• Turkhane Logo

Kamuoyu araştırması: Millet İttifakı, 3 puanla Cumhur İttifakı’nın önünde

MAK Danışmanlık şirketinin ‘Eylül 2020 Türkiye Gündem Kamuoyu Araştırması’na göre CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin kurduğu ‘Millet İttifakı’nın oyu, AKP, MHP ve BBP’nin kurduğu Cumhur İttifakı’nın 3 puan önünde gözüküyor.

10:28 26 Eylül 2020 Cumartesi
Kamuoyu araştırması: Millet İttifakı, 3 puanla Cumhur İttifakı’nın önünde
MAK Danışmanlık şirketinin ‘Eylül 2020 Türkiye Gündem Kamuoyu Araştırması’na göre CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin kurduğu ‘Millet İttifakı’nın oyu, AKP, MHP ve BBP’nin kurduğu Cumhur İttifakı’nın 3 puan önünde gözüküyor.


“Cumhur İttifakına oy vermeyi düşünüyorum” diyenler yüzde 42’de kalırken, “Millet İttifakı’na oy vermeyi düşünüyorum” diyenler yüzde 45’e çıktı.

Kamuoyu araştırma şirketi MAK Danışmanlık, ‘Eylül 2020 Türkiye Gündem Kamuoyu Araştırması’ sonuçlarını paylaştı. Erken seçimden ittifakların oy oranlarına, koronavirüs gündeminden halkın en önemli gündemine kadar birçok önemli sonuç ortaya çıktı. İşte MAK Danışmanlık’ın Eylül ayı araştırmasının sonuçları…


GELECEK VE DEVA PARTİLERİ YÜKSELİŞTE

Araştırmada katılımcılara “Yarın genel seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?” sorusu da yöneltildi. Kararsızlar dağıtılmadan AKP yüzde 34,2’yle ilk sırada yer alırken, CHP yüzde 21,3, İYİ Parti 10,6 olarak kaydedildi. Kararsızlar olmadan MHP ve HDP’nin yüzde 10’luk barajın altında kaldığı görüldü. Ankete göre Gelecek Partisi ve DEVA Partisi de yüzde 2 bandına yaklaşmış görünüyor. Kararsız olduğunu beyan edenler ise yüzde 12 olarak ölçüldü.

/

YUNANİSTAN’LA KRİZ, DOĞALGAZ BULUNMASI VE AYASOFYA AKP’YE YARADI

Kararsızların dağıtılmasıyla AKP’nin oyu yüzde 38,6’ya, CHP’ninki ise yüzde 24,1’e çıkıyor. Kararsızlar dağıtılınca İYİ Parti yüzde 12’ye çıkarken HDP yüzde 8,7’yle yine baraj altı kalıyor. MHP de baraj altında kalarak yüzde 8,6’da kalıyor. Yeni kurulan Gelecek Partisi yüzde 2,3 ve DEVA Partisi de yüzde 2,2 olarak araştırmada dikkat çeken partiler konumuna yükseliyor. Araştırmada Karadeniz’de doğalgaz bulunması, Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması, Mavi Vatan söylemiyle Doğu Akdeniz’de Yunanistan ve Fransa’yla yaşanan krizin AKP’ye yaradığı ve önceki araştırmalara göre AKP’nin oylarında yüzde 2-2,5’luk bir artış meydana getirdiği kaydedildi.

MİLLET İTTİFAKI 3 PUAN ÖNDE

Araştırmada sorular partilerden ‘ittifaklar’a geçtiğinde ise durumun değiştiği görülüyor. ’24 Haziran 2018’debaşlayan Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı Bloklarına Bakış Açınız Aşağıdakilerden Hangisi Olur?’ sorusuna ankete katılanların yüzde 45’i “Millet İttifakı’na oy vermeyi düşünüyorum” şeklinde cevap verirken, yüzde 42’si de “Cumhur İttifakı’na oy vermeyi düşünüyorum” cevabını verdi. Millet İttifakı CHP-İYİ Parti-Saadet-Demokrat Parti’den olurken, Cumhur İttifakı ise AKP-MHP-Büyük Birlik Partisi’nden oluşuyor. Araştırmaya göre yeni bir ittifak isteyenlerin oranı ise yüzde 8.

HALK ERKEN SEÇİM İSTİYOR

Araştırmada katılımcılara erken genel seçimle ilgili soru da yöneltildi. Yapılmalı diyenler yüzde 41 olarak hesaplanırken, hayır yapılmamamı diyenler yüzde 31’de kaldı. Kararsız veya fikri olmadığını beyan edenler ise yüzde 28 olarak ölçüldü.

MUHARREM İNCE PARTİLEŞİRSE YÜZDE 3 OY ALABİLİR

Son Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı olan Muharrem İnce’nin başlattığı hareket de araştırmada öne çıkan bir başlık olarak kaydedildi. Muharrem İnce başkanlığında kurulacak bir siyasi partiye oy verip verilmeyeceği sorulan katılımcıların yüzde 3’ü ‘kesinlikle verebilirim’ derken, yüzde 75’i ‘kesinlikle oy vermem’ cevabını verdi. Seçim döneminin konjoktürel şartlarına göre oy verme kararının değişebileceğini belirtenler ise yüzde 5 olarak kaydedildi. Araştırmada ittifaklar sisteminde yüzde 1’lerin dahi çok önemli olduğu vurgulanarak, Muharrem İnce’nin kuracağı bir partinin ‘bir denge mihengi olabileceği’ kaydedildi.

Araştırmaya göre 24 Haziran seçimlerinde sandığa giderek oy kullananların yüzde 19’u bu kez farklı bir partiye oy vereceğini beyan ediyor. Aynı partiye oy vereceğini belirtenler ise yüzde 64 olarak kaydedildi.

/

EN ÖNEMLİ SORUN EKONOMİ

Araştırmaya katılanların yüzde 44’ü ülkedeki en öncelikli sorun olarak ekonomiyi gördüğünü belirtti. Ekonomiyi yüzde 22’yle pandemi izledi. Üçüncü sırada ise yüzde 11’ele Ege, Akdeniz ve diğer bölgelerdeki sınır ötesi sorunlar gösterildi.



PANDEMİDE İLK AŞIYI TÜRKİYE BULACAKMIŞ

Araştırmanın en çarpıcı sonuçlarından biri de koronavirüs aşısıyla ilgili soruya verilen cevapla ortaya çıktı. ‘Size göre Covid-19 için geniş kitleler için kullanılabilen aşıyı ilk kim bulacak?’ sorusuna, ankete katılanların yüzde 41’i ‘Türkiye’ cevabını verdi. Rusya yüzde 22’yle aşıda Türkiye’nin en büyük rakibi olarak ölçüldü. İngiltere, Çin ve Almanya’nın da göründüğü listede Amerika Birleşik Devletleri yüzde 4’lük ‘diğer’ kısımda kaldı.

BUGÜNKÜ YÖNETİCİLERİN YERİNDE VATANDAŞ OLSA ‘İHALELERİ HEP AYNI FİRMALARA VERMEYECEK’

Araştırmada katılımcılara ‘Bugünkü yöneticilerin yerine siz Türkiye’yi yönetiyor olsaydınız mevcut yöneticilerin yaptığı neyi yapmazdınız?’ sorusu da soruldu. Yüzde 25’le ‘ekonomik konularda bazı uygulamaları yapmazdım’ cevabı ilk sırada çıktı. O ‘bazı’ uygulamalar ise ‘hayat pahalılığı, işsizlik, adil ekonomik dağılım ve ihaleleri hep aynı firmaların alması’ olarak gösterildi. ‘Bugünkü yöneticilerin yerine siz Türkiye’yi yönetiyor olsaydınız mevcut yöneticilerin yapmadığı neyi yapardınız’ sorusu da yöneltilen katılımcıların yüzde 33’ü ‘Bütün işlerde işi ehline verirdim’ cevabıyla ilk sırada yer aldı.

Son güncelleme: 10:28 26.09.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı