• Turkhane Logo

Kılıçdaroğlu: Paket genişlemeli, silahlı teröre bulaşmamış olanlara da çözüm getirilmeli

Habertürk Yazarı Muharrem Sarıkaya, CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun infaz paketinin genişlemesini istediğini yazdı.

18:15 03 Nisan 2020 Cuma
Kılıçdaroğlu: Paket genişlemeli, silahlı teröre bulaşmamış olanlara da çözüm getirilmeli
Habertürk Yazarı Muharrem Sarıkaya, CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun infaz paketinin genişlemesini istediğini yazdı.



 Kılıçdaroğlu’nun “Silahlı teröre bulaşmamış, iltisaklıydı diye içeride tutulanlara da çözüm getirilmesi gerekir, gerçekten adalet aranıyorsa…” dediğini belirtti.

Muharrem Sarıkaya, Habertürk’teki bugünkü yazısında infaz paketiyle ilgili CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’yla yaptığı görüşmeyi yazdı.


Kılıçdaroğlu’nun infaz yasasında yapılacak düzenleme ile ilgili paketin genişlemesi konusunda kararlı olduğunu belirten Sarıkaya’nın yazısına göre Kılıçdaroğlu, infaz değişikliğiyle ilgili şunları söyledi: “Eline silah alan veya darbeyi yapan, bunların üyeleri, düzenleyicileri hapisten çıksın demiyoruz. Silahlı teröre bulaşmamış, iltisaklıydı, iltisaklı değildi diye içeride tutulan askeri öğrenciler, erler, avukatlar, gazeteciler, sivil toplum örgütü yöneticileri için de çözüm arıyoruz. Bunlara da çözüm getirilmesi gerekir, eğer gerçekten bir adalet aranıyorsa. Bunlara infaz indirimi yapılırsa bu sorun büyük ölçüde çözülür. Bunun için uğraşıyoruz…”

Sarıkaya’nın yazısının ilgili bölümü şöyle:

“CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu infaz yasasında yapılacak düzenleme ile ilgili paketin genişlemesi konusunda kararlı.

Hatta buna ilişkin tüm siyasi sorumluluğu üstlenmekten de kaçınmıyor.

Bunu da dünkü sohbetimizde açık bir dille ortaya koydu, bu kapsamda arkadaşlarının AK Parti’nin konu ile ilgili kesimleriyle görüşmelerini sürdürdüğünü belirtti.

Gelişmeden de umutlu ancak bugün paketin ele alınacağı TBMM’deki Komisyon görüşmeleri aşamasına geçmeden çözülmesinden yana.

HEPSİ OLUMLU BAKIYOR

Kılıçdaroğlu dünkü sohbetimizde, “Eğer Komisyon aşamasına geçilirse herkes kendi düşüncesini söyler geçer, o zaman da yapılabilecek değişiklikler zora girer” uyarısında bulundu.

CHP lideri bu nedenle parlamentoda bulunan bütün partilerin eşit sorumluluğu içinde paketin çıkarılmasından yana.

Eğer gerekiyorsa yeni eklenecek maddelere yönelik sorumluluğu da üstlenmekten kaçınmıyor.

Parlamentodaki partilerin ağırlıklı bölümü ile görüşen biri olarak şunu söylemeliyim ki aslında Kılıçdaroğlu’nun infaz yasası düzenlemesinde istisna olmaktan çıkarıp, kapsama alınmasını istediği maddelere partilerin neredeyse hepsi olumlu yaklaşıyor.

“GERÇEK ADALET ARANIYORSA”

Kılıçdaroğlu da görüşmelerde gelinen bu noktaya dikkat çekti ve “paketin, bütün partilerden eşit sayıda katılımıyla parlamentonun ortak iradesine” dönüşebileceğini belirtti.

Hedeflerinin, “ceza adaletini sağlamaya yönelik” olduğunu vurgulayan CHP lideri sözlerine şöyle devam etti:

“Eline silah alan veya darbeyi yapan, bunların üyeleri, düzenleyicileri hapisten çıksın demiyoruz. Silahlı teröre bulaşmamış, iltisaklıydı, iltisaklı değildi diye içeride tutulan askeri öğrenciler, erler, avukatlar, gazeteciler, sivil toplum örgütü yöneticileri için de çözüm arıyoruz. Bunlara da çözüm getirilmesi gerekir, eğer gerçekten bir adalet aranıyorsa. Bunlara infaz indirimi yapılırsa bu sorun büyük ölçüde çözülür. Bunun için uğraşıyoruz…”

ZATEN ÇOK AZ SÜRELERİ KALDI

AK Parti bu kapsamda CHP ile dün de görüştü ve taleplerini bir kez daha aldı.

Hedef, terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişilere yönelik düzenlemede…

AK Parti’nin konuyla ilgili etkin yetkilisinin “Terörden yatanların cezaları 20 yıldan fazla; bu kesimde olanlar ise en fazla 5-6 yıl ceza verilenler. Onlar da zaten büyük bölümünü yattı 6-7 ay sonra çıkacaklar” dediği kesim.

Meseleye “Anayasa Mahkemesi’nde de sorun çıkmaması için suça PKK, FETÖ veya mafya, torbacı diye bakmadan ceza adaleti, eşitlik ilkesi kapsamında” bakmayı tercih ediyorlar.

CHP’NİN MÜZAKERE EDİLEN TALEPLERİ

CHP’nin üzerinde müzakere edilen talebi, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) örgütlü suçlarla ilgili 220 ve 329’uncu maddeleri ile Terörle Mücadele Yasası’nın (TMY) 7’nci maddelerinin bazı bentlerinin istisna dışı kalması…

Bu kapsamda TCK 220’nin 6-7-8’inci bentlerinde yer alan şu hükümler:

– Örgüte üye olmamakla birlikte, örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca örgüte üye olmak suçundan da cezalandırılır

– Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişi örgüt üyesi olarak cezalandırılır

– Örgütün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapanlar…

İlk iki bent, “örgüte üye olma” suçundan dolayı cezayı 2 ile 6 yıl arasında tutarken, son bentte yer alan propaganda suçu 1-3 yıl arasında cezaya hükmediyor.

Düzenlemede istisna maddeler arasında yer alsa da mevcut kanun bu suçlara da ¾ oranında infaz indirimi yapılıyor.

CHP’nin TCK’da kapsama alınmasını istediği bir diğeri ise MİT TIR’ları davasının da dayandığı TCK’nın 329’uncu maddenin 5- 10 yıl cezayı öngören ilk bendi…

TMY’de kapsama alınmasını istedikleri 7‘nci maddenin 2’nci bendi ise şu suçlara ilişkin:

“Terör örgütünün; cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan, gösteri ve yürüyüşlerine katılan, amblem resim veya işaretini taşıyan, slogan atanlar…”

Bu suçları işleyen kişilere verilecek cezayı 1-5 yıl olarak düzenliyor.

ZATEN ÇIKACAKLAR

CHP bu maddeden yargılananların ağırlıklı bölümünün hapis cezalarının büyük bölümünü çektiğini, birkaç ay sonra çıkacaklarını, siyasi kararla serbest kalmalarının daha doğru olacağı kanısında.

AK Parti de bu maddelerin büyük bölümünde CHP ile hemfikir, ancak kimse ilk açıklayan olmak istemiyor.

AK Parti muhtemelen bugün yapmayı planladığı MYK toplantısında konuyu bir daha masaya yatıracak.

O nedenle CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun yukarıdaki “riskini üstlenmeye hazırım” sözleri, parlamentoda atılacak adım açısından önemli…”

Son güncelleme: 18:15 03.04.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı