• Turkhane Logo

Demirtaş Reuters'a konuştu: MHP, AKP'den faydalanarak devleti ele geçirmek istiyor

Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutulan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Reuters ajansının sorularını yanıtladı.

17:57 05 Nisan 2021 Pazartesi
Demirtaş Reuters'a konuştu: MHP, AKP'den faydalanarak devleti ele geçirmek istiyor
Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutulan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Reuters ajansının sorularını yanıtladı.


Muhalefete seçimleri beklemeden bir demokrasi ittifakı kurma çağrısını yineleyen Demirtaş, HDPnin kapatılması girişimini muhalefeti bölme amaçlı bir tuzak olarak niteledi.

Demirtaş, MHPnin devleti yeniden şekillendirmek için AK Partiyi kullandığı ama bu konuda başarılı olamayacağı yorumunu yaptı.


MUHALEFETİN DEMOKRASİ İTTİFAKI ANLAMLI OLACAKTIR

Reutersın sorularını cezaevinden yazılı olarak yanıtlayan Demirtaş, muhalefet partilerinin ortak demokratik değerler üzerinde anlaşarak 2023 seçimlerini beklemeden, şimdi bir ittifak kurması gerektiğini belirtti. Demirtaş, Demokrasi için omuz omuza mücadele etmek isteyen bütün partiler biraraya gelmeli dedi. Demirtaş, Baskı, zulüm ve yıkım her geçen gün artıyor. Dolayısıyla bir seçimi beklemeden, bugünden itibaren kurulacak bir demokrasi ittifakı son derece anlamlı ve kıymetli olacaktır ifadelerini kullandı. 

İKTİDARDA KALMAK İÇİN YAPMAYACAKLARI ŞEY YOK

Demirtaş, HDPyi kapatma yönündeki girişimin de Erdoğan ve AKPnin kendi kurucu ilkelerini bir kenara bıraktığına işaret ettiğini belirtti. AKP ve Erdoğan bütün kurucu ilkelerini bir kenara bıraktı diyen Demirtaş, Dolayısıyla, parti kapatmalara dair ilkelerinden vazgeçmeleri de şaşırtıcı değil. İktidarda kalmak için yapmayacakları şey yok. Ve eve, tüm bunlar siyasi seçeneklerinin azaldığını gösteriyor ifadelerini kullandı.

MUHALEFET BU TUZAĞA DÜŞMEMELİ

Demirtaş, Kapatma davasının amaçlarından biri, muhalefet arasında tartışma yaratmak, muhalefeti zayıflatmak ve bölmek. Muhalefet bu tuzağa düşmemeli dedi. 

BÜTÜN SORUMLULUK AKPDE

Kapatma girişiminde MHPden gelen baskının bir rol oynayıp oynamadığına ilişkin soruya ise MHPden ne kadar baskı gelirse gelsin, nihai kararı veren kişi her zaman Erdoğan, bunu unutmayın. Dolayısıyla, bütün sorumluluk Erdoğan ve AKPdedir yanıtını verdi.

MHP DEVLETİ ELE GEÇİRMEK İSTİYOR

Demirtaş, MHP-AKP ilişkilerine dair yorumunda da, MHPnin giderek daha fazla baskı uyguladığını, AKPnin kendilerine bağımlığından faydalanarak devletin kontrolünü ele geçirip yeniden şekillendirmek istediklerini söyledi. Demirtaş, Ama bunda hiçbir zaman başarılı olamayacaklar dedi. 

ERKEN SEÇİME HAZIR OLMAK GEREK

Erken seçim ihtimaliyle ilgili bir soruya ise Demirtaş şu yanıtı verdi: Ekonomik kriz topyekûn bir çöküşe yol açmadan önce erken seçime gitmek isteyebilirler. Çünkü eğer ekonomik kriz büyük ölçüde derinleşirse toplumsal patlamalar yaşanabilir. AKP bundan kaçınmak için erken seçime gitmek isteyebilir. Her durumda hazır olmak gerekir. 

NEYSE Kİ HALKIN PARASINI ÇALMAKTAN DOLAYI HAPİSTE DEĞİLİM

Demirtaş, cezaevinde olmanın kendisini nasıl etkilediğine ilişkin soruya yanıtındaysa, Çok iyi, güçlü hissediyorum ve moralim yerinde. Vicdanım rahat. Neyse ki halkın parasını çalmaktan dolayı hapiste değilim dedi. Demirtaş, cezaevi koşullarının genel olarak iyi olmadığını ve pandemi nedeniyle durumun zorlaştığını belirtti. 

BİZİ BURAYA ATANLAR UTANÇ VE SIKINTI İÇİNDE

Demirtaş, Yasadışı şekilde evlerimizden gece yarısı kaçırıldık ve siyasi rehinelere dönüştürüldük. Bu nedenle gururluyuz. Bizi buraya atanlar utanç ve sıkıntı içinde. Tarihin kirli sayfalarına geçtiler dedi.

TAHLİYE OLMAYI MAHKEMELERDEN DEĞİL HALKTAN TALEP EDİYORUM

Kendi dava sürecine ilişkin soruya yanıtında Adaletsizlik ne kadar derin olursa olsun bizi kimse çok uzun yıllar hapiste tutamaz diyen Demirtaş şöyle devam etti: Tabii ki nihayetinde aklanacağız. Fakat buna biraz daha zaman var. Hukukun üstünlüğünü ve yargı bağımsızlığını sağlamak sadece siyasi atmosferde bir değişimle mümkün olur, bu da bir hükümet değişikliği ile. Bunu halk başaracak. Bu nedenle, tahliye olmayı mahkemelerden değil halktan talep ediyorum. Halkımıza güveniyorum.

Son güncelleme: 17:57 05.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı