatsizlik eylemi ’yapılması çağrısında bulunduğu yine şüphelinin Barış Pınarı Harekâtını eleştirdiği göz önüne alınarak TCK’nın 216. Maddesine göre ‘Halkı kim ve düşmanlığa tahrik’ suçu işlediği değerlendirilmektedir” ifadeleri yer aldı.

MÜEBBETLE YARGILANACAK

“Devletin topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymak, devletin birliğini bozmak, devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmak, devletin bağımsızlığını zayıflatmak” iddiasıyla müebbet hapis cezası ile yargılanacak olan Alınak’ın duruşması ise 13 Mayıs’ta Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Son güncelleme: 11:06 06.05.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı